Selasa, September 30, 2008

Sekolah Kebangsaan Bandar Easter: KiSaH BuDaK BuDak ZaMaN DuLu

Zaman budak2 memang syok...tau nak main jer..bukan ada nak pikir benda lain..dan yang paling BEST masa belajar disekolah rendah..walaupun dulu hidup tak semewah mana, tapi time 2 happy jer...pergi sekolah paling banyak bawak duit pun dalam 30 sen jer...tapi duit 30 sen boleh beli nasi lemak yang menjadi favourite noya!..NASI LEMAK MAK JAH...tak pun keropok basah...tapi sekarang panggil keropok lekor..dulu2 jajan makanan favourite ktorang mcm bon bon, chickedish, gula2 getah@chewing gam (dlm satu plastik ada 3 biji), tikam2 dll...aku rasa dah PUPUS semua 2...lagu dan irama tak dapat dipisahkan...macam 2 la jugak aku bila teringat kumpulan rock kapak dengan lagu yang jiwang...bestkan dulu noya, macam kumpulan ekamatra, bumi putra rockers, massa, gersang, olan dll...walaupun noya lebih mengemari penyanyi2 wanita seperti kak melah, kak ana jalil, kak sheila amin dan jgk kak eton (sblm dia accident)...dalam banyak2 lagu time 2 ntah kenapa la si noya nie minat sangat dengan sebuah lagu judulnya ~ TiDaK KuHaRaPkAn, nyanyian oleh penyanyi top akhir 90an, WANN (penyanyi suara meneran macam nak berak)....


Tidak kuharapkan rencana darimu...kalau kau beri, cinta sementara...bimbang diri jadinya...bagai sampah terbuang....manismu dibibir saja..dihati lain bicara...hidup yang sederhana...bebas dari sengketa bersama suka dan duka...tinggi gunung sama didaki...lembah duri kita lewati..pegang tanganku, bimbingilah daku..ke taman hatimu menjadi pujaanku...itu pilihanku, bukan sementara..cinta sementara!

Amacam hengat lagi ker kisah2 lama yang menyayat hati 2...kih kih...Alkisahnya, masa ktrng start masuk sekolah rendah, noya, aku dan zaki duk dalam kelas yang sama dan menyambung persahabatan kami yang terjalin sejak dari sekolah tadika lagi, kelas kitorang 1 Amanah....guru kelas cikgu suhaimi....kira noya nie dulu2 gaya ala budak kampung sejati la, dari segi dressing, beg sekolah sandang kt belakang, bwk bekal air ke sekolah....memang dah jodoh ktorng bertiga sentiasa bersama kecuali kalo gi toilet la gi sendiri2...ahakks! dulu2, time bodoh2 alang, ktorng amat takut ngan si nizam@beg busuk...sebab dia anak pegawai felda, time 2 pulak dia jadi ketua kelas...dulu2 dia memang eksyen gler2, kawan pun ngan sesama anak pegawai felda yang lain ngan member baik dia si norizad din (giant dalam kartun doraemon), muka sebijik giant...so si MANGKUK HAYUN 2 pun ambik la kesempatan kat ktorang TAPI tak la sampai mencabul kehormatan...so ktorng kena ikut la apa yang cakap...macam pepatah melayu~bagai kerbau tercucuk hidung....suh makan taik ker, suh ketok ketampi atau enjut pun ktorng akan wat gak...kih..kih...bodoh jer dulu kena buli ngan si nizam! Ada satu perkara yang sampai la sekarang maybe noya, aku, zaki dan elly tak leh lupa sampai ke akhir hayat, dimana si nizam nie, mentang2 la dia ketua kelas, so dia pikir leh wat sesuka hati mak bapak dia la..CILAKAK LU...

mana taknye, bila cikgu bagi kertas wat latihan mesti ade gambar yang perlu ktorang kene colour...seperti kata noya asyik sibuk colour jer sampai cikgu kalsom cubit dia..haha padan ngan muka ko...FOBIA terus! si nizam nie, bila time colour mesti dia akan tentukan dulu colour apa yang dia nak gunakan contohnya macam rambut colour hitam, baju colour merah, pokok colour hijau dll. So ktorng terpaksa la guna colour lain...dengan tahap kebodohan tahap cipan time 2, rmbut colour merah, muka colour hijau, pokok colour hitam dll..smpi la ktorng kena marah ngan cikgu kelas time 2, cikgu suhaimi..baik jer orangnya...kenapa colour pelik2...so ktorng yang sememangnya BODOH nak MAMPOS time 2 diam jelah...sebab si nizam nie dah ugut ktorng....akan bagitau cikgu, ktorng suka wat bising dalam kelas...tau la zaman dulu pembaris panjang warna kuning (panjang dalam 2m) menjadi satu fenomena atau ketakutan pada budak2 zaman dulu..tahun 80an...2 la alat yang biasa digunakan oleh cikgu2 untuk melibas bontot budak2...paling tak pun tapak tangan la jadi mangsa...tapi ktorng panggil ROTI PANJANG...hahahaha....aku still hengat lagi kata2 mutiara cikgu2 dulu...”kamu semua nie nak kena roti panjang”

noya antara mangsa yang selalu kena balun ngan roti panjang time 2 coz nakal dan selalu tak siap kerja rumah yang cikgu suh siapkan......cian noya! Aku tak pasti kenapa panggil roti panjang time 2...kalo roti perancis aku tau la..cicah ngan air kopi..BEST giler...Lagipn budak2 dulu kan takut ngan cikgu, tak ler mcm budak2 sekarang, suka melawan cikgu, ada plak 2 yang berani ugut cikgu...member2 aku yang jadi cikgu la bagitau! cikgu pulak kena buli sekarang...2 la coz mak bapak sekarang terlalu manjakan anak2...dulu2 bila ktorng kena pukul ngan roti panjang, ish tak berani nak bagtau kat mak ayah...tak pasal2 kena double roti panjang.....TAPI yng aku tak puas hati bila jumpa balik si nizam nie, selepas 6 tahun, aku tanya la tentang kisah colour 2, ish2x..dia tak mengaku pulak! Benggang gak aku....Cuma tak de bukti jer nak tunjuk kt nizam, apa yang dia telah lakukan kat ktorang dulu! Noya dapat gak jumpa nizam kt UPM serdang! 2 pun aku yang bawak noya g jumpa nizam coz ktorng sama2 study kat UPM....yg pasti ktorng berempat sampai la nie tak kawin2 lagi...BELUM ADA JODOH! kena sumpahan kot...noya, aku, zaki dan nizam! Still bujang trang tang tang! Tapi aku teringin la nak jumpa MARLINA OMAR...mana tah hilang minah nie...

Marlina Omar, anak pengurus felda bukit waha, dulu time sekolah suka pakai tudung yang licin ala2 artis...pernah menyertai kumpulan erabela tahun 1990 bersama suhayani rugani, roslizawati ebarahim dan khairenawati..hekeleh, mentang2 time 2 kumpulan search popular ngan lagu isabella! Senang2 jer korng p cilok nama ek! tapi dibubarkan secara paksa selepas aktiviti gelap yang diorng wat telah berjaya dikesan oleh pihak sekolah time 2...termasukla kumpulan reebok (brand kasut) dan caltex (syarikat minyak)...marlina juga dikenali sebagai malaklina oleh zaki...pelopor guna pensel colour luna king size (36 batang) ala beli kt parkson kota tinggi la...selalu bawak jemput2 udang ke sekolah...dan sapa lagi yang selalu membahamnya kalo bukan aku ler..hehehe...tak tau apa status sekarang! Belajar kat UUM, sintok...

Lailizah Rahman, anak peneroka blok 9, felda simpang waha, perasan cun time sekolah..asyik dia jer dapat no 1 time exam, tapi lawak bila result UPSR diumumkan..dia dapat 3A, 1D..mula2 terlompat2 ingat dapat 4A..rupa2 nya dapat D dalam english...mata rabun kot time 2...merupakan captain netball SKBE 1990...suka bawak air teh dan sirap ke sekolah...dulu2 bapak dia suka bawak motor laju2..ape ingat FI ker wak rahman oii..kih kih...dah pun berkeluarga dan ada anak sorang! Dulu pernah menjaga perpustakaan awam felda simpang waha, gaji RM350.00...cukup la 2...kira macam librarian la...masuk maktab adabi muar (sama sekolah noya), pas2 sambung study kat UPSI, perak..sekarang jadi cikgu daa....

Esmawaty Multar, anak seorang pemandu teksi juga peneroka felda bukit easter, start join group ktorng tahun 1988...budak baru la time 2..ada taik lalat bawah mata sebelah kanan...suka bawak jemput2 ikan bilis yang diletak dengan sos cili perisa betik! Dulu2 mana2 cikgu lelaki yang macam miang2 cikit macam cikgu rukimin dan cikgu subri suka ngorat dia nie...hehehe...suka nyanyi lagu norsheila amin...layang2 terbang melayang! Dah berkahwin, anak 2 orang...last aku tau dia kerja kat kedai jual emas JB!

Md. Zaki Puaat, anak peneroka blok 3, felda simpang waha, lemah lembut orangnya...tapi garang time marah! Dulu2 ktorng suka panggil dia dengan gelaran saloma atau poot! Member baik noya dari tadika sampai la sekarang...ada satu insiden dulu2 ktorang buli dia sampai la dia nangis dan nak balik rumah...tapi bila cakap pelawat datang sekolah...terus tak jadi balik..kih kih...sorry la zaki dulu2 selalu buli ko...suka nyanyi semut...dia nie sehaluan citarasa ngan noya! Kira COMOLOT la...sambung belajar kat UTM skudai..sekarang kerja sebagai supervisor syarikat ubat di Kota Tinggi (aku letak jer tak hengat dia keje mana la)..masih bujang lagi....pernah langgar anak ayam!

Khairul Nizam Jamaludin, anak pegawai felda simpang waha...pengawas dulu dan pernah jadi ketua kelas time darjah 1 dan 2, sebelum noya merampas jawatan tersebut! Pembuli...kedekut! pernah wakil rumah biru (Dato Bahaman) sebagai goal keeper time pertandingan football antara rumah2 sukan SKBE..tapi setiap kali kena bola, mesti menangis! Cengeng la ko bro...tak tough macam noya! Belajar kat UPM, sama ngan aku la..sekarang kerja sebagai ketua technician bahagian lampu di Astro, Bukit Jalil...kalo nak tau time roda impian musim ke 2-3 dia la ketua lighting bersama2 yusrey baai...mamat ni pun belum kawin lagi...tunggu apa lagi bai!

Miswadi Abdul Rahim, anak peneroka blok 8, felda simpang waha...seorang yang sopan santun dan berhemah tinggi tetapi tegas dalam membuat keputusan...dia nie belajar pun tak dela tinggi mana setakat SPM jer...kerja pun biasa2 jer...low profile orangnya tapi janganla dijolok sarang tebuan...pepatah melayu ada berkata “air yang tenang jangan disangka tiada buaya” kah kah kah....
Md. Azlanshah Md. Syed, anak peneroka felda simpang waha...dia nie banyak musuh semua orang kalo boleh nak diajak gaduh! Giler glamour masa kat sekolah dulu2...pantun favourite dia “pecah kaca pecah gelas sudah baca harap balas!” Lagi satu orangnya jenis pendendam...suka filem melayu indie macam dendam fatamorgana dan jugak dibawah lindungan kaabah...sekarang aku dengar dia sambung belajar wat PHD (penyakit hasad dengki) kat australia...tak lama lagi dapat la tittle doktor..jangan suntik badan sendiri sudahla....cikgu kesayangan cikgu wardah!

Dulu2 bila musim sesi persekolahan start, 2 hari sebelum g sekolah, ktorng dah kena daftar kelas dah, bayar yuran sekolah...termasukla yuran PIBG, yuran MSSD membazir jer bayar yuran ni, bukan dapat apa pun), bayar duit buku, pensil, pembaris, getah pemadam (ish dah lama tak dengar perkataan getah pemadam), pengorek pencil, pen dll....time 2 jugak la liquid paper mula2 diperkenalkan..noya sibuk nak beli...siap jalan kaki tu ke kedai hj mukri (dulu lum naik haji lagi) semata2 nak beli benda jadah 2...kih kih...time 2 jugak aku still hengat lagi lencana sekolah SKBE..di buat dr besi...jual kat koperasi sekolah..yang boleh diibaratkan hidup segan mati tak mau...murah jer 45 sen kalo tak silap aku la...yang jual pun kerani sekolah yang ktorng panggil dia kak tim jer..nama asal kak timah...tapi sebab nak glamer punya pasal so tukar nama yg lebih up to date la..kak tim nie, kakak kepada cikgu zaini...ala cikgu yang jaga ktorng masa wat lawatan ke Kuala lumpur tahun 1990...cikgu zaini yang juga merangkap cikgu penjaga library...rambut dia pun dah nak sama dengan ko, noya! Teringat time ambik gambar bertiga kat zoo negara, aku dengan sapu tangan tak lepas dari tangan sampai la sekarang...hahahah....

Selain 2 yang aku hengat ada jual baju sekolah sukan mengikut warna rumah sukan time 2...semua budak2 wajib beli time 2...tapi yang lawaknya baju 2 ntah buat kat mana, kualiti teruk sangat2...bila basuh warna baju jadi luntur la...lagi satu baju pun cepat reput tarik sikit dah zraaap...koyak dah...so masuk la dalam tong sampah...tamat la riwayat baju 2...noya rumah sukan dol said, jadi baju warna merahkn....lagi satu koperasi SKBE jgk jual beg sekolah...kalo aku tak silap, beg sekolah 2 warna putih....pas2 logo lencana sekolah duk kat depan beg...2 dia besar giler nak bagi nampak orang kot...mam mok pun kalah time 2.... REKODER, apa 2 rekoder!!!! maybe korang yang sekolah pada era akhir 80an dan awal 90an tahu apa 2 rekoder...alat muzik yang ditiup!.. walaupun bentuk dia lebih kurang sama dengan trumpet tapi fungsinya berbeza! Ada 2 colour, warna putih dan hitam...biasanya rekoder nie digunakan ketika kelas muzik time darjah 4 hingga 6...noya ko ingat tak marlina omar..macamana cara dia tiup rekoder 2...fuhh! dahsyat, kepala rekoder masuk semua sekali kat dalam mulut pompuan nie...dapat bayangkan! kih kih kih....bila time kelas muzik jer, cikgu yang ajar kelas muzik time 2 ialah cikgu zulkifli...suami kepada cikgu khairun nisa (mata jengkol)...macam2 kan noya, dia ajar..contohnya simbol crochet, minim dll...ktorng gak diajar macamana tiup rekoder 2 dengan bunyi yang berbeza2 mengikut nada dia...kalo a macam nie, b macam nie dan seterusnya sampai la ke g...aku tak hengat la panggil apa nie...rekoder jugak time 2 dimainkan bersama2 drum samping, tamborin, kerincing (mcm jengkol warna biru)..paling teruk pun guna kulit tempurung kelapa....hahahaha.....tapi paling aku benggang giler bila ada orang nak pinjam rekoder aku....yelah MOLOT BUSUK la...tak gosok gigi ker??


Dan paling takut, noya dan aku bila ada ujian amali rekoder depan cikgu zul...siap berlatih lagi kat rumah tapi bila tiup depan cikgu zul. Hilang semua entah kemana....jawabnya dapat gred C atau D la layak wat ktorng.....dan yang pasti sampai sekarang kalo di suruh tiup rekoder sure aku leh tiup dengan diiringi noya sebagai penyanyi utama, zaki dan rokiah back up singer, marlina (drum samping), nizam (tamborin), esma dan isam parman (kerincing), elly, norlaily dan amizah (penari latar)....dengan syarat aku nak noya menyanyikan lagu...BURUNG TIONG!.....special request nie dari aku...PLEASE>>>> Susu kotak, kira macam program minuman tambahan untuk budak2 sekolah luar bandar macam ktorng la! Dulu2 mana la ada produk tenusu macam sekarang nie..sekarang, bersepah2 pilih jer nak yang mana..yang penting ada duit jer....ada 2 flavour jer time 2, coklat dan jagung...kira 2 antara minuman favourite ktorng la dulu2..pulak 2 dengan harganya yang murah cuma 30 sen jer sekotak...van akan datang ke sekolah sebulan sekali...tapi yang kelakarnya, ktorang kena order dulu ngan cikgu kelas berapa kotak nak beli iaitu seminggu sebelum van air kotak datang...sapa yang ada nama dalam list jer boleh beli air kotak 2....bila beli jer, time rehat ktorng akan bawak la air kotak 2 kehulu kehilir coz nak tayangkan kat budak2 lain...hahaha....kira sapa yang beli time 2 hebat la...coz tak semua budak2 dapat beli dan merasa kesedapan serta keenakan susu coklat 2...Ish sampai terliur2 aku noya kalo ko nak tau!....noya dan aku biasanya beli 3-4 kotak jer sekali beli...TAPI anak2 pegawai mcm si marlina omar, nizam jamaludin dan norizad din biasanya akan beli 1 carton sekaligus (12 kotak dalam 1 carton)..kira dulu2 berlagak la diorang nie, maklumla mak bapak diorng banyak duit bukan macam ktorng selalu kesempitan duit, dulu harga minyak sawit bukan macam sekarang! nak makan pun certain2 time kena g PNF ambik barang2 dapur....ambik dulu, cukup bulan baru bayar...2 belum lagi berhutang kat kedai2 jual ikan, ayam...sedih la dulu2...lagi pun wat pe nak beli banyak2 bukan ada peti ais pun time 2....TAPI sampai 1 peringkat, kecoh tiba2 bila ada isu dimana susu 2 ade cacing la, basi la...aku pun tak tau apa misteri air kotak 2...yg aku hengat time drjah 4 kot, dah takde jual air kotak kat sekolah aku...Van yang datang hantar air kotak pun jadi van jual sayur dan ikan! bila pikir2 sekarang alangkah BESTnya kalo dapat minum air kotak 2 sekali pun jd la...hahahaha....TAPI yang paling BEST kat kotak air kotak 2 ada gambar2 orang!....boleh di potong kecik2.....haaa..kalo nak tau nie favourite si noya nie coz boleh colour...kan hobi dia suka colour..ntah2 kes yang toilet kena conteng dulu 2 angkara tangan si noya kot...tak pe nanti dia balik malaysia aku akan paksa noya buat akaun bersumpah! Tunggula...

Time darjah 2, ktorng dah start dah g kelas tambahan dan dijalankan pada waktu malam kat rumah Arwah cikgu khalid...cikgu yang paling garang kt SKBE time 2, pantang silap sikit, free penampar la gamaknya...lagi2 muka cikgu khalid 2 serius memanjang, dengan misai dan janggut serta berjambang menggerunkan ktorng time 2....noya, ko hengat lagi tak kita belajar subjek ape!...subjek favourite noya sampai sekarang, MATEMATIK dan english...dari dulu lagi si noya belajar matematik tapi tak tau la hantu mana dah sampuk otak dia so jadi lembab bila bab mengira nie..TAPI kalo bab mengumpat dan bergossip...kita tau dah sapa orang nya!! Ntah apa yang susah pun aku tak tau la...hehehehe....jangan marah bro...nizam dan marlina join sekali..kira noya nie dulu pun brlagak la jugak..KEKWAT PETET betul la dia nie...aku gi kelas, jalan kaki jer malam2 tapi dia g naik kereta...time 2 uncle syed dah pakai kereta..tapi aku tak hengat kereta jenis ape! Yang aku hengat colour merah hati la....aku pun tak tau keta 2 mana p sekarang...at least aku dapat la gak naik kereta 2 terutama time hujan! Ade la 2-3 kali brsama2 ngan si noya nie ngan geng2 dia macam arni, suhayani dll...noya aku tengok ada gak jeling2 aku time aku duk dalam kereta 2...konon2 nak tunjuk eks la 2 kat aku....yelah tumpang kereta bapak dia! Ala kalo nak tau dia pun pernah naik motor bapak aku...motor besar lagi...hahahaha......cikgu khalid, walaupun dia garang tapi sebenarnya dia baik..dalam baik2, 2 kali gak muka aku kena penampar! Aduh...sakit la..tapi tak pe cikgu, saya saya tak marah pun! Sebab dah biasa sangat kena penampar jepun, kat rumah pun sama....time mengajar dalam kelas memang dia garang nak mampos! Tapi bil jumpa kat luar baik glercakap pun sopan jer! Dia ajar subjek english kelas kitorang time 2....time 2 dia tak kawin lagi....bila ktorng naik darjah 3, cikgu khalid dah tak mengajar lagi kt SKBE...tak tau dia berpindah ke sekolah mana! Lastly, tau2 dengar story dia dah meninggal dunia time ktorng form 1, Jiran aku cakap dia sakit jantung...tapi tak tau la kesahihan story tersebut....Apa pun sedekahkan Al-Fatihah utk rohnya....Jasamu tetap ku kenang!

Bila masuk darjah 6, time 2 nak ambik UPSR, ktorng di WAJIBKAN belajar kelas tambahan pada waktu malam @ kelas malam...ktorng masuk kelas Xpress! Kira 2 kelas untuk budak2 pandai la...Cehh! macam bagus jerk...budak2 yang jadi harapan sekolah untuk dapat 4A dalam UPSR....noya aku tengok kemain bangga lagi time 2, hidung dia kembang kempis...tau la hidung ko memang dah kembang bro! kih kih kih...aku pun tak terkecuali that time...hahaha...perasan lebih ar lu mat! yelah dapat masuk kelas terpandai time 2...kami dipilih dan dicampurkan dengan kelas2 lain, 6 kenanga, 6 Mawar dan 6 Melati...maknanya setiap kelas terdiri 7 orang yang terbaik masuk kelas xpress! lebih2 lagi same kelas ngan budak2 top SKBE time 2, md.azlanshah md syed (saper dia nie), lailizah rahman, md.zaki puaat, khairul nizam jamaludin, esmawaty multar, marlina omar, miswadi abdul rahim, nurazuan razali (member baik noya), hairon alami, azmam abu, nadzir mohajir, khir ramli (musuh noya), suhayani rugani (musuh noya), inah jaafar, zamzarina salleh, nerazuan nen, irwan mohamad, mashanizah sakiman, aida md nor, afizah rajudin, faisal razib, suzana abu sairen, rinda hamin, norfaezah hanapie, zaiham azril zainon, fadly ustaz rawi, syarifudin abu bakar, sumiamah sakimin dll...kira time 2 fight gak la....masing2 rasa tercabar dan dicabar! Time nie la aku kenal ngan cikgu siti sarah..ala2 siti sarah raisudin, penyanyi kesayangan noya!...hehehehe....cikgu siti sarah nie ajar subjek english...tapi cara dia mengajar best sangat2....ayat favourite dia aku still hengat sampai sekarang...bila dia tanya kat ktorng “are you sure class”!...hehehe....dan lagi satu dia suka bagi hadiah kat ktorng...especially bila jawab betul semua soalan...ala jawab kat dalam BUKU ENGLISH SASBADI la...

aku still simpan lagi buku 2 sampai sekarang buat kenangan orang kata!....Noya! aku rasa ntah mane dia buang buku 2..mcm dia buang dan bakar kitab mutlaal badrin kat kebun kelapa sawit bapak dia...buku 2 ada sediakan jawapan kat muka surat belakang, so kira noya ngan aku selalu la buat kerja2 diluar tabie nie...meniru jawapan di belakang muka surat untuk dapatkan jawapan yang betul.....hehehehe.....aku pecahkan rahsia ko nie noya! supaya ko sedar ko 2 takdela TERROR mana pun subjek english!...suam2 kuku jer....tapi ktorng bukannya belajar betul pun time 2, just datang kelas dok main-main la kat padang sekolah, lumba lari malam2 buta, aku hengat lagi time bulan puasa macam2 la kuih yang ktorng bawak dan jugak kuaci matahari dan kuaci labu, smbil belajar smbik makan...pas tu sepah2 kan kulit kuaci kt lantai...yelah kalo bersih lantai time 2, esok pagi sapa yang duty menyapu sampah tak de plak kerja....son ktorang bagi la kerja ye...hihihihi.....pas 2 main kat tiang plak!.....kira sampai sepuluh...satu, dua, tiga, bla..bla...nak main mesti kene cukup corum....4 orang jaga tiang manakala sorang duk kat tgh...mcm bodoh la dulu2 tak pikir apa pn nak enjoy jer...yang aku perhatikan betul2 nak belajar dulu2 mcm suzana, norfaezah, rinda, nurazuan, suhayani....TAPI yang lain sama naik la ngan perangai noya nie.....ada satu insiden gempak lg menggegarkan SKBE time 2 , kes budak2 lelaki meraba tooot....tooot budak pompuan! Mula2 tak dapat dikesan kerana diorang pakain pakaian pompuan siap pakai tudung lagi...Dua orang nie, ridzuan yusof ngan anuar dagang...sungguh memalukan la, lebih2 lagi diorng nie sekelas ngan ktorng sebelah pagi, 6 cempaka ! tak tau la kenapa kelas kita dulu noya penuh ngan budak2 nakal dan bermasalah!
Yg aku hengat diorng nie kena penampar free ngan cikgu dan disebat dihadapan budak2 lain time perhimpunan mingguan! Tapi still tak serik2 jugak....Hiss malunya kalo aku yang kena....Padan la muka! si ridzuan nie sekarang berkawin dah, anak pun dah 2 org! Dah jadi orang rupanya...Anuar, aku tak sure la mana hilang dia sekarang, yang aku tahu 10 tahun lepas ada dengar member2 cakap dia asyik keluar masuk pusat serenti, kes ketagihan dadah...ISAP DADAH...berbalik cerita sebelum nie, maybe terlalu banyak main dan tak tumpu bagi perhatian pada pelajaran time cikgu mengajar dalam kelas, noya akhirnya disingkirkn dari kelas xpress coz result peperiksaan pertengahan semester dia teruk...kesian noya time 2....pertama kali ktorng dipisahkan sekelas sejak sekolah tadika lagi....aku, zaki dan member satu kumpulan lain bernasib baik dan terselamat dari penyingkiran tersebut...hahaha...mcm kat Akademi Fantasia la pulak....dan lebih memalukan noya kerana dia sorang jer yang kena TENDANG (bahasa kasar dengan izin) time 2....Sudah jatuh dilanggar lori daa....member2 lain kekal dalam kelas xpresss hingga exam UPSR...bila result diumumkan penghujung 1990 time 2 cuti sekolah, takde sorang pun batch ktorng yang dapat 4A...dan cipta sejarah rekod terburuk pada exam UPSR tahun 1990...maybe tahun 2 jd lipatan sejarah kot dalam kalendar SKBE....dan paling teruk AKU la cuma dapat 1A, sedangkan member2 lain teraesuk noya, zaki, nizam, elly, marlina, esma dll dapat 3A dan 2A...sedihhh time 2...pas 2, nizam sambung sekolah menengah di sekolah menengah laksamana, kota tinggi. Sedangkan noya, aku, zaki dan lain2 belajar disekolah menengah bandar easter...disini aku tulis la lirik lagu sekolah sebagai menghargai jasa2 guru SKBE yang mengajar noya, aku dan member2 lain dengan jujur dan ikhlas sehingga berjaya dalam hidup masing2 dan berada ditahap ini sekarang....Cuma noya jer tak abis2 belajar...dulu2 suh belajar rajin2 malas asyik nak main jer...SEKIAN....Jom main sembunyi2 ibu nak tak???

Version baru (1987-smpi sekarang kot)

Persekitaran Tenteram Udaranya Nyaman, Permandangan Mempersonakan,
Sekolah Ini Kebanggaan Kami, Pekerti Mulia Jadi Amalan Kita,
Tekun Belajar Ke Mercu Jaya, Hormati Guru Dan Ibu Bapa,
S.K.Bandar Easter, Berbakti Untuk Semua, S.K.Bandar Easter, Jasamu Pasti Ku Kenang,
Maju Terus Maju Meningkatkan Mutu, Pendidikan Cemerlang.......

Version lama (1981-1987)
S.K.B.E....S.K.B.E Itulah Sekolah Kami, Berdiri Megah Di Hujung Desa,
Sekolah Kebangsaan Bandar Easter, Guru-Guru Kami Semua Peramah dan Mesra,
Mendidik Kami Petang Dan Pagi, Tanpa Jemu dan Benci,
S.K.B.E..Maju...Maju....Majuuu... Kami Putra Putri Desa,
Bakal Warisan Bangsa, Walau Derita Atau Sengsara Kami Pasti Berjaya,
Bersih, Cekap dan Amanah Menjadi Rukun Hidup Kita, Bersama Kita Terus Berjaya,
Berjaya...Berjaya...Dan Berjaya.... S.K.B.E..Maju...Maju....Majuuu.




Best Regards,
addy putra...
kano state, nigeria



TeRkEnAnG KiSaH DuLu DuLu: NOYA.....DuLu, KiNi DaN SeLaMaNyA....(PaRt 2)

“Seorang member dibaratkan seperti satu permata yang tak ternilai harganya. Seorang member boleh buat kita rasa ceria, buat kita rasa terhibur. Seorang member akan meminjamkan telinganya pada kita saat kita memerlukan. Seorang member bersedia membuka hati dan perasaannya utk share suka dan duka dengan kita. Seorang member akan buat kita sangat2 dihargai dan dihormati. Seorang member ada kala buat kita rasa berduka. Seorang member ada kala mengkhianati kita. Seorng member kadang2 membuatkan kita tak selesa. Seorang member sentiasa menguji kesabaran diri kita.....Dan seorang member SELALU akan buat aku rasa nk MAKI!!!....KENAPA???” First sekali, sebagai info yang maybe ramai nak tau....nama Azlan nie diambil dari bahasa jepun...KAZITAKATO..maknanya GILER...hehehe..Sorry bro, aku ambik dr petikan akhbar yg aku baca nie...Harian Metro, 12 September 2007...muka surat 23...akhbar ni member aku pos baju sejuk dari Malaysia...entah macam mana tiba2 mata aku terpacu kat artikel 2....kah..kah...anyway jangan hangin2 nanti cepat tua...

So this week aku nak sambung balik la story tentang NOYA nie...Kisah dulu2 time ktorng SEKOLAH AGAMA! Dulu2 walaupun ktorng nie nakal2 bebenor tapi bler bab berkaitan agama memang la dititikberatkan oleh family ktorng! Sebgai contoh yang paling mudah, bab mengaji la! Berani ker time 2 noya, ko ponteng mengaji Quran! Kalo nasib baik oklah kalo nasib tak baik memang kena libas kt belakang badan..tak pasal2 kene rotan dan dapat cop kuda belang...hahaha... Tak prcaya tanya la kt noya nie...paling tak pun kene cubit, kene piat telinga! Dan yang paling aku tak tahan kene leteran ngan mak ayah la smpai la 2-3 jam panjangnya tak berenti2...lagi2 bapak noya, uncle syed..garang sungguh orangnya...maklumla dulu2 masa 2 muda lagi ditambah kerja di Koperasi Felda Simpang Waha plak 2...so kene la didik si noya dan adik2 nya yang sememangnya nakal2 belaka..2 tak termasuk abang dia yg baling aku kt kepala guna biji kelapa sawit! Hahaha...yelah dh jadi important person that time kena la jaga anak2 terutama noya supaya jiran2 sebelah tak dok mengata anak sendiri wat peranagai tak senonoh plak!....2 lum turn auntie pidah lagi, jap2..”angah, nak pi mana tuh!” 2 la ayat biasa yg aku dengar bila dok melepak kt rumah noya....sampai la nie ayat 2 menjadi igauan buruk pada noya...hahaha...lagi satu try cakap la nk ponteng sekolah agama coz penat dll, bawak2 la pkir panjang dulu..mengucapla awal2 ye...tak pasal2 kene sumbat dalam JAMBAN! Dulu2 jamban rumah felda duk kt luar rumah...tapi kini dah moden, jamban pun dh de dalam umah...siap beraircon lagi..cicak ngan katak pun tak berani nak masuk lagi macam dulu2...TAKUT!

Bila ktorang ada peluang duk berkumpul ramai2 esp noya, aku dan zaki, mesti ada jer topik yg dibincangkan...itula... inilah...dah mcm jd satu trend la plak kalo duk kumpul jika tk bualkan ttg kisah dulu2, time ktorng muda remaja lagi...sekarang pun muda lagi cuma noya jer nampak sedikit tua dari aku coz rambut dia banyak gugur dan beruban..2 la nk sangat jadi professor! Tapi dulu2 bila cikgu tanya dh besar nanti nak keje sebagai ape??? isi report card, takdela pulak noya cakap nak jadi professor...yg aku hengat dia bagitau nk jd cikgu, doktor...ayat biasala! ANGKASAWAN!..benda jadah apa tuh! Langsung tak de dalam kepala hotak ktorng pn...2 yang sibuk study sampai tak sempat si noya nie nak cari teman hidup! bak kata pepatah jawa, life’s begin at 30...kih kih kih...Brcakap tentang sekolah agama! Hmm seronok nie kalo nak story...kalo nak tau, sekolah agama tak kira la sesi pagi dan petang timenya adalah WAJIB bagi budak2 yang sekolah di Johor...kira macam sekolah agama rakyat la yang pernah jadi isu nasional anatara puak PAS dan UMNO dulu..tapi semua pentadbiran di bawah kuasa Jab Pendidikan Agama Johor! Beruntung tau sebenarnya sape2 yg dapat kawin ngan orang johor nie, tak kira la baik lelaki atau pompuan...terutama bujang terlajak macam si noya nie...ramai mak bapak yg propose suka kat dia, tapi biasalah dia, jual mahal...ntahla, nak tunggu ape lagi pun aku tak taulah...tunggu puteri turun dari kayangan kot! pompuan mana la beruntung, dapat memikat hati jantan member aku yang sorang nie....bila ditanya tentang wanita pilihan dia...alamat sampai kiamat la tak dibagitau...jawapan selamat dia, belum bersedia lagi! Kenyataan stereotype dah tak relevan la zaman nie wei....huhuhuhu.....aku rasa nie la time paling sesuai untuk noya jual murah cikit! Asyik nak jual mahal jer sampai satu tahap tak laku dah! Sapa yang rugi, noya dan keluarga dia lah..lebih2 lagi auntie pidah dok bising kat aku bila dia nk dapat cucu lagi...kih kih kih...Kira mcm ambik pakej la...


ktorng start belajar kat sekolah agama bila umur masuk 9 tahun..maknanya darjah 3 di sekolah rendah la...sekolah plak di sekolah Agama Gugusan Waha...jauhnya adalah macam hisap 2 puntung rokok one way! Dahler gi sekolah jalan kaki, plak 2 waktu kemuncak matahari tegak atas kepala lagi..sampai sekolah jer habis basah lencun baju termasukla yang duk kat dalam seluar sekali...zaman dulu mana de orang naik motor sangat..sume jalan kaki jer...macam boria pulau pinang, ramai2 jalan satu group! ujan ker, ribut ker, rilex jer jalan kaki..tak de perasaan langsung..bukan macam budak sekarang nie manja...zaman millenium la..zaman kehancuran remaja kini...kadang2 jer dapat naik motor, 2 pun nasib coz bapak ktorng balik awal dari ladang kelapa sawit! Ko hengat tak noya nama cikgu2 yg pernah mengajar kat Sekolah Agama Gugusan Waha dulu...Cikgu fathkurrahman (guru besar), zabedah (ksygn noya), ct fatonah (ksygn noya), jabbar, zakaria (cikgu kelas noya), fatimah tua, fatimah muda, yusop (usop bandung), arbaiyah (cikgu kelas noya), masrukin, saleha, salehudin, abdul razak, mohd idaufi, yazid (arwah), fadilah, abu bakar (calon PAS nk lawan Syed Hamid time election 2004 tapi tarik diri secara mengejut) dll aku pn dah tak hengat la..lama sangat banyak dah lupa!

Dalam banyak2 nama yg tersenarai di atas, Cikgu Zabedah atau cikgu bedah adalah cikgu kesayangan noya sampai la nie tetapi cikgu yang paling tak disukai oleh ZAKI! KENAPA!!! Sebab terlalu sayang kat cikgu bedah nie, noya dan member2 baik dia time 2 termasuklah si zaki, sudin dan harmizam telah mencipta sebuah lagu khas yang bertajuk..ZABEDAH! hahaha...lagu nie pun memang ditujukan kepada cikgu bedah! aku still hengat sampai sekarang time balik dari sekolah jer...4 ekor nate bewok nie terpekik terlolong menyanyikan lagu Zabedah...plak 2 dok terpekik terlolong macam orang giler la gamaknya, bersebelahan pulak masjid, bukan nak gi sembahyang pun..saje suka2 nak tambahkan dosa! Kih...kih...kih...di sini aku bagi la bait2 lirik lagu tersebut sebagai imbas kembali, maybe noya sendiri pun dah lupa lirik lagu tersebut...dengarkan ok!
Zabedah...Zabedah...Zabedah...
Zabedah Besar Macam Gajah...

Mudah kan dan simple jer lirik dia...tapi dosa ko wei noya gi kutuk cikgu...nanti tak pasal2 ada org complain ko coz kutuk2 cikgu...macam aku baca kt blogs ko ar...kalo nak tau gak, irama lagu 2, diambil dari lagu MANDELA...ala presiden NELSON MANDELA, bekas presiden Afrika Selatan! Yang menentang dasar arpatied satu ketika dulu....ala takkan tak hengat! Yang aku tau selepas dibebaskan dari penjara, mandela membuat lawatan ke Malaysia sebagai mengenang jasa Malaysia yang menentang dasar tersebut! Time 2 kan Tun Dr Mahathir still jd PM lagi...lagu 2 kira famous dulu2 coz selalu la kt TV, radio siarkan...dulu2 mana de radio ERA ker hot fm ker..yg ada Cuma radio rtm jer...berita ini disampaikan oleh MARIAMAH TIJO....ha 2 la trendmark RTM sampai la nie...aku nak tanya ko nie, o dah minta maap lum noya kt cikgu zabedah coz korang selalu kutuk2 dia dulu...bahaya tuh! Tapi cikgu zabedah nie, cikgu yang paling garang aku pernah jumpa 2 dekad lalu dan sejarah penubuhan sekolah agama di Gugusan Waha nie...the only one! Dia gak pernah jadi guru kelas aku time aku darjah 5 abyad..time 2 nama kelas mengikut nama tokoh2 islam cthnya mcm ibnu sinna, al khawarizmi, ibnu haldun, ibnu taimiyah dll...ibnu battutah! Woit mane ade wei...2 sejarah malaysia la! Tak sesuai ok! bila belajar baca al quran, silap cikit tajwidnya siap la, kene cubit sampai lebam2 peha aku..lebih2 lagi time ujian baca al quran..huiyoo rs nak terkencing pn ada bila nama kita dipanggil! 2 kot msbbkn noya dan member2 baik dia rs tk comfortable! termasukla si zaki nie, disebabkan cikgu bedah la, zaki tak lulus ujian al quran...2 tahun still duk level yang sama tak naik2 kelas! yelah dh bc quran pn tk betul, tajwid tunggang langgang, merangkak2 lagi cmner nak luluskan! Kira kalo masuk pertandingan MALAYSIAN IDOL...pitching lari la...Sedangkan noya dan aku steady jer tiap2 tahun naik kelas!

Hahaha...sorry la zaki kutuk ko! Kih kih kih...disebabkn give up, mamat 2 pn berhenti sekolah agama, masa 2 dia still darjah 4....rugi tau bro, ko tak sempat belajar munakahat (bab nikah kawin)..tap tak guna gak belajar kalo tak diaplikasi dalam kehidupan harian, macam noya smpai la ni tak kawin2 lg..still jiwang keparat! Smpi sekarang kalo tak prcaya test noya bac akhbar utusan melayu...tulisan jawi..sure lancar nyer...sape budak johor kalo tak tau mengaji Quran dan bc tulisan jawi 2 dah kira memalukan la beb...dulu2 sape tak lulus periksa, tak naik kelas, duk la kt kelas 2 sampai berjanggut (time 2 misai janggut pn lum tumbuh lg), kira mcm exam SPM la, bahasa melayu ngan matematik wajib lulus, kalo tak lulus dikira fail....tap sekolah agama, subjek yg penting dan wajib lulus mcm Quran, tauhid dan ibadat....thats why parents noya izinkn dia g study kt over sea sebab tau cmner dia..penuh ilmu dan pegangan iman didada..sebab dah terlalu moden 2 yang sekarang dok sibuk berkawan ngan anjing...hahahahhahaha...tapi aku bersyukur la disebabkan cikgu bedah, smpai sekarang aku lancar la baca quran 2..so kalo jadi imam pun takdela rasa malu..kih..kih...terima kasih cikgu!..lame tak tengok cikgu naik motor vespa macam dulu2... Walaupun noya dan aku tak pernah sekelas time 2 (drjah 1-darjah 6), tapi aku still tgk la kelakuan dan tingkahlaku dia nie, Drjah satu...noya sekelas ngan zaki, cikgu kelas dia namanya cikgu zakaria, aku plak cikgu kelas cikgu yusop..garang dia time 2, asyk nak menempeleng org jer...tp sekarang dah jadi tokey kedai makan! Kedai makan usop bandong...bukan usop sontorian ok! dia nyer mee bandung memang best, original taste! Marbeles!! Thats why orang2 felda gelarkan dia usop bandong! Pernah la aku ngan zairi lepak2 kt kedai dia 2-3 kali sama2 ngan mahzan mat toha dan faizal naim...noya memang tak join time2 coz busy tengok citer doraemon, maklumla watak nobita 2 memang sebijik ngan diri dia..muka pun dah nak sama....hahaha....mana tah mahzan ngan faizal naim sekarang... yang pasti kedua2 dah pn berumahtangga....tentang cikgu zakaria nie, dia pn peneroka felda gak..Cuma time 2 kekurangan cikgu so dia pandai bab2 agama! Dia ajar pn best!

Ade satu insiden la dimana member baik noya...name budak 2 KARTINI (sekelas ngan noya) boleh dikatakan tiap2 kene histeria...dulu2 org tua panggil kena sampuk hantu...mana taknya, tgh dok2 menghafal ayat, tibe2 ade orang mnjerit meraung2, ingat kn ape...rupenya ada org kene histeria la...perkara nie brlanjutan berminggu2...tp benda 2 stop bila si kartini nie berhenti dari sekolah...semenjak hr 2 suasana normal macam biasa, so smpai la nie aku pun tk tau misteri histeria 2 dan mana hilangnya minah 2...almost 21 tahun yg lalu tk prnah jumpa dia pn....Tp dengar2 cerita smpai la nie si noya dok benggang dan berdendam ngan minah 2...yelah sape tak benggang tibe2 main sergah muka noya time 2...hahaha...trperanjat BERUK arr! kelas diorang kelam kabut time 2 semua lari lintang pukang kerana takut..ala biasalah umur pn 9 tahun...blum ada ciri2 kejantanan lagi...hehehe...maapkan la noya. minah 2..bukan salah dia pn! Masuk darjah dua, walapun ktorng tak sekelas, tp aku still ikut prkembangan noya, maklumla kelas sebelah mnyebelah...ktorang tetap sama, belajar ok tp still main2. Jgk...time abis jer kelas, ktorng main perang2 kt area masjid! Noya, arni, aku, zaki (satu geng-geng baik) dan shahrul, nor kamarul (geng jahat)...ktorng main perang2 btul2 siap ngan pedang, parang dan belantan (nie yg aku selalu gune)...tp kelakarnya semua guna kayu...so berperang la ktorang time 2 mcm perang zaman dulu2 la....ahakks! tp selalunya geng ktorng yang menang! Yelah dh 4 lawan 2....kira tk fairkn..tp yg pnting MENANG!...2 la xtvt ktorng tiap2 petang...suka membuang masa..nk kata bodoh tak gak tapi lawak la bla pkir2 sekarang nie....habis baju aku kotor..blik rumah sure kene bebel ngan mak aku...so bila dah penat, singgah rumah zaki gi petik buah susu plak..ntahla tak tau kenapa dulu ktorang panggil buah susu..padahal tak rasa susu pn...masam ada la...skrg baru aku tau buah susu yg aku ngan budak2 ngok2 nie panggil dulu2...buah markisa! atau english...passion fruit. aku siap letak gula lagi time 2 bila nk makan...


tak pn ktorng p panjat pokok jambu air kt rumah aku...dh jd monyet la plak time 2..prnah sekali zaki jatuh dr pokok 2, abis seluar dia koyak...hahahaha..padan la muka..korang tau tk aiskrim malaysia?? Wow dh lame beb tk makan aiskrim 2...delah 10 tahun..sejak cikgu bakar pindah rumah..dulu2 isteri dia jual aiskrim malaysia..ala murah jer dalam 20 sen jer..mcm2 perisa ada...yg paling ktorang suka ialah perisa kacang hijau...memang best! Boleh dikatakan tiap2 hari pas blik sekolah agama mesti ktorang singgah p beli aiskrim 2..Tp sejak cikgu bakar dan family berpindah dh tk de sape lg yg jual aiskrim 2 skrang...pupus ditelan dek zaman..dan ktorng tak pernah lagi dgor citer tentang cikgu bakar selepas 2....lagi2 selepas dia aktif berpolitik...ahli PAS 2 jangan main2...penyokong kuat Nik Aziz...hehehe...tup2 tahun 2004 selepas hampir 14 tahun sepi tanpa berita, dengar cerita dia hampir2 jd calon pilihanraya umum tahun 2004...tapi tarik diri last2 minit time pencalonan...tak dapat aku bayangkan kalo dia betul2 jadi bertanding ngan syed hamid albar...yelah kena la datang waha berkempen..kih kih! Aku akan VOTE dia tapi ngan SYARAT dia bagi aku makan aiskrim kacang hijau yang menjadi favourite noya sampai sekarang!




Masuk jer darjah 4, ada satu kitab tu namenya mutaal badrin...kitab tebal...smpi la nie aku kalo baca kitab 2 takkn faham coz ayat dia pelik sangat...susah nak paham...nak wat nota pun susah, lagi satu tulisan dia kecik2....sampai sekarang kitab 2 still ada aku simpan dalam almari rumah...noya ko de lagi tak kitab 2???...tanya la dimana dia cmpak kitab 2..dengar cerita dia pi bakar kitab 2 kat kebun kelapa sawit bapak dia..coz bergaduh ngan member baik dia si harmizam 2, ishh2! gaduh ngan member tapi kitab pulak yg jd mangsa....ntah ape2 la ko noya! Perangai mcm budak2..kalo nk tau dalam kitab 2 ada mcm2 cerita la..dr bab munakahat (bab nikah kawin), muamalat (jual beli), sejarah islam, ibadat dll...2 la perangai noya ilmu berkaitan agama tak berapa diambil berat..TAPI kalo komik2 picisan (mcm ada kt jajan 20sen dulu), majalah bambino, bujal, salina, sin chan, buku2 politik yg mcm hampeh 2 leh plak dia simpan baik2 kt dalam almari rumah dia....2 la dia ISLAM HADHARI yg diterapkan dalam diri noya...Pak Lah, PM yg pling noya sayang sekali...kih kih kih...lagi2 majalah sekolah SMBE siap bersampul plastik lagi...Noya...Noya...ikut suka ati ko lah...time nie jgk member ktorang, ZAIRI...brhenti sekolah agama coz bj melayu dia kene curi kt dalam kelas..salah ko gak bro, letak baju bersepah sepah...kene curi ngan orang! Time 2 susah kot, tk cukup duit, 2 yg tk wat baju semula....zairi, zairi mcm2 hal..tp yg peliknya orng yg curi 2, cuma minat kt seluar dan baju jer...samping (pakaian wajib dulu) dan songkok dia tk ambik plak..bijak gak pencuri nie..boleh plak main pilih2 benda apa yg dia nk curi! So zairi guna la songkok 2 smpai la sekolah menengah..aku tengok smpi naik lusoh songkok dia..konon2 wt imej baik la 2..hehehe...alim2 taik kucing ko yek! Taik la lu bro....

Masa kt sekolah dulu2 member baik aku ialah nazri noh (sekelas ngan noya sek men), yg aku hengat start darjah 2 smpi drjah 4...kira kamcing la dulu, tp skrg dh jd pelesit org kata, jadi mat rempit, jadi ketua lanun cetak rompak...nape dia boleh berubah ek noya..aku pn pelik..dulu baik giler budaknya....Paling favourite makanan time 2, mee sup wak janggut...memang sedap gler...tanya la si noya nie betul tk! Dulu2 semua makanan ktorng bantai..tak banyak cakap yang penting kenyang...semangkuk 30 sen jer...letak mee yang tak dicelur ngan air panas, kuah sup isi takde kalo ade pn just tulang2 ayam ngan kulit ayam! Tp ada satu hr 2 tgh sedap2 mkn smpai dh nk licin kuah 2 aku hirup...tup2 ada lipas daa...geli geleman aku..sejak insiden 2, lngsung aku dah tak beli...just tgk jer member nie makan trmsukla noya..dh lama br aku cerita kt semua org...hahaha...sampai la la wak janggut tamat tender kantin..dan digantikan dengan orang lain! Kak farah (mak michael sam yang kembar 2), dia jual mee plastik! Nape panggil mee plastik...coz dia jual dalam plastik, pas2 mkn sambil berdiri atau berlari...murah jer 20 sen...satu lagi pakcik jual air cawan..10 sen jer dulu..air tebu...dah campur ngan air paip kot...rasa pun dh tak segar! Yelah bersesuaian ngan harga dia..10 sen! Mana nak dapat untung la...pas 2 ada gak jual keledek goreng cicah ngan sambal kicap! Area2 johor memang terkenal kalo mkn keledek goreng, ubi goreng, keladi goreng mesti nak kene cicah ngan sambal kicap baru BEST! Tapi nape kentang goreng cicah ngan sos??? Time 2 gak jual abc kepal...ambik ais dikepal2...pas2 letak sirap dan gula merah..letak la jagung manis dan kacang merah 3-4 biji..susu ckit! Harga 20 sen gak...boleh makan guna mangkuk atau plastik!

Ms ktorng drjah 5, byk la insiden2 yg melucukan antaranya, kes orang giler dtg sekolah...suh guru besar time 2, cikgu fakhurahman bukak baju la, ketuk ketampi..mcm budak2 dibuatnya...yelah nama pn org giler...yg paling lawak aku dpat tau, dia sergah kelas noya abis semua orang lari lintang pukang termasuk la noya! Kah kah...bila orang 2 masuk kelas aku pulak, time 2 cikgu bedah tengah mengajar! Cikgu bedah siap cakap lagi sabar2 kat budak2 kelas aku, tiba2 aku tengok dia yang lari dulu..siap cakap lari semua..hahaha..lawak la peristiwa 2, apa lagi aku pun mencicit la lari mcm 100m...g duk kt padang ..rupa2 nya dh ramai yang ada kt situ...so nak dijadikan cerita esoknya hampir 90% budak2 tak datang ke sekolah sbb takut! Tapi aku datang gak coz bapak aku paksa suh datang sekolah...aku tak tau la samada noya datang tak sekolah time 2...dalam kelas dah get ready cangkul, kayu! Mana la tau kot2 orang gile 2 datang balik! Hahaha...yang aku hengat la, kat sekolah agama pun noya terlibat dlm pertandingan syarahan agama peringkat sekolah...syarahan tentang surah al fil ek...ttg kisah tentera bergajah abrahah nak menyerang mekah, robohkan kaabah...spt biasala dia kan champion bab2 giler glamour nie...aku tk hengat dia wakil sekolah pas 2 kot time 2 bertanding ke peringkat sekolah2 daerah kota tinggi...mcm biasa saguhati la selayaknya untuk noya nie...kuang2x...time sambutan maulidurrasul pn best, berarak la dr gerai felda simpang waha ke masjid..pas2 dengar syarahan agama then makan time..kongsi satu dulang 4 orang...noya, ko hengat lagi ker ko sekelas kene gigit kertas dan berjalan keliling bangunan sekolah...sebab satu kelas tk dapat hafal ayat tafsir al quran...hahaha...Cikgu arbaiyah, yg ktorng panggil dia cikgu ninja turttle...opss..2 dulu2 nyer cerita...time 2 mana de ramai orang pompuan pakai purdah...2 yg ktorng rs heran la...gelaran 2 pn noya gak yang bagi. So sebgai member apa choice yg aku ada selain follow jer apa yg dia panggil...mintak maap la cikgu....dulu budak2 tak tau dosa dan pahala!

Time darjah 6, noya dan aku dh jarang brjumpa coz aku sekolah sblh pagi dan noya sebaliknya...time 2 pn aku dh tk berapa close ngan noya...aku member ngan orang lain macam asrif, irwan, azrul, zamzam, zul dll lagi...noya seperti biasa ngan member2 baik dia seperti sudin, harmizam dan zaki! Kira ktorang antra yg hebat la coz dapat msuk darjah khas! Bukan semua orang berpeluang msuk kerana syarat kelayakan ketat...hanya yang dapat markah lbih 70% dalam peperiksaan akhir darjah 6 jer layak msuk! Bangga jugak la coz tk semua dapat peluang mcm nie..ramai member2 yg terkandas di pertengahan jalan...yang aku hengat lagi, seluar putih, baju kemeja putih trend la time 2...bila pakai uniform 2 orang tau la ktorng nie budak darjah khas...hahahaha...kelas pn seminggu sekali setiap hari sabtu...Time 2 yg aku ingat selain noya dan aku, lain2 member ialah norzamzam minirin, irwan mohamad, asrif samion (best frend noya), samsudin razali (best frend noya), zulkifli saian, suhayani rugani, noraidah samsuri (musuh ketat noya), inah jaafar, afizah rajudin, norlaily abdul hamid, lailizah rahman, marlina omar, zety asmara musa, norhidayu yunos, norhidayu nasir, roslizawati ebrahim (mak mok), sumiamah sakimin, idah ruhayu kusnin, rohaizah alwi, rohayu hassan, norazura kemad, zamzarina salleh (anak patung)...korang tau la..ble dh duk sekelas ape yg trjadi!! Kerja ktorng main..main dan main...belajar pn main2..lebih2 lagi aku duk semeja ngan si noya nie..hancuss! kadang2 pengalaman dulu2 mcm UPSR dapat result teruk tk mengajar aku ngan noya untuk berubah!

Ktorng still lg gelak2 dalam kelas, time cikgu mengajar pn ktorng still duk melukis gambar orang kepala kecik tp badan besar..kepala besar badan plak kecik!...pas2 ketawa, aku pun rasa pelik sekarang apa yang lawak sangat tentang lukisan yang kitorang wat dulu pn aku tak tau...Dan seperti dijangkakan bila result darjah khas diumumkan pada penghujung 1993.....Noya dapat grade 4....FAIL dan tak dapat apa2 sijil..kih kih..Cuma dapat sijil berhenti sekolah jer...aku! bernasib baik time 2, dapat cukup2 makan jer, pangkat 2!..tapi kira orait la...memang sejak dari dulu ktorng tak leh duk kelas yang sama..mcm mendatangkan badi dan mala petaka dalam hidup ktorng...MENYESAL! oh tidak sekali2, dari pengalaman itulah ktorng berazam belajar bersungguh2....lebih2 lagi aku sambung study kt sekolah teknik selepas PMR...noya plak still duk SMBE....2 tahun ktorng tk berjumpa..kira mcm putus hubungan la..berpatah arang berkerat rotan....bila result SPM keluar tahun 1995, ktorng sama2 dapat grade 1....noya menjadi kebanggaan warga SMBE time 2 bila diangkat sebagai pelajar terbaik SPM tahun 1995!..aku tak delah dapat tittle pelajar terbaik tapi bangga jugak la..member lain mcm zairi dan zaki dapat grade 2....then, ktorng smbung study kat U...kt U pn ada la peristiwa yang sama terjadi kt ktorang! Lain kali la aku story! dan kini dimana noya dan aku sekarang!!...noya still study di Australia dan aku, kerja di Nigeria..nun jauh terpisah tp saban hari berhubung melalui email atau chat yahoo! messenger....itulah realiti kehidupan anak felda yang giler mcm ktorang!..cerita noya dan aku! Wasallam...SeLaMaT HaRi RaYa kepada semua member2 lama di Gugusan Waha!


Say no to Anwar as PM of Malaysia...
Berkhidmat Untuk Negara,
Addy Putra,
Kano State of Nigeria..

Ahad, September 28, 2008

Terkenang Semasa Dulu (Siri 4): Dari SMBE ke ITM


beberapa bulan selepas dapat keputusan spm pada tahun 1995, aku dapat tiga panggilan untuk menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. pertama - ITM, untuk kursus matrikulasi sains perpustakaan dan pengurusan maklumat. kedua - IIUM - tawaran kursus matrikulasi sains kemanusiaan dan ilmu wahyu. ketiga - form six - di sekolah menengah kebangsaan laksamana kota tinggi johor. atas nasihat cikgu iskandarrani aku memilih ITM walaupun pada dasarnya abah mahukan aku terus ke tingkatan enam. biasalah masa tu bila tengok teman-teman lain macam zaki dapat ke UTM skudai, miss pulak ke UPM untuk matrikulasi sains matematik, asrif ke UMS sabah, yazid abu bakar ke UTM skudai, zam-zam minirin dapat tawaran ke pusat persediaan pelajar di ITM untuk ke australia, suhayani dapat ke UPM (satu kursus lagi dengan si miss), dan ramai lagilah. masa mula-mula dapat tawaran ke ITM rasa seronok sangat, apatah lagi aku dapat tahu rakan sekelas shalawati sidek turut berjaya ke sana untuk ijazah seni lukis dan seni reka. aku rasa berdebar-debar gila apatah lagi masa tu kali eprtama nak berjauhan dari keluarga. bila sampai ke kampus dan mak bapak aku pun say good bye and good luck aku ditempatkan di kolej delima untuk minggu orientasi.


aku dapat rasakan betapa teruknya kami kena ragging oleh senior kat ITM masa tu. ketika itu sekitar bulan jun 1996. kami dimaki hamun macam orang gila. aku yang baru menyaksikan kejadian seperti itu untuk pertama kali terkejut beruk. tiap-tiap hari kami dipaksa menyanyi lagu ITM bertajuk ITM: usaha jaya mara. tapi tak kisah laa tu sebab melalui orientasi kami dapat kenal ramai orang. namun sikap aku yang pemalu sedikit sebanyak telah menjadi penghalang kepada pembentukan kawan-kawan baru. aku rasa terpinggir masa tu. tapi nak buat macam mana aku kautkan juga semangat. nanti kang mak bapak aku marah ler pulak. selepas seminggu aku dipindahkan ke asrama perindu khas untuk pelajar lelaki. orang eprtama yang aku jumpa ketika itu ialah zaidi. apa khabar zaidi sekarang? last aku jumpa zaidi sebelum aku fly ke adelaide 2 tahun lepas. rasanya dia dah kawin. kami jadik kawan baik walaupun berlainan kursus. dia mengambil kursus kejuruteraan awam. melalui zaidi aku mengenali zaini abdul karim - kawan baik si miss ketika mereka sama-sama menuntut di sekolah menengah teknik johor bahru. selain zaidi, roomate aku dalam dorm tu ialah hafiez, yang juga satu kursus dengan aku. yang lain-lain semuanya senior seperti abang kamal (adik abang kamal ni satu kursus dengan zaki di UTM Skudai), abang aries, ustaz (aku tak ingat sapa nama dia yang sebenar) dan beberapa orang lagi yang aku rasakan mereka cukup baik sebab tak tahu buli orang.


kelas pertama di ITM buat aku cukup terperanjat. iyalah kan, kuliah dan tutorial dibuat di pusat persediaan pelajar (atau PPP sekarang KPP- dan selepas beberapa ketika aku terserempak dengan zam zam minirin di situ) kebanyakan pelajar yang ditemui semuanya bijak-bijak danyang paling penting, mereka mampu bertutur dalam bahasa inggeris dengan baik. malang bagi aku yang hanya dapat c6 dalam bahasa ingeris spm dan seringkali terkial-kial ketika ditanya dalam kelas. selain itu aku cukup pemalu. sampai satu tahap aku rasa agak menyesal sebab segala kursus yang diikuti semuanya aku tak minat. aku jangkakan mereka akan ajar kursus yang berkaitan dengan sains perpustakaan dan maklumat tetapi kursus foundation bahasa inggeris. di sini aku belajar suatu perkara iaitu seseorang tidak boleh dibentuk, disaring dan diasingkan hanya kerana kelebihan dan kekurangan dalam menuntut ilmu. selain itu, jangan silap pilih kursus ketika nak melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. sebenarnya tidak banyak kenalan yang aku ingat sepanjang berada selama satu semester di ITM selain zaidi. rakan sekuliah yang cukup baik denganku ialah wan saidatul shafina - sekarang beliau bertugas sebagai setiausaha akhbar datuk seri shahrizat jalil. walaupun aku gagal keluar dari ITM dia sering menghubungi dan menghantar khabar berita - memberi semangat dan dorongan.


peperiksaan semester 1 tahun 1996 di ITM amat mengecewakan. aku hanya memperolehi cgpa 2.0 dan aku rasakan ia adalah keputusan terteruk yang pernah aku perolehi dalam hidup. masa tu Tuhan ajer laa yang tahu perasaan aku macam mana. aku tak sangka pulak ketika pulang bercuti aku bungkus semua barang-brang aku dan tak akan balik semula ke kampus. hahaha. walaupun ITM berkali-kali menghantar telegram memberikan aku peluang kedua, tapi aku tidak ada hati lagi untuk ke sana. cukuplah satu semester dan aku kembali semula ke felda simpang waha, kota tinggi johor dan merancang kembali apa yang aku perlu lakukan seterusnya. semasa aku bercuti untuk beberapa ketika di felda simpang waha, aku ada cuba untuk memohon masuk ke beberapa tempat pengajian yang lain tapi jawapan yang diterima amatlah menghampakan. aku cuba untuk memohon masuk semula ke tingkatan enam di sekolah menengah laksamana tetapi pegawai pendidikan daerah ketika itu menolak mentah-mentah jika aku mahu masuk ke tingkatan enam bawah. tetapi menerima jika terus ke tingkatan enam atas. macam mana aku nak revise semua sukatan kalau tak belajar di enam bawah dahulu. sapa laa yang malang lantik pegawai pendidikan daerah yang muka tak hensem tu. dah laa takde kredbiliti lepas tu buat keputusan tak berhikmah. tapi aku tetap tak putus asa. sehinggalah tiba-tiba satu hari abahku memberikan sekeping nota iklan maktab adabi maharani muar. dan ia betul-betul menarik minat aku untuk mencuba.

Sabtu, September 27, 2008

TeRkEnAnG KiSaH DuLu DuLu...AkU DaN NoYa (Part 1)

ini adalah edited version...yang original ada tapi tak boleh masuk semua...apa laa miss kutuk aku gila-gila..walhal dia yang buat..macam hampeh jer...
Pejam tak pejam, celik pun tak...tinggal seminggu jer nak raye dah....aku pun dah lame tak updated catatan ttg mmber yg mcm lakhanat nie....Walaupun dalam bulan ramadhan yang mulia lagi berkat, tapi aku still tetap nak brceloteh jugak la...kira celoteh2 manja la...kurang sikit dapat dosa...ahakss! pada part kali nie aku nak continue balik ape yg dah aku story tentang Azalan last 2 months aku rasa laa. Azalan atau nickname manja di kalangan member2 as angah, alan, ilan, shah, azz, kosyok....NOYA...tapi aku sorang jer yg panggil dia dengan name tu..pada mulanye aku malas gak nak bukak pekung member sendiri tp aku terpaksa demi menegakkan keadilan....REFORMASI! nama pun manusia, kadang-kadang kawan leh jadik lawan begitu gak laa sebaliknya...macam ahli politik laa.... Bertemankan lagu raya nyanyian Rafeah Buang...Salam Adilfitri....betul-betul rasa raya dekat di hati....Ceritanya start begini ~ pada zaman dahulu di sebuah tanah rancangan felda terletak laa sebuah penempatan penduduk yg aman damai, Felda Simpang Waha...terletak kira2 35 km dari bandar Kota Tinggi (hai selalu banjir pun panggil kota tinggi jugak ker....bodoh!), didiami lebih kurang 15,000 orang penduduk yg kebanyakkan terdiri daripada peneroka, penerokawati, minah-minah kilang, mat-mat motor, mat-mat gian, mat-mat patah tulang, minah senget dand sebagainya termasuklah doktor suntik! disini hidupnya habitat yg bernafas dan bwrnyawa...Noya...berdarah panas atau lebih dikenali sebagai mamalia....certain2 day boleh change jadik amfibia! Noya nie mrupakan anak kedua kpd pasangan Uncle Syed ngan Auntie Pidah...abang dia yg sulung pernah baling biji kelapa sawit kat kepala aku, sampai sekarang aku tetap ingat peristiwa tu walaupun berlaku kira-kira 26 tahun yang lalu....tapi tak sangka pulak adik dia jadik member aku rupenye....Penempatan peneroka felda mula didiami oleh penduduk yang kebanyakannya berdarah melayu celup, jawa, banjar, bugis, org asli dll...kira si Noya nie aku tk tau la asal dari mane...beliau mempunyai best frendz sejak dari sekolah rendah lagi tapi malu nak mengaku kawan seperti zaki, rizal, sudin, harmizam, zairi, arni. izat, lina, lah, suhayani dan lain-lain...yang bersama-sama main congkak, getah (zero point), belon acah (galah panjang), baling selipar, baling tin (tin susu mak dia tak bukak lagi pun dia rembat buat main) dan batu seremban serta ceper (penutup botol mnuman). Tapi yang pelik dan betul-betul terkilan tahap cipan, nape asyik nama aku ajer yang dia mention! Propaganda aku sebagai PEMBULI melalui catatan beliau dlm blogs kepunyaannye...aku suka membuli dia!!!....itu adalah satu fitnah semata-mata...sebenarnya dia rasa happy bila ada orang BULI dia....sebab dia ni anak manja, kene cubit sikit dah ngadu kat mak dia...hahaha.....tu adalah fakta yg tak boleh diubah...kira macam sejarah malaysia lah...kalau Noya ni TENSION kene buli oleh aku...KENAPA? sampai sekarang kami still jadi kawan baik! Cuba renungkan dan fikirkan.......

Sebab dah lame berkawan dari sekolah tadika lagi, so banyak benda yang kita orang share dan minat antaranya main badminton, tennis, baca majalah bujal, bambino, lima sekawan dan juga kisah-kisah politik dan hiburan...kalau cakap tentang hiburan tak lepas dari story minat dia yang mendalam tentang penyanyi seperti datuk sharifah aini, sheila majid dan ning baizura...tak lupa juga penyanyi lama seperti arwah rosiah chik yang popular dengan lagu melirik...memang dia minat gila!...kita orang minat jugak dalam politik..tapi disebabkan terlalu banyak politician dalam belia felda, menyebabkan minat kita orang terbantut..mane taknya semua jawatan belia dah ditentukan oleh mereka-mereka yang ada kepentingan...hahahaha...tu cerita yang berlaku 10 tahun yang lalu...kesudahnnya itu la pertama kali dan terakhir aku join meeting persatuan belia...noya ni jugak addict atau minat giler kat pasangan adik beradik william, venus dan serena! jugak roger federer! Dulu-dulu mana ada court tennis kat tempat tinggal kita orang! Sekarang dah tua-tua ni nak main tak larat oii...patah pulak tulang belakng! Selalu la gak kita orang komentar time online...tapi aku lebih minat maria sharapova dengan rafael nadal! Selalu gak kita orang bertekak coz support pemain kesayangan masing-masing! Huhuhu...uwekks! selain tu lepas exam SPM, banyak masa kita orang dihabiskan di court badminton menjalani latihan...yelah ingat nak masuk sukan olimpik atlanta 1996..tapi harapan tu berkecai bila noya memutuskan untuk sambung study. 2 tahun kemudian mengumumkan persaraannya dari arena badminton selepas patah tangan disebabkan accident...dengan serta merta team badminton felda simpang waha yang terdiri daripada zaki, aku, noya (single) asrif, sudin, adik noli, rizal (double) dibubarkan secara rasmi penghujung 1998. Masing2 membawa haluan sendiri...Tapi aku yg cuba bangkit semula tahun lepas hanya mampu berlatih untuk 3 jam sahaja coz mengalami kecederaan lutut yg menyebabkan aku menderita selama 3 bulan sampai la nie tak ok lagi lutut aku...Waaaa!


Dulu-dulu masa kita orang study kat Sekolah kebangsaan Bandar Easter (1985-1990), setiap orang kena masuk rumah sukan...ada laa rumah sukan masing-masing mengikut nama tokoh-tokoh penentang penjajah inggeris...Dol Said, Dato Bahaman, Mat Kilau dan Tok Janggut...tapi cita-cita noya nak tubuhkan rumah sukan Rentap pahlawan sarawak ditentang habis-habisan oleh cikgu-cikgu yang berasal dari sarawak! Dulu-dulu semangat patriotik tinggi tak macam sekarang! Hampeh...time tu, bila sampai jer sekolah kena pegi area rumah sukan masing-masing...nak tau buat apa?? kena kutip sampah...macam takde keja lain pulak time tu, datang sekolah nak belajar tapi kena pulak kutip sampah!....kat rumah sendiri bila suruh cuci pinggan sebijik, muka tarik seribu, mulut dah macam muncung tapir...aku tertanta-tanya sampai sekarang mana ek pegi tukang kebun time tu???...tak pasal-pasal kita orang yang kena kutip sampah.....tapi si Noya ni bijak tipu helah, selalu datang lambat ke sekolah..so bila lambat tak payah laa pegi kutip sampah....so malang laa rumah Dol Said ni dapat dia..PEMALAS..secara kebetulan pulak nama seakan-akan nama bapak dia...uncle syed...Semekum uncle, lame tak naik teksi uncle..yelah malu gak coz asyik dapat naik free jer..tu yang aku selalu bile balik kota terpaksa sembunyi muka takut nampak bapak si Noya nie..MALU beb! Lagi satu si noya nie dulu-dulu bila menulis kat buku, suka tulis tekan kuat-kuat..sampai 30 helai pages pun masih ada bekas lagi...tulisan pun takdelah cantik mane sampai la sekarang..ala-ala doctor RUSHDI (dlm filem ibu mertuaku)...huhuhuhu.....Kat sekolah dulu si Noya ni selalu bertekak dengan Elly anak wak rahman...ala satu blok pun nak gaduh-gaduh..


Masa darjah lima, kita orang ada join pergi Perkhemahan Tahunan PBSM peringkat Kota Tinggi kat Jason Bay....fuyoo nama hebat..TAPI nama kampungnya dipanggil Tanjung Lembu...kenapa?? sebab dulu-dulu banyak lembu duk berkeliaran…berak bersepah-sepah takde adab sebagai binatang! Dulu-dulu macam BONGOK! bila ada perkhemahan jer mesti kena bawak barang untuk memasak dari rumah macam beras, bawang, maggi, gula dll…lepas tu kita orang kumpulkan laa barang-barang....mak aku selalu jugak complain...aiks, cikgu ko tak boleh beli ker??...entahla maybe gaji cikgu dulu-dulu sikit kot...Almost 5 hari kita orang pergi, adalah dalam 30 orang...naik van plak tu..sekali masuk adalah dekat 15 orang..dapat tak bayangkan time tu macam sardin dalam van 2, berhimpit-himpit dan bersesak-sesak..dah laa jauh dekat sejam perjalanan...bila ajer sampai, kita orang pun berebut-rebut laa pilih khemah...mana tak nye khemah dulu-dulu mana ada zip tepi, jenis open air...tgh dok sibuk-sibuk pasang khemah...tiba-tiba ada orang meraung kesakitan..ingatkan apa yang berlaku...rupa-rupanya si Noya ni dah ketuk kepala member dengan HAMMER...kira nak buat macam aksi WWF wrestling laa kat TV....Latip!..kesian dia, sampai lekuk kepala si latip dikerjakan..tapi secara tak sengaja laa...merah padam muka takut kena marah dengan cikgu time tu.., dia beruntung ada member yang bagi support time tu..aku ler! ala latip, anak cik biah blok 8....pereka baju melayu aku time raye....dah kawin latip sekarang, anak pun dh dua yg aku tau dengor dari cerita mak aku la...


sepanjang prkhemahan tu macam-macam aktivit yang kita orang buat macam melukis pemandangan pantai..aku nie memang tangan pengkor tak reti melukis..mewarna aku reti la..sama jugak la dengan si Noya nie...langsung kita orang tak mandi pun selama 5 hari...just tukar seluar baju jer..macam mana nak mandi, toilet pun takde...nak mandi kat laut.. air masin! Hahaha tak kuasa aku! Malam terakhir kat situ ada buat pertandingan malam kebudayaan laa…sekolah kita orang buat persembahan nyanyian...nyanyi lagu rock tapi gaya macam kumpulan nasyid...ala gerak-gerak malu..tapi kita orang tak laa masuk dalam pertandingan tu, jadi penonton jer, bagi support laa kat mmber-meber..yang aku ingat lagu yang budak-budak ni nyanyi lagu kump may ~ kau umpama bunga yang mekar dihatiku..dan lagu..POM-POM...pom pom pom pom dua-dua....macam taik pun ada masa tu...TAPI yang pasti sekolah kita orang jadi johan persembahn terbaik! Mana menghilangnya member-member time tu ~ irwan, nasrul hisham, asmanita, jasopha, nazarudin noh, nazri noh, siti atan, razilah, latip, tajul dan tak lupa kat sorang budak ni aku lupe name dia tapi kita orang panggil MR. OS...hahaha...Noya pergi sakat budak tu sampai menangis terlolong-lolong...kesian dia..tu la perangai noya kalo nak tau...suka menyakat! ada satu hari tu kita orang ramai-ramai kena ketuk ketampi aku rasa dekat 2-3 ratus gak arr...cikgu yaasin tak puas hati kat kita orang kenapa tak pasang tali, buat ampaian kat khemah...naik bergetar lutut aku time tu...sengal giler...nasib baik laa budak-budak time tu...kalo tak!!!

Selain tu masa kita orang darjah 6, pergi lagi join Perkhemahan PBSM di SMBE...kira dulu muka kita orang ajelah yang suka pergi benda-benda macam ni..bukan apa best dapat jalan-jalan...jumpa member baru...walaupun budak-budak lain sibuk dok study coz UPSR dah nak dekat tapi kita orang still enjoy...yang paling penting dapat sijil...yelah nak penuhkan satu file folder bukan senang-senang...tapi kadang-kadang sijil-sijil yang kita orang dapat tu buat ala kadar jer...pakai kertas manila..lepas tu digelek dengan mesin penggelek! Dulu mane ada mesin fotostat...kene la menggelek sampai hitam baju aku dulu kena carbon mesin penggelek tu...dulu-dulu manila kad terkenal seantero kota tinggi..ada macam-macam warna laa sampai cikgu pun guna kertas tu untuk sesi pengajaran...tampal kat papan hitam lepas tu lekatkan dengan tanah liat...tapi orang sekarang tak panggil tanah liat panggil plastisin laa.....time tu macam-macam laa aktiviti kita orang terlibat..ala biasa ler bila dah pergi program-program macam tu tak dapat lari dari kawad kaki, nyanyi, merentas desa, pertolongan cemas dan lain-lain...antara perkara yang aku ingat time tu, ade sorang cikgu dari sekolah menengah arab kota tinggi...baik giler dengan group kita orang..cikgu soleha! Dia gak yang suruh kita orang berlakon sketsa pertolongan cemas...kene pisau la, accident la, patah kaki la, patah tangan la..dalam banyak-banyak watak tu aku kene angkat! Tau laa macam mana, aku dulu gemuk macam giant (Doraemon), sampai 6 org angkat dari stage turun bawah..sampai bawah dicampaknya aku kat tepi pokok...gedebuk! kalau ingat time tu bodoh laa! lepas tu makan rambutan masam...hahaha...TAPI paling aku tak boleh lupa laa satu insiden! Time tu pukul dua pagi loceng bunyi..perhimpunan kawad!

Kita orang lambat turun, so aku, noya dengan zairi pergi sembunyi bawah meja kerana takut! Peraturan time tu, siapa turun lambat kena buat kawad kaki la..kira kene mengadap komandan...kena kawad, tabik dan lain-lain..kita orang tak tau macam mana nak buat! Nanti kena denda laa pulak! So kita orang decided terus sembunyi bawah meja! Lama jugak sampai semua orang cari coz 3 org hilang time tu...tapi bila dah lama sangat member-member lain tak naik bilik, kita orang pun turun tunjuk muka..aku tak ingat laa apa alasan aku...ko bagi alasan apa noya! tapi member aku si zairi ni tipu cakap sakit perut! Siap buat muka sakit tu...taik la kau bro! Pandai betul berlakon...dia sesuai pegang watak toyol jer....Tak pasal-pasal dia kena baring kat kantin, sapu minyak angin..padahal tak kena apa-apa tindakan pun dan terus balik bilik! Haha padan muka kau zairi..tu la nak tipu sangat...kuang kuang! ada sorang kakak tu (kakak haslilin), suke sangat nyanyi lagu rohana jalil..woit..time tu rohana jalil tengah top setaraf dengan ramlah ram, zaiton sameon dan norsheila amin! Balik-balik nyanyi lagu~ rayuanku, resahku..tapi yang syoknya suara dia memang best...Kalo masuk AIM gerenti dapat artis baru terbaik! Hahaha...

Kursus Nadwah...ala kursus time nak dekat periksa upsr...wajib time tu kena join....kira kena buat amal ibadah la...solat hajat, taubat, tahjud, duha dll..so ada satu malam tu tengah syok-syok tido, tiba-tiba kena kejut dengan cikgu aminudin! Aku kene bantai coz buat bising..padahal aku tido dah...kita orang kena baca Yassin sampai pagi sebagai denda! Last-last tinggal aku dengan noya jer yang baca Yassin tu.. orang lain semua dah tido..BENGANG GILER!...time makan guna dulang...sayur lemak nangka, sambal tumis ikan bilis dan ikan kering.....satu dulang share 4 orang...ko ingat lagi x sape jadik pelajar terbaik kursus...sape lagi orang blok ko la...idris anak wak berahim dengan asrif (member baik noya)..mane laa dia sekarang..tapi aku rasa time tu memang noya ni ade hati nak dapat pelajar terbaik!..kira over confident laa cume tak ada rezeki jer....yelah coz kita orang tak pakai serban macam idris dengan asrif 2...hehehe....kalo tau mesti dah pakai PURDAH!...isam anak wak parman pun dah kawin...elly anak wak rahman pun dah kawin...tinggal anak pak syed jer tak kawin-kawin lagi...budak pompuan yang dapat pelajar terbaik ialah roslizawati (noya pnggil dia mak mok) dan normala mulut bebek (mulut macam itik, cakap melewe)...TAPI ada benda yang aku tak boleh lupe sampai sekarang...time idris jadi imam solat subuh...tengah khusyuk dok solat tiba-tiba dia berhenti...boleh plak cakap “aku lupe la nak baca doa qunut” tak ke haru time tu..sudahnye semua orang gelakkan dia...lawak-lawak..better ko jadi imam dulu la noya! Ko baca pun best maklumlah pernah masuk pertandingan musabaqah baca Al-Quran wakil blok 9. Walaupun dapat saguhati jer orait ape bro! Salute la...Ko ingat tak lagu favourite time kursus tu...DI PONDOK KECIL...di pondok kecil, dipantai ombak, berbuih putih, beralun-alun..di suatu hari ayah berkata, jaga adikmu ayahkan pergi jauh..duhai anakku sayang jangan menangis...ayahkan tetap pulang…dipangkuan mu sayang...duhai ayahku sayang....sedih laa...time tu noya nyanyi siap ajuk lagi buat macam menangis! Yang pasti si noya la yang lebih-lebih...TAPI lagu tu memang sedih even sekarangkan..ko dengan aku duduk jauh!

Last sekali aktiviti terakhir yg kita orang join sebelum tamat darjah enam, Perkhemahan tahunan unit uniform SKBE.....PBSM, pengakap, pengakap muda, tunas puteri dan puteri islam....time ni pun dapat sijil guna kertas manila....sedih-sedih malang sungguh.....bak kata noya “miskin betul takde budget”...tak sayang mulut ko ek! Perkhemahan ni kalo tak silap aku 3 hari...sebelum tu kita orang dah pergi cari buluh untuk buat tiang khemah, buatt gajet ( letak pinggan mangkuk), belajar simpul ikatan tali dll....cari kayu api, angkut air dan macam-macam lagi laa yang kita orang buat time tu....macam-macam aktiviti dan pertandingan yang kita orang sertai...yang pasti aku dengan noya terlibat aktiviti dan pertandingan yang berbeza...macam noya (malam kebudayaan, kawad kaki, mrentas halangan) aku pulak (masak cara hutan, akuarium hidup).....tapi nasib aku malang coz semua acara yang aku terlibat semua tak menang walaupun no 3, terutama yang paling memalukan pertandingan akuarium hidup...group lain punya laa cantik buat macam objek khemah dan suasana tapak prkhemahan...hehehe...group aku yang terdiri daripada zaki, nurazuan, norwati (awek noya dulu-dulu) dan arbaah bawak apa nak masuk pertandingan tu...bawak bekas akuarium, batu-batu, rumput dengan ikan dibuat dari kertas!! Hahahaha...memalukan sungguh! Silap strategi laa...cikgu rukimin laa yang jadik advisor! Terus kita orang decide tarik diri selepas digelak kaw-kaw secara besar-besaran dan terancang oleh cikgu qayyum (pengakap) dan cikgu noraini karim and khairunnisa - mata jengkol (tunas puteri) dan lain-lain member..antara yang aku ingat dan perasan ialah amran muharam, nazir mohajir, khir ramli (musuh kita orang tapi member baik zairi) tapi bini dia, noraidah samsuri (musuh noya) dan suhayani rugani...

woit ko ni berapa ramai musuh daa!...sejak hari tu memang aku benggang dan rasa meluat giler dengan cikgu qayyum lebih-lebih lagi bila dia masuk kelas kita orang 6 cempaka dan sound direct ~ kalau kamu ni pandai macam suzana dan rinda tak apa tak payah belajar saya tak marah!....siapa tak benggang...TAPI malam kebudayaan la yg paling havoc dalam banyak-banyak pertandingan...aku rasa sampai laa ni noya tak kan lupa peristiwa tu sampai bila-bila...yelah dah joget macam tak hengat dunia...dia ni dulu kalau bab-bab hiburan macam nyanyian, tarian dan joget memang serahkan kat dia..siapa-siapa pun tak dapat celen! Berjoget, tergedik-gedik..pulak tu dengan pompuan lagi tu...yang aku ingat time tu yang jantan-jantan patah tulang seperti noya, zaki, rizal dengan yunos...yang pompuan suhaila bunawan, norwati, zetty asmara...lagi sorang aku tak ingat la...nyanyi lagu..DARAH MUDA...top dulu lagu tu..penyanyi WANN kot...dibimbing oleh cikgu amil dan cikgu amir! Menggelarkan group diorang sebagai KEKWAT PETET....dan akhirnya jadi juara pada malam tu....HEBAT....HEBAT...noya, aku bangun ni bagi standing ovation kat ko....hehehehe....tapi masa ko tergedik-gedik joget...aku, nurazuan dengan arwah cikgu syed dok makan ikan pari bakar kat tepi longkang...best! ala longkang tempat kita selalu lepak laa time rehat...ko kan suka makan nasik lemak mak jah kerepot yang kini menjadi musuh nombor satu aku...hahaha....sebelum tamat esoknya pihak sekolah belanja semua budak-budak makan sup ayam dengan roti perancis! Roti favourite aku sampai laa skrg! Cicah kopi o panas terangkat beb...

itu laa cerita-cerita lama yang masih segar dalam ingatan aku hingga ke hari ini...aku catit segala peristiwa lampau yang berlaku sebagai satu kenangan manis dan takkan mungkin dapat diulang kembali suasana ceria time tu.....aku, noya dan kenangan! Wassalam!

Berkhidmat Untuk Negara,
Sahabatmu yg setia,

Addy Putra,
KanoState,
Nigeria....

Selasa, September 23, 2008

Terkenang Semasa Dulu (Siri 3): Dari SKBE ke SMBE


bila dapat jer result UPSR pada tahun 1990, aku dah dapat membayangkan yang tempat yang layak bagi aku untuk sambung belajar di sekolah menengah hanyalah di sekolah menengah bandar easter yang jaraknya terletak hampir 2 kilometer dari rumah aku. yer laa kan, dengan 2A mana nak pegi? sekolah berasrama penuh jauh sekali. first time aku masuk ke tingkatan satu di sekolah menengah bandar easter (SMBE) ni ialah tahun 1990. masa tu aku ditempatkan di tingkatan 1 damai. miss pulak di kelas 1 erat bersama-sama dengan zaki. nervouslah jugak aku sebab takde member. nasib baiklah hairul zairi bachok sekelas dengan aku. pelajar sekelas masya'allah Tuhan ajer yang tahu. semuanya macam pelajar sekolah henry gurney. tapi antara yang aku ignat ialah salwa saedon, maslinda dali, sapa entah lagi tak ingat laaa...cikgu kelas kalau tak silap cikgu ujang. dah lama sangat aku tak berapa nak recall. aku dilantik menjadi ketua tingkatan menerusi sistem demokrasi. keh keh keh. tapi walaupun jadi ketua tingkatan aku selalu kena buli dengan budak-budak ni. selepas hampir 3 minggu, tiba-tiba telah berlaku satu rombakan kelas secara besar-besaran. bagi insan-insan yang dapat lebih dari 1A berkelayakan untuk masuk ke kelas yang lebih baik. aku menggunakan kesempatan yang ada untuk melarikan diri dari kelas yang aku anggap amat teruk perangai pelajarnya. keh keh keh. jahat betul aku ni dok melabel jer kejenya. aku dipindahkan ke tingkatan 1 Ilham dan antara yang menyertai aku ialah zaki puaat (member kamcing aku), esmawaty multar, marlina omar, dan beberapa orang lagi yang sememangnya datang dari SKBE. cikgu kelas kami kalau tak silap cikgu md zain yang baik hati tu. dia ajar sejarah best giler. masa kat sekolah menengah bandar easter ni laa aku start kenal ramai pelajar dari sekolah kebangsaan lain yang berdekatana. antaranya ialah sekolah kebangsaan bukit waha dan sekolah kebangsaan bukit mahkota yang terletak di felda aping timur. kat dalam kelas aku duduk dengan zaki. aku ingat lagi maslina saiman dan kasmah kamis duduk di belakang kami. di depan kami pulak esmawaty multar bersama-sama norzlyana zainudin. dan sekali lagi aku dilantik menjadi ketua tingkatan menerusi sistem demokrasi. aku mendapat sokongan ramai sebab rata-rata yang dudukkat dalam kelas tu datang dari SKBE. keh keh keh. gila kuasa betul aku masa tu. antara rakan sekelas yang aku ingat ialah shalawati sidek (rakan baik aku sehingga habis sekolah dan kami sekelas), norhaslin rominoor (atau nama glamournya nani, beliau merupakan s/usaha kelab kembara smbe tahun 1993/4 - sila rujuk majalah ulung), nazri Noh (member baik miss sebelum dia berubah jadik samseng kampung dusun - lawak betol), marlina omar (anak pengurus bukit waha), zaiham azril zainon, roslila ishak, norman salleh, norhadzli md noor, azmam abu, suriyati mansor, entah sapa lagi aku tak ingat.

bebudak dari aping pulak macam maslina saiman, kasmah kamis, harmizi hassan, mohd fais, dan ada laa a few aku tak ingat lagi sapa. dari bukit waha pulak azman gemuk (dia ni baik walaupun selalu bergaduh dengan aku), yazid wagiman, noraida shamsuri, helly amiza, esamudin johan, arwah shuhaimi (zairi beritahu dia dah meniggal dunia sbb accident - al-Fatihah), norfaezah mohammad, suziana, amidah ali, dan ramai lagi laa... masa nak lantik monitor dalam kelas tu aku mendapat tentangan sengit dari ajid (yazid wagiman) yang disokong kuat oleh noraidah shamsuri tu. aku pon pelik dengan budak noraidah tu dari masuk kelas lagi dia tak suka dengan aku. satu hari tu aku tak hantar buku latihan subjek pendidikan islam dekat beberapa bulan dan uztazah apa entah nama dia dok panggil dan ketuk tangan aku dalam kelas dengan pembaris. lepas tu dia siap cakap lagi 'macam ni ke ketua tingkatan' then si noraidah dan geng-geng dia siap mengutuk aku depan-depan lagi tu. sampai bila-bila aku akan ingat apa yang dia cakap. walaupun dia dah kawin dengan khir (kawan baik si miss dan zairi) yang kononnya glamour ala david beckham (macam best sangat), tapi aku akan semat dalam hati sampai bila-bila. ewah...maslina saiman (aku panggil dia jai) antara insan yang paling baik dengan aku waktu form 1. dia selalu tolong aku ajar matematik. masa ni budak miss tu kat kelas 1 erat. aku dan zaki jarang jumpa mamat tu. ada laa sekali jer dia datang. masa tingkatan dua kami dipindahkan ke sebelah pagi. dan masa ni aku berkenalan dengan senior2 macam harmizam mis dan syamsudin razali. lepas tu member lain seperti rizal harun pun turut join klik kami. walaupun kami aktif kelab kebudayaan dan sering dibuli oleh pelajar sekolah, kami buat pekak telinga jer. pencapaian akademik aku masa ni kira boleh tahan walaupun matematik seperti biasa tak pernah lulus. kalau lulus pun cukup-cukup makan jer. masa zaman awal 90an ni, dan ditambah pulak dengan alam remaja, ramai laa yang perasan bagus. wujudlah satu istilah popular guy atau popular girl (menurut istilah drew barrymore dalam filem never been kissed) yang semuanya perasan macam hebat walhal takde hapa pon yang boleh dibanggakan. alamak aku rasa aku ni dok mengutuk jer daripada menulis..keh keh nak buat macam mana kan...time zaman aku sekolah sapa yang active dalam sport dan muka hensem siket maka akan diadmire oleh semua pelejar perempuan. kalau student perempuan yang muka putih melepak (walhal tepek bedak punya laa tebal) dan cantik siket (sebenarnya takde laa cantik pon) terus perasan glamour. maka bermulalah seisi menghantar surat, berdating kat bawah pokok mempelam sebelah makmal sains...kalau tak pun kat dalam kelas yang kosong atau kat kantin.

yang kelakar tu, ada yang hantar surat cinta siap letak bedak lagi. mak aii kalah towkey kilang bedak. mula-mula aku tak perasan sangat fenomena ni. ia agak ketara sewaktu aku berada di tingkatan 3 jasa. kelas paling pandai (kononnya) untuk PMR tahun 1993. tapi hampeh. masa aku masuk 3 jasa ni, aku sorang-sorang kat dalam kelas tu yang takde geng. cuma esamudin johan jer laa..itupun aku tak berapa rapat sangat dengan mamat ni. zaki pulak masuk ke kelas 3 gemilang. kesian zaki masa tu. aku sebenarnya teringin nak ikut zaki jer tapi cikgu SMBE masa tu tak best betol ada ke depa isolated student ikut kepandaian. bengong! (sorry laa cikgu SMBE esp. kak gie - teremosional siket) aku sebenarnya tak berapa gemar teknik pecah perintah ala zaman british ni dilaksanakan mengikut pecahan kepandaian. tapi nak buat macam mana kan, jadi aku terpaksalah masuk kelas 3 jasa tu. dalam kelas 3 jasa ni aku rasa macam tak seronok sangat sebab bebudaknya semua pandai sangat. antara ahli kumpulan aku ialah hazli othman (dengar kata dah jadik cikgu) faisal razif, yazid abu bakar (dah kawin dan ada anak pun), esamudin johan (lost contact ler), dan zulkifli sai'an (dia ni dulu digosipkan dengan suhayani). antara pelajar sekelas yang lain ialah erwan mohamad, nor zam zam minirin (best student PMR dapat 7A) , maslina saiman, asrif samion, surya rahmad, sumiamah sakimin, suhayani rugani, norfaiezah hanafi (kalau tak silap), dan ramai lagi. masa ni budak miss tu kat kelas 3 Amanah - juga kelas terbaik untuk kemahiran hidup aliran seni perusahaan. 3 jasa mengkhusus kepada sains pertanian. cikgu kelas 3 jasa ialah cikgu ramesh. tapi yang lawak tu aku takde member jadi aku selalu ke kelas zaki dan rizal untuk berborak. tapi aku rasa terseksa jiwa dan raga duduk kat dalam kelas 3 jasa ni. dan hasilnya aku hanya dapat 1A jer dalam PMR. hebat betul. kalau aku tak silap miss dapat 4 A dan keputusan itu melayakkan beliau pergi ke sekolah teknik johor bahru. zaki pun dapat 1A jadi dia bersama-sama dengan aku meneruskan pengajian di SMBE ajerlah. selain daripada ketidakserasian dalam kelas, aktiviti kebudayaan telah membuatkan aku leka dengan PMR. tapi aku rasa kalau aku duduki semula PMR tu Insya'allah boleh dapat 7A - tak termasuk matematik yang for sure aku dapat F. keh keh keh. jadi dengan sukarelanya aku telah kena marah ler dek bapak aku sebab banyak main. justeru, aku pun tarik diri dari kelab kebudayaan tersebut. good bye kelab! masa tingkatan tiga ni aku sering pi join pertunjukan kebudayaan di bawah bimbingan cikgu nasarudin ahmad. kami pernah buat pertunjukan kat johor craft village yang dah berkubur laa ni. antara member yang sekali join ialah zaki puaat, harmizam mis (sekarang bertambah masyhur dengan Arts Collection Studio kat JB), rizal harun (sekarang bekerja di Blue Wave hotel JB), syamsudin razali (lost contact tak tahu ke mana), norismah ismail (last time aku jumpa tahun ni - dah bukak gerai prepaid moble kat simpang waha), zuraini dan zuraina (kembar dari felda easter), Sani(tak tahu ke mana, dengan masuk ITM), hairul azahar mohammad (popular guy waktu zaman sekolah, pengawas, tak silap di masuk UTM skudai) dan ramai lagi. aku pun bila tengok result teruk aku quit ler serta merta. terus cikgu nasarudin tu marah kat aku sampai dia tak bagi apa-apa sijil pun kat aku. ceh ingat aku boleh carik makan ke dengan menari? kalau boleh pon takkan nak menari sampai tua? keh keh keh..jahat betol aku ni..

habis jer PMR, kebanyakan rakan sekelas kat 3jasa semua sambung belajar di sekolah berasrama penuh. miss, zam zam, yazid pergi ke sekolah teknik JB. irwan pulak dengarnya join nerazuan nin (3 amanah) ke asrama penuh. aku plak ke asmaradana jer lah. smbe pun apa kurangnya. masa mula-mula masuk ke tingkatan 4 di smbe ni aku dimasukkan ke dalam kelas 4 teknikal 2 di blok A tingkat paling atas, kelas ke empat dari tangga. betul-betul mengadap ke tapak perhimpunan. mula-mula zaki suruh aku merayu untuk masuk ke 4 perdagangan bersama-sama beliau tapi aku rasa macam malas pulak. apatah lagi aku telah dilantik jadik monitor kelas oleh cikgu wardah hj daud (dan sekali lagi aku mendapat tentangan sengit dari ajid - yazid wagiman, cuma kali ni backup singer dia si noraidah tu kat kelas perdagangan satu geng dengan zairi). aku rasa selesa pulak sbb ramai betul geng-geng waktu tingkatan 1 dan 2 ilham berada kat dalam kelas ni macam norfaezah mohammad, suriyati mansor, amidah ali, shalawati sidek, dan lain-lain. cuma yang lelaki jer semuanya baru-baru macam norizam othman, hazidi, razmi ali, nazarudin sani, sarizan abdul hamid (wak yan - rakan sekelas waktu darjah 4-6 cempaka, skbe). masa baru-baru masuk tingkatan 4 ni, budak-budak kelas sains macam si miswadi abdul rahim, hazli othman, faisal razib, yazid abu bakar, nor zam zam minirin, zulkifli saian dan ramai lagilah semuanya berlagak giler. rasa malu betul nak lalu kat depan kelas dia orang. yer laa kan dah ler masuk kelas teknikal pulak tu pelajar lelakinya cuma 7 orang jer. 36 orang yang lain semuanya pompuan. tahap akademik takde laa boleh dibanggakan sangat. bila lama-lama aku makin seronok duduk dalam kelas 4 teknikal 2 ni. nak-nak kebanyakan budak kelas 4 sains (yang rata-ratanya rakan sekelas waktu 3 jasa) semuanya dah pegi sekolah lain termasuklah si miss tu. jadi takdelah malu sangat nak lalu kat tangga sebelah kelas sains tu. untuk aliran teknikal bagi spm ni, aku amek lapan subjek kalau tak silap- bahasa melayu (cikgu rohana), bahasa inggeris (cikgu azhar), matematik (cikgu wardah), sejarah (cikgu baba), ekonomi (cikgu wan zawiyah), perdagangan (cikgu vincent), sains pertanian (cikgu shis), sains teras (cikgu maat), agama islam (uztaz shukur), pendidikan seni (cikgu iskandarrani) . nampak solid so aku teruskan jer lah. sebelah kelas aku ialah kelas rizal - 4 teknikal 1, dan juga kelas zaki dan zairi - 4 perdagangan. jadi seronok laa jugak at least ada geng. masa ni aku kenal ramai kengkawan baru maca razali mohammad (juara 100 meter waktu aku form 1 dulu tapi bila masuk form 5 kalah teruk dengan yasir ali), yahya fadzli (ketua pengawas), dan ramai lagi lah. popular guy masa ni macam yasir ali (sekarang dah kawin dengan hairani budak kelas perdagangan), norhazlin kliwon (satu geng dengan yasir main bola sepak), dan ada laa sorang dua lagi yang aku dah tak ingat. popular girls masa tu macam suhayani ruhani (bekas awek miss), surya rahmad dan ramai lagi.


tahun 1995 adalah tahun paling mencabar sebab aku akan duduki spm. start tahun ni aku belajar betul-betul sebab tak nak jadik macam tahun 1993 - aku cuma dapat 1 A (with attitude) jer..buang karen jer bapak aku hantar aku ke sekolah. tapi pada masa yang sama ada laa jugak perkara-perkara lain macam hari sukantara, merentas desa dan perkehmahan di smbe kat tepi padang. aku ingat lagi bila cikgu iskandar panggil kami berkumpul semua perserta lambat datang. jadis ebagai denda kami disuruh bergolek kat atas padang yang basah lecak dengan air hujan. ramailah muntah-muntah dan pening kepala. kelakar betul kalau nak diingatkan semula. masa ni cikgu wardah selalu bagi aku encouragement untuk berjaya. dia selalu cerita pasal pengalaman dia study kat north carolina university. aku pon teringin laa nak study kat sana. yer laa kan bila dengar dia cerita pasal disneyland, snow dan itu ini, imaginasi pon bergerak ke sana ke mari. walhal matematik tak pernah lulus ada hati nak pi U.S. aku ingat-ingat lupa bila aku amek spm. tak silap aku bulan november 1995 macam tu. aku ingat lagi mak aku dok sibuk ke sana ke mari mintak air penerang hati. yer laa kan takut tak dapat jawab. bagi aku cuma spm ni jer laa satunya yang boleh menjadi tiket untuk aku terus ke peringkat yang lebih tinggi. SPM di umumkan pada bulan jun tahun 1996. alhmadulillah, nasib aku baik sebab dapat pangkat satu dengan 13 agregat. dan seperti biasa, maths akan spoil kan segalanya. jadi aku terpaksa pilih antara dua iaitu nak masuk ke tingkatan enam bawah atau pun nak masuk ke IPTA bagi program matrikulasi. bila tengok orang seronok masuk universiti so aku try apply ke IPTA. then aku dapat dua tawaran iaitu Institut teknologi MARA untuk matrikulasi sains perpustakaan dan maklumat, serta matrikulasi ilmu kemanusiaan di universiti islam antarabangsa. selepas menimbang-nimbang, aku pilih ke ITM walaupun abah aku lebih suka aku pergi ke form 6 untuk stpm.

begitulah serba sedikit kisah aku di smbe. sebenarnya ada banyak nak cerita tapi terlalu banyak sangat. nanti tak cukup pulak satu hari satu malam. memang banyak kenangan. jadik ketua pustakawan laa, tapi sebenarnya banyak tido. lepas tu kena marah sebab buat bising. tapi aku sebenarnya budak baik tau sepanjang berada kat smbe tu. kih kih kih. anyway, untuk cikgu-cikgu smbe selamat hari raya maaf zahir dan batin. maaflah kalau ada terkutuk ke kan, adat laa tu. untuk cikgu wardah hj daud dan cikgu iskandarrani mohamad - selamat hari raya maaf zahir dan batin. maaflah sebab dah lama tak jumpa. everytime cikgu rumah saya waktu hari raya, saya mesti tak ada. takde rezeki laa nak jumpa. Insya'allah ada rezeki akan berjumpalah jua. buat teman-teman kelas 5 teknikal 2, 5 teknikal 1 dan 5 perdagangan tahun 1995, selamat hari raya dan maaf zahir batin juga. buat kak gie sekeluarga selamat hari raya dan maaf zahir batin. sorry laa ek saya cilok gambar dari blogs akak. raya nanti jemputlah datang rumah. pelik pulak rasanya ucap selamat hari raya kat dalam blogs. sapa ajer laa nak baca... keh keh keh....nak kirim kat utusan malaysia, saya ni pemalu orangnya. lain kali jer la ye..hehehe...ciao!


Ahad, September 21, 2008

Terkenang Semasa Dulu (Siri 2): Dari Tadika ke SKBE

pengalaman ke sekolah tadika adalah suatu perkara yang tak begitu menyeronokkan. tak tahulah kenapa. walaupun aku ke sekolah tadika selama dua tahun tapi tak banyak kenangan yang aku ingat. apa yang pasti kat tadika felda simpang waha ni kami akan diajar menyanyi dan mewarna. lepas tu adalah makan-makan siket. ada satu hari tu aku tak nak pegi ke sekolah tadika then bapak aku punyalah naik marahlah. yang palin glawak tu dia sumbat aku masuk ke dalam tong. masa tu aku punyalah takut sebab aku ingatkan tong tu perigi. keh keh keh..apa lagi meraung laa aku macam orang nak mati. antara member yang aku paling ingat muka waktu kat tadika cuma miss dan zaki jer...itu pon kami tak berapa rapat. sehinggalah kami sama-sama masuk ke sekolah kebangsaan bandar easter. bangunan tadika kat felda simpang waha masa tu takdelah besar mana pun. cuma dua buah rumah felda yang diubah suai. kena naik tangga bila nak masuk. ada dua orang cikgu tadika massa tu. cikgu aishah dan cikgu halimah. cikgu aishah ni punyalah baik orangnya. lembut jer. cikgu halimah aku tak berapa tahu sangat sebab dia bukan cikgu kelas aku. yang paling kelakar tu tiap-tiap hujung tahun akan diadakan hari tadika. masa tu ramailah budak-budak akan buat persembahan. tapi aku yang gampang masa tu cuma sertai pasukan nyanyian beramai-ramai (choir) untuk nyanyi lagu negaraku. zaki dan miss ambik bahagian untuk mempersembahkan tarian kuda kepang. aku tak tahu pulak sama ada bagus ke tak persembahannya sebab aku terus jer balik rumah lepas persembahan. keh keh keh...setakat tu jer laa yang aku ingat tentang kenangan kat tadika. nanti laa kalau aku chat dengan miss, aku nak tanya apa lagi yang berlaku waktu kat tadika. dia tu ingat semua perkara. habis jer bertadika selama dua tahun dari tahun 1983-84, aku pun sambung plak study ke sekolah kebangsaan bandar easter. waktu tu tahun 1985. sukatan pelajaran baru telah diperkenalkan. dah takde lagi buku dengan karakter tipikal ali, ah kow, ahmad, swee lan, samy dan lain-lain. aku masih ingat lagi watak tipikal tu sebab baca buku-buku abang aku yang bersepah kat rumah. disebabkan aku antara pelajar yang paling awal boleh membaca kat dalam kelas, jadi aku pun bantai laa baca semua perkara. aku ingat lagi cikgu kelas 1 amanah - cikgu shuhaimi mintak aku baca satu petikan karangan kat depan kelas. bangga giler masa tu. keh keh keh...tapi bila dapat keputusan peperiksaan, aku laa antara yang terteruk..tapi takdelah sampai dapat nombor belakang dan masuk kelas pemulihan. masa tu marlina omar anak pegawai felda bukit waha tu yang menggondol banyak hadiah untuk peperiksaan tahun akhir. member-meber lain macam miss, zaki, nizam, lailizah pun join sekali. cuma aku ni jer laa yang teruk satu hadiah pun tak dapat waktu tahun satu amanah masa tu. kesian aku. nak menangis bila tengok orang lain dapat hadiah tapi kita tak dapat apa pun. isk isk..keh keh keh.


bersekolah kat skbe ni memang banyak pengalaman yang boleh dikongsi. selain banyak mewakili sekolah dalam pertandingan itu dan ini, tapi yang lebih menyeronokkan ialah rakan sekumpulan macam miss (budak blok 8 simpang waha yang suka buli aku), zaki (member kamceng aku kat sekolah menengah), lailizah (anak orang kuat blok 9 simpang waha), nizam (anak pegawai felda), esmawati (anak pak cik multar taxi driver), marlina (anak pengurus felda bukit waha). walaupun aku yang sering terkecuali utk apa-apa perkara yang melibatkan akademik, contohnya - peperiksaan kelayakan ke asrama penuh semai bakti dan biasiswa, tapi aku tetap happy dengan cara aku sendiri. subjek yang aku paling minat waktu kat sekolah rendah ialah bahasa melayu dan alam manusia. seronok betul baca alam manusia sebab banyak cerita tentang sejarah. thats why aku minat baca buku sejarah sampai laa sekarang. perkara yang merosakkan otak aku ialah matematik sampai si miss tu asyik cakap aku ni terlalu bengong kalau bab-bab kira mengira. tapi aku kira okay apa dalam subjek bahasa inggeris dan aku selalu cakap kat miss yang dia pun bengong gak dalam bab bahasa inggeris. hahaha. masa aku berada dalam darjah tiga kat SKBE ni, cikgu kelas masa tu namanya cikgu dalimah dali. cikgu ni telah menempeleng aku sebab aku tak dapat selesaikan soalan matematik dalam kelas. menangis laa jugak bila kena tempeleng. terus jer aku bertambah trauma bila bab-bab matematik ni. pengajarannya ialah jangan gunakan tangan bila nak mengajar anak murid. sebab anak murid akan terus jadik bebal. bagi cikgu-cikgu kat luar sana sila gunakan pendekatan yang baik-baik ketika mengajar terutamanya psikologi. aku rasa cerpen ali majod bertajuk 'pensel nan sebatang' adalah contoh yang terbaik. tapi yang paling lawak kan cikgu bahasa inggeris aku punya laa garang masa tu. namanya cikgu kalsum. aku paling kelakar bila tengok tudung dia pakai jambul terkeluar tu. kira trend laa masa tu kan. lepas tu baju ala-alah tok pah masa zaman kegemilangan dia dulu. kerja cikgu kalsum ni asyik nak mencubit dan tempeleng orang kalau tak dapat jawab bila dia soal. satu hari tu dia ajar aku dengan member sekelas lagu old mcdonald. bila tiba jer bab bunyik lembu suara kami tak keluar .moo moo moo lebih kurang... dia apa lagi terus marah cakap bunyik lembu moooohhhhh mooohhhh...nak tergelak-gelak aku kat belakang dengar.


ada satu hari tu dia ajar sebut hari (how to pronounce days) dalam bahasa inggeris. maka sebutlah kami sunday, monday, tuesday...yang kelakar tu member sekelas - zahid, tersalah sebut. baik-baik sunday, monday dia sebut sooonday, mooonday...maka tak pasal-pasal dia kena cubitan percuma yang menyakitkan dek cikgu kalsom tu...nak gelak kuat-kuat aku takut, jadik gelak dalam hati jer laa...satu hari tu tiba-tiba miss goh, sorang lagi cikgu bahasa inggeris datang cari aku. aku pun terperanjat laa sebab aku yang teruk pencapaian akademik ni boleh diburu oleh salah sorang cikgu bukan melayu kat skbe tu. rupa-rupanya dia suruh aku masuk reading competition. lepas tu dia suruh aku datang rumah dia beberapa kali seminggu sebelum pertandingan berlangsung. yang paling best tu aku menang competition tu dengan mudahnya menewaskan geng-geng kelas 3 melati yang buat persembahan gampang dengan lagu little indian girls. keh keh keh..riak laa plak..start hari tu cikgu kalsum tak pernah cubit aku lagi.

masa aku berada dalam darjah enam aku start aktif dengan aktiviti kurikulum sekolah. tapi aku paling tak lupa macam mana cikgu rukimin abu kahar dan cikgu subri sumirin recruit aku untuk pertandingan syarahan bahasa melayu di sekolah menengah sri aman, felda aping barat. masa tu aku ke sana dengan mashaniza (tak tahu ke mana dia sekarang), norazuan razali (sekarang mengajar di sekolah sukan bandar penawar). tiap-tiap hari cikgu subri suruh aku hafal dan bercakap depan dia. hasilnya skbe dapat johan (aku laa tu...keh keh keh) dan naib johan untuk pertandingan tersebut. eh sebut pasla norazuan razali ni, tak tahu apa khabar dia sekarang. last aku jumpa dia waktu majlis kawin kakak beliau beberapa tahun lepas. member baik si miss ni dan juga pelajar cemerlang UPSR SKBE tahun 1990. jadi dia telah terpilih untuk ke asrama semai bakti di salah sebuah sekolah berprestij di pahang. masa kat SKBE ni ada beberapa lagi cikgu yang aku ingat. antaranya cikgu khairunnisa haji baharum. dia ni orang parit pinang seribu, muar johor. punya laa garang. selalu bergaduh dengan miss kat dalam kelas. miss panggil dia cikgu mata jengkol sebab bila dia marah mata dia macam nak terkeluar. cikgu khairunnisa ni pernah bagi aku hadiah sebab aku dapat pencapaian yang bagus dalam bahasa inggeris waktu darjah empat dan kena maki hamun dengan dia kat dalam kelas malam (tuition tambahan) bila aku dapat markah yang tak best dalam english. keh keh keh. siap dia ugut lagi tak bagi aku sertai mana-mana lagi competition in the future. dan secara terhormatnya aku telah ditendang keluar dari kelas express (kononnya kelas paling pandai) dan masuk ke kelas satu. aku pun tak paham cikgu dulu-dulu ni, suka isolated golongan yang pandai dengan yang tak pandai. habis kalau semua yang pandai tak bergaul dengan yang tak pandai, maka yang tak pandai tu terus laa bengong sampai bila-bila. teringat aku dengan teori pasca kolonial edward said. sebab tu laa sampai hari ni bangsa asing suka melabel orang melayu ni pemalas walhal tak semua begitu.

penghujung tahun 1990 aku pun menduduki exam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah yang baru diperkenalkan. pendek kata, batch aku ni menjadi lab rat untuk setiap kali pembaharuan kurikulum sekolah seluruh Malaysia dilakukan. tapi aku dapat keputusan cukupc-ukup makan jer..dapatlah dua A. dan tempat yang paling layak untuk aku ialah sekolah menengah bandar easter yang kira-kira tiga empat pelaung jaraknya dari sekolah kebangsaan bandar easter. tapi aku tak keseorangan di sana sebab rakan sekumpulan seperti miswadi bin abdul rahim, md zaki pua'at, lailizah abdul rahman, marlina omar pun turut belajar di situ. selain itu, rakan-rakan sekelas macam norwati abdul rahim, zahid ponari, hisham parman, norlaily abdul hamid, amizah amin, murni ibrahim, norlinda riduan, azlin & azlan lazim, ridzuan yusuf, hasnor atmuri, norhaziah abdul hamid, ramlee idris, nazaruddin sani, nasrul hisham someran, sarizan abdul hamid, Norizad din, normala jemahat, nahidah mehah, roslila ishak, roslizawati ebarahim, norzita ibrahim, khairul anuar dagang, nurul azlin rahman, hairul zairi bachok, norfamilah ngatmi, dan lain-lain...dan yang tidak bersama-sama tetapi bertukar ke sekolah lain ialah faizal riza, khairul nizam jamaluddin, mardiana, murniwati abu kassim, lilihidayu nasir, dan ramai lagi. kalau jumpa mesti dah tak kenal lagi unless aku jadi perdana menteri..keh keh keh...