Isnin, Disember 26, 2011

akhirnya..


selepas pelbagai kesukaran, suka dan duka, akhirnya aku sampai ke garisan penamat..walaupun ia bukanlah penamat dalam erti kata sebenar - lantaran masih lagi ada perkara yang perlu diselesaikan - tapi aku puas hati menamatkan yang satu ini..tidak dapat dibayangkan bagaimana aku terpaksa mengorbankan banyak perkara hanya untuk yang satu ini...terima kasih semua yang menyokong tanpa henti...aku ikhlas menghargainya :)

Ahad, Ogos 28, 2011

akhirnya tiba juga

maaf sebab dah berkurun tak update. setelah sekian lama aku tak balik ke kampung, semalam aku sampai juga ke felda simpang waha selepas berehat selama sehari di melaka. apa pun sebelum tu thank you ya erwanita sebab bawak makan kat umbai sempena meraikan hari wanita. aku pun tak sedar beberapa hari lepas adalah hari wanita. so semalam petang aku pun balik laa ke felda simpang waha dengan kereta adik aku...nak naik kereta sendiri lama lagi kot sebab aku pon takut-takut juga nak drive walaupun dah dapat lesen memandu beberapa minggu lepas. tunggu dulu lah haha. lagi pun aku tak boleh drive jarak jauh nanti aku tido sambil memandu. oh ya, felda simpang waha macam biasa tak berubah pun...cuma rumah aku pulak yang berubah menjadi warna kuning..nak tergelak aku tengok rumah dah macam tokong. tapi ayah aku cakap tak apa lah ala-ala istana di zaman silam...suka hatilah...kah kah kah hari ni aku tak tau nak buat apa.. tapi nasib baik aku bawak segala buku dan nota at least boleh membaca kalau bosan...revision pon tak start buat lagi...petang ni nak keluar ke bandar sekejap untuk cari telefon baru...tak perlu laa canggih sangat sekadar cap ayam aje...yang penting boleh sms dan call..nak pergi kota tinggi takut sesak pulak...harap-harap tak ramai orang kat kota tinggi hari ni...

Rabu, Jun 29, 2011

~ pulang


Di sini aku pulang
tempat bersekolah dan dibesarkan
lewat Padang Speedy
terus ke Durian Sebatang
semuanya kini terasa kecil
mengimbau rindu dan kenangan

Di sini anak belasan tahun
mulai mengenal cinta dan ilmu
pengorbanan ayah dan emak
keakraban teman dan pergelutan
detik itu mengambang bagai mimpi
sewaktu kulewati kota kecilku ini

Sesaat tiba di muka sekolah
telah lama kutinggalkan
kini sudah berubah
terasa sepi
suara guru yang memberikan markah
pada pangkat pertama
buat si anak desa
dan ayahku tak berkata bangga

Di sinilah anak desa
mengenal dunia di kota kecilnya
Padang Speedy dan Durian Sebatang
meski berubah pandangan
mengimbau rindu dan kenangan,sayang..

Dato' Baha Zain, Telok Anson, Ogos 1977

Sabtu, Jun 25, 2011

The Black Rock

bila aku dok sibuk kemas folder dalam flash drive aku ternampak satu file koleksi foto ketika merayap ke Black Rock beberapa bulan yang lepas...tak silap time tu summer dan aku baru aje hantar tesis...wokar dan alvin suggest buat laaa sedikit aktiviti sebelum aku balik haha...jadi apa lagi kami pun merayap ke kawasan ni sambil makan-makan...tempatnya agak tersorok dan tidak jauh dari Melbourne CBD enjoy hehehe...
















Isnin, Jun 20, 2011

minggu-minggu terakhir

memang tak sabar nak balik...semua barang dah siap packed...jadi sekarang ni cuma bilang hari sahaja...masa aku leka berborak dengan rosya tadi tiba-tiba aku dapat call dari printing service...rupanya menatang yang aku dok lama tunggu dah siap...excited laa jugak..ye laa kan empat tahun lamanya aku buat menatang ni..tu tak masuk lagi dengan keadaan stressnya, dengan perangai supervisor yang boleh buat darah aku turun naik..hahaha...tak sanggup betul rasanya....nak dipendekkan cerita, aku pun turun bergegas ke printing centre...dari jauh aku dah nampak menatang tu dah diletakkan kat atas meja...dalam hati aku cuma cakap - kemas dan tampak elegant....ewahhh...kena puji gak...hahaha....lepas aje aku clearkan semua perkara, terus aje angkut naik ke office...lepas tu aku ambil dua, satu aku terus bagi ke makcik main supervisor..aku dah agak dia ada kat office...sebab dia dok asyik laa e-mail aku dari pagi tadi dok tanya pasal artikel...lepas tu berborak pulak dekat setengah jam....then, habis borak, aku bergegas plak pegi ke bilik second supervisor...kebetulan dia ada..yang aku tau pakcik ni jarang ada...mungkin sekarang student tengah cuti...suka betul dia dapat satu copy menatang ni...hahaha...dan pada aku ada lagi empat copy..satu nak bagi kat situ, satu lagi kat sini..dua aku simpan...boleh laa aku peluk tiap-tiap malam...menatang yang bagi aku nightmare selama empat tahun..even dah habis keje pon masih gak aku trauma hahaha (sambil lap air mata)...

Ahad, Jun 12, 2011

makan-makan

hari ni aku bangun lewat..biasalah kan kalau bangun awal pon aku nak buat apa aje...semua kerja dah siap baik laa aku buat taik mata untuk menebus kembali masa empat tahun yang tak cukup tidur tu...aku terbangun bila naz tiba-tiba text ajar keluar makan bersama akmal...memandangkan takde apa nak buat jadi aku ikut aje laa....tapi tempat tu punya laa jauh banget...dekat 45 minit naik train...mak aii ini tempat makan ke tempat nak proses makanan....sampai jer rupanya tempat yang sangat islamic...tak hairanlah kalau akmal yang pilih (gelak sambil tutup mulut)...naz pulak yang dok merungut sejuk dan mengantuk sejak tadi dah tersenyum-senyum....so kami pilih untuk makan steak...boleh tahan....tapi takdelah mencapai tahap sedap...aku cuma boleh bagi 3 dari sepuluh mata...hahaha..sungguh! memang tak sedap...lepas makan terus balik ke city semula...naz ajak minum kopi...aku on aje...akmal nak terus balik sebab dah terlalu kenyang...sampai kat kedai kopi aku order passion fruit cheese cake...naz pulak makan macaroon...boleh tahan sedap...aku bagi 6 dari sepuluh mata...sorry laa takde pic nak letak..aku ni punya pandai bawak kamera tapilupa nak bawa cable utk transfer gambar...nanti laa aku pinjam dengan akmal ini malam...ok laa nak balik...kang nanti sejuk pulak...demam nanti menyusahkan pulak..cya!

Rabu, Jun 08, 2011

sejuk banget

nak balik ke rumah sejuk...tapi kalau tak balik nanti tido kat mana?? takkan laa aku nak tido kat dalam office..kang nanti demam tak dapat plak aku nak ke completion seminar si rosya...nak balik sekarang pun restoren tu pun tak clear lagi....hmmm...lapar pulak..tak apa laa masak instant noodle ajer laa malam ni...tadi dah makan nasik goreng...habis laa diet aku...ni mek rosya punya pasal ler...oh ya, esok kami ada celebration untuk Siriporn...dia akan tamat belajar dan kembali ke Oklahoma...jadi aku dah pilih cafe travi dekat Lygon St. aku nak suruh si rosya cuba spaghetti kat situ....apple crumble pun sedap...hai tak sabarnya nak ada rumah sendiri....tension dok rumah orang tak boleh masak tak boleh nak buat apa...at least kalau ada rumah sendiri boleh masak-masak....boleh makan apa aje yang kita nak....sigh...rumah pn tak siap lagi ada hati laa pulak hahaha...

Selasa, Jun 07, 2011

hari ke tujuh

jadi kisahnya menghitung hari...lepas ni aku akan ucapkan selamat tinggal kepada semua orang di sini...tapi ia bukan untuk selama-lamanya sebab aku akan kembali semula pada musim panas untuk berkonvo...jadi selamat tinggal buat seketika untuk para housemate gue nazrol, akmal, dan asraf...begitu juga penghuni research precinct merangkap saki baki candidate awal semasa di building 4 dulu macam rosya, nora, lucy, peter, jose, glen, ashley, siriporn, nurul, alvin, wokar, etc...dan paling istimewa buat Christine and family yang selalu entertain aku time aku bosan...apa pun we will meet again :)
video

Isnin, Jun 06, 2011

detik-detik indah

sepanjang hidup aku memang banyak peristiwa gembira yang aku tak boleh lupa, tetapi peristiwa hari ini memang aku tak boleh lupa langsung sepanjang hidup...perjalanan yang aku tempuh selama ni sudah tamat...hari ni aku boleh tarik nafas sedalam-dalamnya...aku bebas dan relax...itulah kata-kata penyelia aku petang tadi ketika bersua dengannya dalam sebuah majlis di Lygon st. sekarang aku perlu bersaing dalam bidang yang serba mencabar...cuma aku akan rindu segala kenangan di building 4 and 9 Bowen st. Bermula pada musim luruh 2007 di building 4 Bowen st. aku tamatkan perjalanan panjang selama empat tahun pada awal musim sejuk 2011 di building9 di Bowen st juga. sakit pening jangan cakap, bak kata pepatah kami di sini - hanya orang gila yang akan buat kerja-kerja sebegini...berfikir tanpa had dan tamat...lebih penat dari kerja-kerja orang lain...stress jangan cakap...tapi selepas semuanya berakhir, aku tersenyum sendirian sambil gelak-gelak...apa pun aku nak ucapkan terima kasih kepada ibu bapa dan sahabat-sahabat baik dan juga rakan taulan yang aku kenal sepanjang aku enam tahun di bumi 'downunder'...you are the best...especially yang dok baca dan bagi komen kat blogs ni...hahahaha....terima kasih sekali lagi..love you guys!!

Ahad, Jun 05, 2011

hari yang indah

hari ni tak hujan walaupun diramal hujan..tapi rasanya felda simpang waha hujan lebat...baru aje bersembang dengan orang kampung melalui telefon...hai, rindu betul lah dengan ikan goreng dan ulam pegaga...malangnya sekarang ni aku sudah give up nasi hampir seminggu...hanya makan roti, sayur dan buah-buahan sahaja...diet? idok ler...saja tukar selera....wakakakaka...pejam celik pejam celik lagi dua minggu lebih aku akan balik semula ke Malaya...wah tak sabar sungguh nak pulang...biasalah, ingatkan tak perlu kembali ke sini tapi kena juga mai...tapi tak apa yang penting kerja beres...so, what's the next step? apa lagi kerja laa macam orang gila....nak buat macam mana, lain lah kalau aku anak businessman...tak payah kerja, goyang kaki dapat duit tiap-tiap bulan...haha...walaupun kerja di sini sudah habis, kerja yang baru sudah muncul...jadi, mahu tka mahu kena settlekan kerja yang baru pula...malam ni nak makan apa ya? lapar laa pulak....kalau tau bawak bekal nasik lemak tadi hahaha...

Isnin, Mei 30, 2011

phewwww!!!

okay siap pun semua perkara....sekarang ni cuma tengah tunggu surat pengesahan...aku betul-betul perlukan surat tu sebelum balik ke Malaya penghujung June ni...dapat je surat tu boleh laa aku bersuka-ria kejap sebelum masuk kerja semula...hai bosan sungguh tapi apa nak buat kena laa telan jugak...sambil-sambil duduk kat sini kerja lain perlu disiapkan juga tak boleh senang lenang goyang kaki...nanti dituduh makan gaji buta pula hahaha...sempena meraikan kerja-kerja dah siap jom enjoy Tiesto - antara Club DJ yang aku paling suka....p.s- aku cuma pergi club secara virtual aje (sambil lambai erwanita) hahaha... video

Khamis, Mei 19, 2011

lembab!

apa laa lembab sangat...dah siapkan semua pun masih lambat nak membaca macam siput babey...bak kata rosya, pegi minum kopi boleh nak membaca amendments punya sikit pon kemut..apa nak buat....? sabar ajer laa....marah-marah pun tak guna...tak apalah balik rumah makan nasik lagi bagus..

Rabu, Mei 18, 2011

amendments

akhirnya siap juga amendments aku..apa-apa pun aku dah hantar kat supervisa suruh dia baca blak..mana adil asyik aku je yang kena buat semua (memang aku pun yang patut kena buat semua hahaha)...okay what's next? adoiii bosannya...udah ler nazrol takde...bosan sungguh...kalau tak boleh keluar pegi minum kopi...so projek hari ni keluar lunch dengan rosya dan siriporn...nasib baika da program kalau tak mati kutu aku kat sini...

Isnin, Mei 09, 2011

minggu yang membosankan

bosan...memang betul-betul bosan...tak tau apa lagi aku nak buat di sini..nak balik tiket dah beli awal2..nak beli tiket baru takut membazir pula..kesudahannya tunggu sajalah..berfikir-fikir juga apa lagi yang mahu dilakukan...cuaca semakin sejuk di sini...dan bila cuaca berubah time tu jugaklah aku membazir dengan membeli jacket yang baru...hai, membazir sungguh...nak buat macam mana nak tak kena beli kalau tak mengeletar kesejukan...kalau dapat cold and flu susah juga..udah ler aku tak beli insurans kat sini...okay laa nak kena sambung keje semula...sampai jumpa..hehe..

Sabtu, April 30, 2011

~ Melbourning

selepas hampir sebulan setengah meninggalkan Melbourne, hari ini aku kembali semula untuk finale. 112 Lygon st, masih seperti dulu...cuma aku tidak lagi menginap di bilik kecil seperti dulu...kali ini aku menginap di bilik yang lagi kecil...rasanya untuk tidur selama dua bulan tidak salah...lagi pun yang penting aku ada teman biasa untuk berbual...sampai saja di sini aku diserang sakit kepala...macam biasalah nak menyesuaikan dengan suhu yang seringkali jatuh ketika petang...jaket pun tak berbeli lagi...yang dulu telah kuhumban ke dalam kotak di rumah Melaka...apa pun kali ini aku mesti pastikan kerja-kerja finale selesai pada bulan yang pertama...untuk bulan yang kedua aku akan mulakan kerja-kerja baru dan mesti di siapkan sebelum pulang ke tanah air lewat bulan Jun nanti...apa pun, welcome back!

Jumaat, Mac 11, 2011

the last posting?

video
selepas ini aku mungkin tidak akan aktif berblogs...ya, selepas hampir enam tahun blogs ini ditinta dengan pelbagai suka duka aku sebagai seorang pelajar di perantauan...lagi tiga hari, aku akan meninggalkan Bowen st. dan kembali berkerja semula di salah sebuah universiti terkemuka di ibu kota..aku memang pasti, satu hari nanti, tidak dapat tidak, masa itu akan datang juga...aku melalui masa yang begitu panjang, jatuh bangun dalam pencarian ilmu dan tiket untuk menempah kehidupan yang lebih baik...aku menerima ketentuan takdir bahawa aku akan meninggalkan jua bumi rantau ini dan segala memori yang telah aku cipta sepanjang enam tahun lamanya...aku belajar banyak perkara sepanjang tempoh ini...kejayaan tidak akan datang bergolek dalam kamus hidup...kejayaan perlu datang dengan keringat dan air mata...ya, aku adalah anak kampung yang membesar jauh di pedalaman...keluarga kami susah dan aku tidak pernah menerima pendidikan sempurna seperti kebanyakan generasi moden pada hari ini...keputusan peperiksaan tidak melayakkan aku pergi ke mana-mana sekolah berasrama penuh kerana aku tidak bijak dalam matematik dan sains...dengan persekitaran yang mementingkan sains dan matematik sebagai tiket untuk ke sekolah berasrama penuh dan universiti, apa yang mampu aku buat hanyalah dengan menduduki peperiksaan STPM sebagai satu-satunya peluang yang ada untuk ke universiti...aku selalu mengimpikan untuk menyambung pengajian ke luar negara...tapi impian hanya tinggal impian kerana untuk ke luar negara, seperti dalam tafsiran kementerian pendidikan dan masyarakat Malaysia ketika itu, anda mestilah mendapat semua A dalam peperiksaan terutama dalam subjek matematik, bahasa inggeris dan beberapa subjek sains tulen yang lain....walaupun aku mendapat keputusan yang baik dalam SPM, malangnya tidak ada tempat untuk orang seperti aku melanjutkan pengajian ke luar negara dengan pencapaian matematik dan bahasa inggeris yang cukup-cukup makan...

namun, aku cuba membina keyakinan bahawa satu hari nanti aku mesti sampai ke luar negara untuk menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi...tapi aku hanya simpan di dalam hati sahaja kerana takut digelak oleh ramai orang...apa yang mampu aku buat setiap hari ialah dengan mencatat azam tersebut di dalam diari setiap hari...ya, dari tahun 1994 hinggalah 2004...tiap-tiap hari aku berdoa kepada Tuhan agar memberikan aku sedikit peluang untuk ke luar negara dan menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi...peperiksaan STPM memberikan aku ruang yang besar untuk ke universiti...walaupun hanya ke universiti tempatan tapi aku tetap bersyukur kerana di universiti itulah aku bertemu dengan insan-insan yang faham dan sentiasa memberikan sokongan untuk aku berjaya dalam hidup...hasrat untuk menyambung pegajian ke luar negara terpadam seketika...namun, ketika hari pertama di universiti ini sebagai pelajar, aku melihat kelibat seorang profesor yang memberikan inspirasi selamanya dalam mengejar cita-cita...beliau mempunyai karisma yang tinggi dan pakar bidang...dan paling penting beliau merupakan lulusan luar negara di peringkat ijazah lanjutan...sejak hari itu, aku tertanya apakah yang dimaksudkan dengan ijazah lanjutan...dan bagaimana beliau boleh ke luar negara untuk belajar ijazah lanjutan sedangkan apa yang aku tahu hanya pelajar cemerlang dan terpilih sahaja yang layak untuk ke luar negara, itu pun pada peringkat ijazah pertama...sejak hari itu, keinginanku meluap-luap untuk mengetahui apakah yang dimaksudkan dengan ijazah lanjutan, dan apakah yang aku harus buat untuk menggapai peluang itu...selepas bertanya kepada beberapa orang pensyarah, barulah aku sedar, aku mesti cemerlang di peringkat ijazah pertama dahulu...namun perjalanan sebagai pelajar ijazah pertama di universiti ini bukanlah mudah...apatah lagi sesetengah kursus memerlukan aku menggunakan buku-buku dan makalah berbahasa inggeris....

aku banyak menghabiskan masa di perpustakaan membuat research dan sentiasa mencuba untuk menulis essay yang terbaik...lebih baik dari orang lain dan sentiasa bersaing untuk menjadi lebih baik...kegagalan di sebuah institusi pengajian tinggi lain sebelum ini - kerana tidak fasih berbahasa inggeris - menjadi azimat untuk aku bersaing dengan pelajar lain untuk menjadi lebih baik...aku sentiasa memberi motivasi pada diri bahawa walaupun penguasaan bahasa inggeris aku yang amat lemah, bukanlah satu batu penghalang untuk mencapai kejayaan...dengan semangat dan doa, aku berjaya melepasi halangan itu dan mendapat keputusan yang baik dan melayakkan aku ke luar negara bagi menyambung pengajian di peringkat ijazah lanjutan...namun, untuk mendapatkan biasiswa ini bukanlah sesuatu yang mudah...ya, aku bukanlah anak emas atau anak orang kaya atau pelajar berasrama penuh yang terpilih menjadi pelajar cemerlang dan tiada mempunyai sebarang masalah dalam mendapatkan tiket untuk belajar ke luar negara...aku terpaksa menduduki ujian bahasa inggeris berkali-kali kerana penguasaan bahasa inggeris yang lemah...tapi aku beruntung dengan kawan-kawan yang sentiasa memberikan sokongan agar tidak cepat mengalah...akhirnya, aku dapat pergi juga ke salah sebuah universiti di Australia untuk pengajian di peringkat sarjana...

dengan penguasaan bahasa inggeris yang terhad, pengajian di peringkat sarjana amat mencabar dan memeritkan...aku masih ingat lagi hari pertama sampai di sini, aku mahu sahaja menempah tiket untuk pulang...tapi bila difikirkan balik, dengan cabaran yang aku telah lalui, bukan mudah untuk mendapatkan peluang seperti ini...jadi, aku teruskan jua...kuliah pertama memang aku tidak faham langsung...tetapi aku amat bersyukur kerana mempunyai penyelia yang sangat faham tentang keadaan yang aku hadapi...apa pun, ia bukanlah alasan untuk aku tamatkan pengajian...apa yang aku buat ialah belajar dan belajar...tidak ada masa untuk bermain dan bersuka-suka...akhirnya dengan bantuan penyelia yang baik hati itu, aku berjaya tamatkan pengajian pada musim panas 2006...selepas kembali ke tanah air, aku digalakkan oleh kawan-kawan untuk sambung belajar semula ke peringkat yang lebih tinggi....kali ini aku terbang lagi ke Australia pada awal tahun 2007...aku faham, pengajian kali ini bukanlah semudah yang disangka...berbanding pengajian diperingkat sarjana, kali ini ia memerlukan semangat yang lebih tinggi...dan sekali lagi aku berhadapan dengan faktor bahasa...aku sering tertanya-tanya mengapa penguasaan bahasa inggeris aku begitu teruk....kenapa aku tidak sebijak orang lain yang boleh bertutur dan menulis bahasa inggeris dengan begitu baik...

namun aku berjumpa dengan seseorang yang memberikan perangsang bahawa di peringkat ini, aku perlu mejadi lebih strategik...dalam erti kata lain bahasa bukanlah faktor utama kerana apa yang paling penting ialah garapan dan kelangsungan idea yang bakal dihasilkan dalam bentuk penulisan...justeru, selama empat tahun aku bersengkang mata dan mengorbankan segala masa untuk bersuka-suka...dan dalam tempoh itu aku melihat pelbagai kes yang memberikan aku pengajaran bahawa bahasa inggeris adalah sangat penting tetapi ini tidak memberi makna bahawa jika seseorang itu mampu bertutur dan menulis dalam bahasa inggeris dengan baik, maka beliau boleh menamatkan pengajian ini dengan begitu mudah...ini kerana terdapat banyak kes yang melibatkan pelajar tempatan sendiri yang bertutur dalam bahasa inggeris dengan begitu baik sekali tetapi pada akhirnya tidak dapat menyempurnakan pengajian di peringkat ini...walau apa pun, ini tidak bermakna bahasa inggeris tidak penting...aku tekankan di sini bahasa inggeris sangat sangat penting dan amat rugi jika kita tidak mendalaminya seberapa boleh....seperkara lagi yang aku pelajari, tidak ada apa pun yang mustahil dalam kehidupan jika kita percaya dengan apa yang kita mahukan...jangan lekas putus asa sebaliknya berusahalah, kerana hanya kerajinan sahaja sesuatu yang kita inginkan akan kita perolehi...ya, aku adalah anak orang miskin yang datang dari kampung pedalaman yang begitu lemah dalam mata pelajaran bahasa inggeris dan matematik, tidak layak untuk masuk ke asrama penuh, atau mendapat sebarang biasiswa di peringkat ijazah pertama untuk ke luar negara kerana tidak layak, ditendang keluar dari salah sebuah ipta tempatan kerana tidak pandai bahasa inggeris, pada akhirnya berjaya walaupun mengambil masa yang begitu panjang dan berkorban keringat serta air mata....aku tidak mahu dikatakan riak dengan apa yang aku capai, tetapi aku berharap ia menjadi perangsang kepada sesiapa sahaja yang mungkin terbaca blogs ini...jika kita mempunyai impian, anggaplah ia sesuatu yang positif untuk dicapai, bukan untuk dicemuh...jika seseorang itu tidak berjaya pada peringkat awal, janganlah menganggap beliau tidak akan berjaya selama-lamanya....jika seseorang itu tidak layak untuk ke atas, janganlah kita anggap beliau akan sentiasa diam di bawah...walau apa pun, kunci kepada kejayaan, adalah kerajinan, keyakinan dan keikhlasan dalam diri...dan paling penting, janganlah memandang rendah kepada orang lain hanya kerana dia tidak layak.

Ahad, Februari 27, 2011

one way ticket


semasa berkemas tiba-tiba terjumpa dengan tiket flight yang aku gunakan untuk travel ke Melbourne sekitar awal tahun 2007 dahulu...tak sangka masa berlalu begitu pantas...aku masih ingat lagi betapa berat hati untuk tinggalkan Malaya dan sambung pengajian di Melbourne...tapi aku tetap rasakan bahawa aku telah membuat keputusan yang betul untuk sambung belajar...aku tidak mahu menunggu lagi...terima kasih kepada sahabat-sahabat yang menyokong...akhirnya aku dapat tamatkan pengajian di sini walaupun sedang nervous menunggu keputusan...

Jumaat, Februari 25, 2011

berkemas

aku rasakan bilik aku dah macam gudang...penuh dengan kotak sehinggakan aku susah nak bergerak...inilah bilik kecil yang aku diami selama hampir 4 tahun...dari Mac 2007 hinggalah pertengah Mac tahun ini...hanya kerana aku mahu tinggal berdekatan dengan kampus maka aku memilih untuk 'menderita' dalam bilik yang kecil umpama stor ini dengan bayaran 790 dollar sebulan...kira-kira 2400 ringgit malaysia sebulan...rasanya kalau di KL aku boleh hidup di condominium mewah...lupakan saja impian itu...demi kerja aku sanggup korban apa sahaja especially keselesaan hidup...ramai orang cakap belajar di luar negara seronok...tapi takdelah seseronok yang dibayangkan..aku sendiri letih tengok pic ni hahahaha.....

into the wind


ENVY

He was the first always: Fortune
Shone bright in his face.
I fought for years; with no effort
He conquered the place:
We ran; my feet were all bleeding,
But he won the race.

Spite of his many successes,
Men loved him the same;
My one pale ray of good fortune
Met scoffing and blame.
When we erred, they gave him pity,
But me -- only shame.

My home was still in the shadow,
His lay in the sun:
I longed in vain: what he asked for
It straightway was done.
Once I staked all my heart's treasure,
We played -- and he won.

Yes, and just now I have seen him,
Cold, smiling, and blest,
Laid in his coffin. God help me!
While he is at rest,
I am cursed still to live: -- even
Death loved him the best.

Adelaide A. Procter

lima hari di Adelaide: thank you, christine


aku sangat berterima kasih kepada Christine, Val dan Sam sebab sanggup luangkan masa untuk membawa aku dan akmal ke sana ke mari sepanjang lawatan kami ke Adelaide...sedih juga aku nak ucapkan selamat tinggal kat dia tempohari...datang berjemput, balik pun berhantar...tunggu aku sampai aku naik flight...susah nak cari kawan macam ni...apa pun memang seronok laa kat adelaide...kota kecil dan kenangan yang aku takkan lupa sampai bila-bila ...

at sam's

selama aku dan akmal di Adelaide kami menumpang tinggal kat rumah sam...kami jarang dapat jumpa sam disebabkan beliau amat sibuk berkerja di parlimen SA - nak dekat malam baru laa nampak batang hidung dia...Sam amat peramah walaupun sibuk...aku enjoy betul duduk kat rumah dia sebab senyap...sehari selepas pulang dari kangaroo island aku keluar pulak dengan tawakal...tak sangka pulak dia telah memperkenalkan dengan halal meat pie vilis yang cafenya 24 jam hanya terdapat di adelaide...aku tak paham kenapa laa depa tak pasarkan ke melbourne...dah ler sedap...rosya yang suka makantu pun cakap sedap...

lima hari di Adelaide: Kangaroo Island lagi

sebenarnya memang banyak sangat tempat di Kangaroo island yang menarik...cuma aku tak sempat nak menulis banyak tentang maklumat menarik di pulau ni...biasalah aku ni kalau dah berjalan penat terus aku fikir nak makan dan tido aje...tapi apa pun memang menarik pengembaraan bersama Christine dan Val kali ni...oh ya, masih banyak lagi foto-foto yang aku tak sempat upload...jadi hari ni lepas lunch tadi rasa macam takde keje nak buat maka aku upload laa beberapa foto yang aku rasakan menarik...memang puas hati laa dapat pergi kangaroo Island...rasa macam nak pegi lagi in the future wohoooo!!!!














Khamis, Februari 24, 2011

lima hari di Adelaide: Remarkable Rock

pertama kali melihat remarkable rock ni ketika menonton filem December boys...dalam filem kelihatan sangat cantik, tapi ia lebih cantik di pandang dengan mata sendiri...ewahh hahaha...dari jauh lagi dah nampak batu tu terlonggok kat atas cliff yang sangat-sangat hampir dengan laut...tertanya-tanya juga apa istimewanya batu macam ni sebagai product pelancongan...kt malaysia pun banyak batu gak...tapi bila dah sampai sana baru aku tau kenapa ia istimewa...ia bukanlah batu yang biasa...dan paling penting kemudahan utk sampai ke batu istimewa ni sangatlah memuaskan hati sesiap sahaja yang berkunjung ke sini...walaupun sedikit bahaya - pelancong boleh jatuh dengan senangnya ke gaung yang berhampiran - tapi ia amat adventure!!