Rabu, Jun 29, 2011

~ pulang


Di sini aku pulang
tempat bersekolah dan dibesarkan
lewat Padang Speedy
terus ke Durian Sebatang
semuanya kini terasa kecil
mengimbau rindu dan kenangan

Di sini anak belasan tahun
mulai mengenal cinta dan ilmu
pengorbanan ayah dan emak
keakraban teman dan pergelutan
detik itu mengambang bagai mimpi
sewaktu kulewati kota kecilku ini

Sesaat tiba di muka sekolah
telah lama kutinggalkan
kini sudah berubah
terasa sepi
suara guru yang memberikan markah
pada pangkat pertama
buat si anak desa
dan ayahku tak berkata bangga

Di sinilah anak desa
mengenal dunia di kota kecilnya
Padang Speedy dan Durian Sebatang
meski berubah pandangan
mengimbau rindu dan kenangan,sayang..

Dato' Baha Zain, Telok Anson, Ogos 1977

Sabtu, Jun 25, 2011

The Black Rock

bila aku dok sibuk kemas folder dalam flash drive aku ternampak satu file koleksi foto ketika merayap ke Black Rock beberapa bulan yang lepas...tak silap time tu summer dan aku baru aje hantar tesis...wokar dan alvin suggest buat laaa sedikit aktiviti sebelum aku balik haha...jadi apa lagi kami pun merayap ke kawasan ni sambil makan-makan...tempatnya agak tersorok dan tidak jauh dari Melbourne CBD enjoy hehehe...
















Isnin, Jun 20, 2011

minggu-minggu terakhir

memang tak sabar nak balik...semua barang dah siap packed...jadi sekarang ni cuma bilang hari sahaja...masa aku leka berborak dengan rosya tadi tiba-tiba aku dapat call dari printing service...rupanya menatang yang aku dok lama tunggu dah siap...excited laa jugak..ye laa kan empat tahun lamanya aku buat menatang ni..tu tak masuk lagi dengan keadaan stressnya, dengan perangai supervisor yang boleh buat darah aku turun naik..hahaha...tak sanggup betul rasanya....nak dipendekkan cerita, aku pun turun bergegas ke printing centre...dari jauh aku dah nampak menatang tu dah diletakkan kat atas meja...dalam hati aku cuma cakap - kemas dan tampak elegant....ewahhh...kena puji gak...hahaha....lepas aje aku clearkan semua perkara, terus aje angkut naik ke office...lepas tu aku ambil dua, satu aku terus bagi ke makcik main supervisor..aku dah agak dia ada kat office...sebab dia dok asyik laa e-mail aku dari pagi tadi dok tanya pasal artikel...lepas tu berborak pulak dekat setengah jam....then, habis borak, aku bergegas plak pegi ke bilik second supervisor...kebetulan dia ada..yang aku tau pakcik ni jarang ada...mungkin sekarang student tengah cuti...suka betul dia dapat satu copy menatang ni...hahaha...dan pada aku ada lagi empat copy..satu nak bagi kat situ, satu lagi kat sini..dua aku simpan...boleh laa aku peluk tiap-tiap malam...menatang yang bagi aku nightmare selama empat tahun..even dah habis keje pon masih gak aku trauma hahaha (sambil lap air mata)...

Ahad, Jun 12, 2011

makan-makan

hari ni aku bangun lewat..biasalah kan kalau bangun awal pon aku nak buat apa aje...semua kerja dah siap baik laa aku buat taik mata untuk menebus kembali masa empat tahun yang tak cukup tidur tu...aku terbangun bila naz tiba-tiba text ajar keluar makan bersama akmal...memandangkan takde apa nak buat jadi aku ikut aje laa....tapi tempat tu punya laa jauh banget...dekat 45 minit naik train...mak aii ini tempat makan ke tempat nak proses makanan....sampai jer rupanya tempat yang sangat islamic...tak hairanlah kalau akmal yang pilih (gelak sambil tutup mulut)...naz pulak yang dok merungut sejuk dan mengantuk sejak tadi dah tersenyum-senyum....so kami pilih untuk makan steak...boleh tahan....tapi takdelah mencapai tahap sedap...aku cuma boleh bagi 3 dari sepuluh mata...hahaha..sungguh! memang tak sedap...lepas makan terus balik ke city semula...naz ajak minum kopi...aku on aje...akmal nak terus balik sebab dah terlalu kenyang...sampai kat kedai kopi aku order passion fruit cheese cake...naz pulak makan macaroon...boleh tahan sedap...aku bagi 6 dari sepuluh mata...sorry laa takde pic nak letak..aku ni punya pandai bawak kamera tapilupa nak bawa cable utk transfer gambar...nanti laa aku pinjam dengan akmal ini malam...ok laa nak balik...kang nanti sejuk pulak...demam nanti menyusahkan pulak..cya!

Rabu, Jun 08, 2011

sejuk banget

nak balik ke rumah sejuk...tapi kalau tak balik nanti tido kat mana?? takkan laa aku nak tido kat dalam office..kang nanti demam tak dapat plak aku nak ke completion seminar si rosya...nak balik sekarang pun restoren tu pun tak clear lagi....hmmm...lapar pulak..tak apa laa masak instant noodle ajer laa malam ni...tadi dah makan nasik goreng...habis laa diet aku...ni mek rosya punya pasal ler...oh ya, esok kami ada celebration untuk Siriporn...dia akan tamat belajar dan kembali ke Oklahoma...jadi aku dah pilih cafe travi dekat Lygon St. aku nak suruh si rosya cuba spaghetti kat situ....apple crumble pun sedap...hai tak sabarnya nak ada rumah sendiri....tension dok rumah orang tak boleh masak tak boleh nak buat apa...at least kalau ada rumah sendiri boleh masak-masak....boleh makan apa aje yang kita nak....sigh...rumah pn tak siap lagi ada hati laa pulak hahaha...

Selasa, Jun 07, 2011

hari ke tujuh

jadi kisahnya menghitung hari...lepas ni aku akan ucapkan selamat tinggal kepada semua orang di sini...tapi ia bukan untuk selama-lamanya sebab aku akan kembali semula pada musim panas untuk berkonvo...jadi selamat tinggal buat seketika untuk para housemate gue nazrol, akmal, dan asraf...begitu juga penghuni research precinct merangkap saki baki candidate awal semasa di building 4 dulu macam rosya, nora, lucy, peter, jose, glen, ashley, siriporn, nurul, alvin, wokar, etc...dan paling istimewa buat Christine and family yang selalu entertain aku time aku bosan...apa pun we will meet again :)
video

Isnin, Jun 06, 2011

detik-detik indah

sepanjang hidup aku memang banyak peristiwa gembira yang aku tak boleh lupa, tetapi peristiwa hari ini memang aku tak boleh lupa langsung sepanjang hidup...perjalanan yang aku tempuh selama ni sudah tamat...hari ni aku boleh tarik nafas sedalam-dalamnya...aku bebas dan relax...itulah kata-kata penyelia aku petang tadi ketika bersua dengannya dalam sebuah majlis di Lygon st. sekarang aku perlu bersaing dalam bidang yang serba mencabar...cuma aku akan rindu segala kenangan di building 4 and 9 Bowen st. Bermula pada musim luruh 2007 di building 4 Bowen st. aku tamatkan perjalanan panjang selama empat tahun pada awal musim sejuk 2011 di building9 di Bowen st juga. sakit pening jangan cakap, bak kata pepatah kami di sini - hanya orang gila yang akan buat kerja-kerja sebegini...berfikir tanpa had dan tamat...lebih penat dari kerja-kerja orang lain...stress jangan cakap...tapi selepas semuanya berakhir, aku tersenyum sendirian sambil gelak-gelak...apa pun aku nak ucapkan terima kasih kepada ibu bapa dan sahabat-sahabat baik dan juga rakan taulan yang aku kenal sepanjang aku enam tahun di bumi 'downunder'...you are the best...especially yang dok baca dan bagi komen kat blogs ni...hahahaha....terima kasih sekali lagi..love you guys!!

Ahad, Jun 05, 2011

hari yang indah

hari ni tak hujan walaupun diramal hujan..tapi rasanya felda simpang waha hujan lebat...baru aje bersembang dengan orang kampung melalui telefon...hai, rindu betul lah dengan ikan goreng dan ulam pegaga...malangnya sekarang ni aku sudah give up nasi hampir seminggu...hanya makan roti, sayur dan buah-buahan sahaja...diet? idok ler...saja tukar selera....wakakakaka...pejam celik pejam celik lagi dua minggu lebih aku akan balik semula ke Malaya...wah tak sabar sungguh nak pulang...biasalah, ingatkan tak perlu kembali ke sini tapi kena juga mai...tapi tak apa yang penting kerja beres...so, what's the next step? apa lagi kerja laa macam orang gila....nak buat macam mana, lain lah kalau aku anak businessman...tak payah kerja, goyang kaki dapat duit tiap-tiap bulan...haha...walaupun kerja di sini sudah habis, kerja yang baru sudah muncul...jadi, mahu tka mahu kena settlekan kerja yang baru pula...malam ni nak makan apa ya? lapar laa pulak....kalau tau bawak bekal nasik lemak tadi hahaha...