Sabtu, Mei 22, 2010

pergi muzium bersama faizal

sorry laa kalau hangpa semua baca entri aku ni huru-hara siket...ada yagn tak ikut urutan tarikh..nak buat macam mana dah hidup aku sekarang pon dah semakin huru hara...dengan research lagi, tak cukup tido jangan cakap ler...kelmarin aku bangun dengan dunia berpusing...terus aku sambung tido..daripada aku tumbang kat tengah jalan baik aku sambung tido hilangkan kepeningan...sebenarnya ni foto-foto yang aku amek waktu temankan faizal dan akmal ke muzium tempohari...kesian plak aku tengok si faizal tu nak balik tapi jarang pergi ke mana-mana pon di melbourne ni ha...so aku ajak dia pegi muzium kat belakang rumah ni jer ha....apa pon kira allrite ler, at least free apa...hahaha....



makan di restoren jepang


aku, nurul dan alvin keluar pegi makan di restoren jepang...tiba-tiba mak cik tu jatuh sakit dan aku pon tak berapa sihat, jadi alvin memberi cadangan untuk menikmati sup dan ramen di restoren jepang dekat exhibition st...maka berjalan ler aku dengan umat-umat ni meranduk kesejukan hanya kerana nak makan ramen...ala ramen ni macam mee maggi...takde pon yang ngetop cuma dia letak salmon dan cendawan (bukan babi okay, raja nok, awas mulut loh, ngertik?)...hahahahaha....okay jugak laa restoren jepang ni..namanya Yamato...dilayan dengan senyuman manis yang sentiasa terukir di bibir....best gak..:P

sepanjang jalan, ke.....errrkkk???


Pada hari-hari terakhir faizal di Melbourne, aku dengan si akmal ajak ler mamat tu keluar pi jalan-jalan kejap...mula-mula kami pegi museum...suka laa pak cik tu tengok barang-barang antik..si faizal ni collector benda pelik-pelik....kalau weekend mesti dia ajak akmal ke camberwell untuk beli koleksi terbaru...aku pon tak paham apa yang dia suka sangat dengan menatang antik-antik ni...mungkin satu hari nanti dia boleh jual dengan harga yang mahal kot??? hahaha....lepas pegi museum kami keluar minum kopi...lama tak minum kopi dengan akmal...jadi lepas tu kami dok melepak kat hudson coffee di bourke st...kir aoaky laa...at least dapat makan tart kegemaran gue...masa nak balik tu kami lalu short cut..tapi tak sangka plak banyak tempat menarik untuk dikunjungi..kah kah kah...(jangan salah anggap plak okay.....aku tak sekeji itu)

Ahad, Mei 16, 2010

Selamat Hari Guru 2010

video

Blogs ini mengucapkan Selamat Hari Guru kepada warga pendidik yang pernah dan yang sedang mengajar Sekolah Kebangsaan Bandar Easter dan Sekolah Menengah Bandar Easter Kota Tinggi Johor, dan guru-guru di Maktab Adabi Maharani, Muar Johor. Guru-guru Sekolah Kebangsaan Bandar Easter: antaranya Cikgu Subri Sumirin (yang sentiasa cool),cikgu Rukimin Abu Kahar (yang sensitif tapi mesra - biasalah baru keluar maktab kan masa tu...lailiza dengan esma suka betol dengan cikgu ni, aku pon tak paham), Cikgu Noraini Abdul Karim (pengajar matematik yang berkesan untuk miss tapi tidak untuk aku - katakan tidak kepada matematik hahaha), Ustazah Norliah Idris (cikgu agama islam yang cakap aku ketua kelas tak guna sebab aku pon buat bising dalam kelas sekali, ciss macam laa dia tak pernah buat bising masa jadik budak sekolah), cikgu Aris Padillah (yang berdating dengan cikgu Nora kat dalam library waktu aku tengah sibuk jaga library, tapi dia memang ngetop sebab bagi banyak tips dalam subjek Alam dan Manusia..yer laa masa tu kan bersaing hebat dengan kelas 6 Melati), cikgu Zulkifli Shariff (yang mengajar koir dan cara-cara mengguna rekoder dengan betul), cikgu latifah (cikgu muzik yang sentiasa bergaya dengan fesyen terkini) cikgu Khairunnisa Haji Baharom (tak sangka bleh kawin dengan cikgu Zul, dia rapat dengan aku dulu tapi moody, tak suka beb), cikgu Kalsom (cikgu yang suruh aku baca buku cerita bahasa inggeris kat depan perhimpunan sekolah waktu darjah 4), Cikgu Dalimah Dali (yang melempang aku sebab tak paham-paham matematik, sorry laa cikgu dali, i hate maths), Ustazah Tumirah (yang suka menyebut rokoyahhh...ketika memanggil rokiah, pelajar popular 6 cempaka), Cikgu Mat Shah (yang melempang aku sebab aku buang sampah depan dia, eleh macam bagus sangat, tunggu ler anak kau plak aku lempang)

Guru-Guru Sekolah Menengah Bandar Easter: Cikgu Mat Zin (yang cool dan aku paling suka dia mengajar subjek sejarah dan bahasa Melayu), cikgu Wardah Daud (yang bermati-matian ajar aku matematik, tapi macam tu ler gak aku tetap tak boleh paham), cikgu Iskandar Mohamad (yang mengajar aku melukis, walaupun susah tapi tetap boleh survive berbanding matematik yang susah tu), Cikgu Shis (yang mengajar subjek sains pertanian, dia memang best), Cikgu Wan zawiyah (suara yang besar berdengung-dengung, mek kelate yang mengajar ekonomi asas, sangat bagus), cikgu noriyah (yang marah budak-budak kelas 4 teknikal dua sebab tak buat keje, tak caya tanya si wati... biasa lah tengah pregnant kan masa tu), cikgu rohana (yang mengajar bahasa Melayu, begitu kritis dengan penulisan karangan aku masa tu, yer laa tu hahaha), cikgu ramesh (yang menjadi guru kelas 3 jasa, aku tak boleh ingat duduk kat kelas ni, rasa panas jer kan tiap2 hari), cikgu Aishah (guru bahasa inggeris yang bagus, sayang dia datang lewat bila dah nak dekat-dekat tahun terakhir di SMBE)...

Guru-guru di Maktab Adabi Maharani: Cikgu Zakaria (yang sanggup mengutip aku selepas dibuang dari ITM, jasamu dikenang), cikgu Hassan (yang siap bergaduh dengan aku sbb aku dok komplen dia macam-macam tapi dah jadik geng baik sekarang, apa khabar cikgu?), cikgu maimunah (yang asyik menjerit bila aku lambat menulis esei pengajian am),cikgu zainab (yang mengajar subjek bahasa melayu dengan baik), arwah cikgu haznah (yang mengajar sastera moden tingkatan 6).

juga kawan-kawan yang bertugas sebagai guru: cikgu shalawati sidek (rakan sekelas tingkatan 4 dan 5, dan sama-sama ke ITM tapi hanya dia sampai ke garisan penamat, aku plak lingkup), cikgu hairon alami ibrahim (pelajar ngetop 6 mawar), cikgu norfaezah hanafei (pelajar ngetop 6 kenanga), cikgu lailizah rahman (pelajar top 3 6 cempaka), cikgu marlina omar (opss bila fikir-fikir balik rupanya marlina menjadi cikgu, nampaknya bukan lailizah seorang, maka seri dengan 6 Mawar), Cikgu enon (rakan sekursus di UM), Cikgu Mat Tembon (Rakan sekursus di UM), Cikgu Farid (student di UM), dan ramai lagi yang mungkin aku tak dapat sebut semua di sini..selamat hari guru :P

Edisi Khas Kedua: Sekolah Kebangsaan Bandar Easter, Kota Tinggi, Johor


video

Kini aku yang keseorangan
Bersama kesedihan
Kudatang mengutip sisa kenangan
Yang telah pun engkau tinggalkan…
Walau ada sempadan yang terbentang….
Akan kukirim salam serta harapan
Tiada aku memungkiri
Janji di hati ini….

banyak benda nak kena buat...baca dan baca...walaupun tak paham, terpaksa cari jalan untuk paham...tulis gak walaupun tak paham apa yang aku tulis...cuaca seram-seram sejuk akhir-akhir ni..tu yang best..apatah lagi kalau nak bermalas-malas kat atas katil sambil tengok citer mistik...lepas tu makan chips sambil nyorok-nyorok bawah selimut sambil jeling-jeling scene yang ada hantu...uiks, best tu...bukan selalu bleh buat macam ni....muahaha...sambil baring-baring ni aku ter'hengat' apa yang si miss povoke kat aku...muahahaha...ewah, ewahh, ewahhhh...cam sial jer ek ko memanipulasi sejarah peribadi aku yang ngetop.....Dah lama betul aku tak update blogs kesayangan aku ni dengan memori silam…bila dah nak dekat hari guru ni maka kena laa menulis entry khas yang telah pun disediakan secara berterusan sejak tahun lepas lagi…tapi kali ni aku dapat tulis dengan begitu bersemangat sebab dapat ‘mengutip sisa kenangan’ disebabkan hairon alami telah upload beberapa keeping foto waktu bersekolah di sekolah kebangsaan Bandar easter, kota tinggi johor. Walaupun takde gambar aku (nasib baik!!!!) tapi ada pulak gambar-gambar budak-budak lain yang kebanyakannya aku hampir dah tak kenal….contohnya, yang dulu gelap gelita sekarang sudah menjadi terang-benderang, yang hodoh menjadi Cinderella, dan bermacam-macam lagi….dan yang paling seronok bila nak sambut hari guru ni (macam laa aku ni cikgu kah kah) ialah pertemuan semula dengan cikgu-cikgu lama yang pernah berkhidmat di sekolah kebangsaan Bandar Easter dan juga sekolah Menengah Bandar Easter….walaupun boleh dibilang dengan jari, tapi kemampuan guru-guru tersebut mengingat nama bekas anak murid sangatlah membuahkan perasaan bangga…yer laa bangga laa kan, dah meniti usia matang macam ni pon cikgu-cikgu masih kenal…

Dengan kemudahan facebook (terima kasih dengan bantuan miss), aku berjaya menjejaki semula beberapa orang ahli kelas 6 cempaka (paling bodoh), dan juga murid-murid kelas lain seperti kelas 6 mawar (paling ngetop – alaaa sebab ketua pengawas kelas ni), 6 kenanga (paling degil) dan 6 melati (paling pandai – kononnya, ketika itu)…tapi disebabkan aku ni alumnus 6 cempaka, maka entri ni akan berkisar tentang hal ehwal 6 cempaka jer laa kan…jangan laa marah-marah aku bila kisah kelas mereka takde disebut dengan jelas….apa yang istimewanya dengan kelas 6 cempaka ni? Nak kata kelas terpandai, takde laa jugak…paling hebat pon pencapaian UPSR tahun 1990 cuma dapat 3A 1D…itu pun sampai ada yang tersalah tengok keputusan ingat dapat 4A…tapi bila tengok betul-betul rupanya dapat 4D maka terus lidah kelu tak berkata…namun walau apa pon itu bukan lah tanda selama-lamanya akan gagal….

masa zaman sekolah kat sekolah kebangsaan bandar easter....yer laa kan, tahun 1985 masuk sekolah tak sama dengan daftar sekolah tahun 2005..masa tu takde internet, takde wiki, ipod jauh sekali....walkman ada laa...itu pon besar tahap peti ais...(lama tak sebut perkataan ni)...disebabkan sekarang ni sibuk dengan isu bahasa inggeris, jadik aku akan start cerita kali ni dengan pengalaman belajar bahasa inggeris kat skbe...cikgu english aku yang paling garang ada tiga orang, cikgu kalsom tudung kaunseling, arwah cikgu khalid dan cikgu khairunnisa haji baharum yang asyik cop barang-barang dia dengan cop nama yang ada alamat parit pinang seribu...kah kah kah....


cikgu kalsom ni garang mak aii, Tuhan jer laa yang tahu...dia pakai tudung yang ikat belakang macam cikgu kaunseling...aku beberapa kali kena cubit dan penampar percuma dengan cikgu kalsum ni...tapi takde laa sama dengan cubitan yang diterima oleh zahid sebab salah pronounce nama-nama hari...baik-baik sunday, monday, etc..dia pi sebut sooonday, mooooonday....tu yang tak pasal-pasal kena cubit-cubitan (senggol-senggolan takde lagi time tu) sehangat api oleh cikgu kalsum...ada satu hari tu disebabkan kelas 3 cempaka ni degil selalu buat bising, cikgu kalsum bawak mohidin dari kelas 3 mawar dan suruh cerita kat kelas 3 cempaka apa yang berlaku kepadanya...yang aku hengat mohidin cakap, 'saya buat bising kat dalam kelas. lepas tu cikgu telah lempang muka saya' dengan nada sedih...macam tu lebih kurang....kira nak bagi amaran keras kat kelas 3 cempaka supaya jangan buat bising terutamanya kumpulan nilam dan zamrud (isk betul ke? kah kah kah)....aku tak hengat ler nama-nama kumpulan masa tu...yer laa dah lama sangat...so, kiranya kalau kami buat bising masa tu memang kena penampar jepun laa....arwah cikgu khaled pon kira garang tapi dia baik...pernah ler jugak dia tempeleng aku sekali sebab buat bising....yer la tak pernah tengok sekolah banjir kan, tiba-tiba satu hari tu banjir punya laa excited..tak sedar cikgu khaled ada kat belakang...sedap laa aku kena pelempang free hari tu...tapi cikgu khaled memang baik...dah pon meninggal cikgu yang satu ni…al-fatihah...

cikgu khairunnisa ni cikgu kesayangan si miss...biasalah asyik gaduh-gaduh manja kan..tu yang timbul gelaran cikgu mata jengkol laa....kih kih kih...tapi cikgu ni mula-mula baik dengan aku sebab dia tengok aku kira terrorist ler siket dalam english...masa aku scored english waktu darjah 4 dia siap bagi aku hadiah lagi..dan seperti biasa cop nama dia ada ler kat situ dengan alamat parit pinang seribu muar...tapi yang aku paling lawak ialah ujian oral english darjah 5….bila tiba turn aku jer cikgu ni suruh ler aku baca soalan..tiba-tiba masa tak cukup sebab dah bunyik loceng tamat kelas..jadi dia suruh test oral tu esok sedangkan aku dah baca soalan oral tu..jadik bila balik rumah aku dok carik ler jawapan yang sesuai..dan tak semena-mena aku dapat marakah paling tinggi luar biasa sehingga ahli kumpulan aku yang diketuai oleh misswadi abdul rahim, lailizah rahman, esmawati multar, marlina omar mengugut aku nak mengadakan demo terbuka kat dataran skbe...(muahahaha - demo tu aku tokok tambah ler)...sebenarnya depa jeles tak puas hati tu sebab teori konspirasi yang aku tak tahu apa-apa telah berjaya tanpa dapat dikesan...hek elleh, si miss tu pon lagi teruk...siap tambah markah sendiri sebab nak lulus matematik cam jadah...at least aku takde laa padam kertas jawapan objektif tu sebab nak lulus...kah kah kah...lepas tu dia dengan zaki puaat dapat markah subjek alam dan manusia 98/100 tu pon cikgu aris bagi tips kontroversi sebelum masuk exam...macam aku tak tau....aku hengat tau...kah kah kah..

tapi yang paling seronok kat skbe ni mestilah subjek muzik....masa tu skbe miskin yang amat...langsung takde pancaragam..bila sekolah-sekolah zon sedili anjurkan pertandingan koir, tarian dan genderang (apa tu genderang?), skbe cuma bawak pasukan koir dan tarian yang hebat, dan paling menyedihkan ialah hanya pasukan peniup rekoder punya laa ramai macam nak halau ular dalam semak (sbb itu jer laa alat yang mampu dibeli ketika itu). masa pertandingan tu koir skbe yang menyanyikan lagu - sungguh gemilang negeriku, yang kupuja oh tanah malaysia, bla bla... kalau tak silap pertandingan koir, tarian dan gendering (aku pon tak tau apa itu gendering, cengkerang aku tau ler) peringkat zon sedili ni telah berlangsung di sekolah kebangsaan seri setia jaya di sedili kecil…kami berlatih hampir tiap-tiap hari dan diselia cikgu zulkifli serta cikgu latifah. Walaupun pasukan koir sekolah kebangsaan Bandar easter ketika itu ala-ala hidup segan mati tak mahu, tapi berjaya jugak menjadi johan…jangan main-main korang…yer laa masa tu mana laa formal sangat nak menyanyi koir dan sekolah lain pon bantai nyanyi koir macam nyanyi nasyid, tu yang skbe menang mudah…

tarian pulak dapat tempat kedua dan malangnya pasukan peniup rekoder skbe hanya dapat tempat ke-4 kalau tak silap...tapi aku paling hengat dengan pasukan peniup rekorder ni ialah lagu yang depa mainkan iaitu burung tiung - 'aku burung, burung tiung berperi..di dalam sangkar ku ini…tapi bila masuh peringkat daerah kota tinggi, terus pasukan skbe kalah teruk tak silap aku nombor lapan….kira kalau na buat analogi dalam bentuk sukan, macam pasukan bola jarring thunderbirds lawan pasukan sekolah menengah lok heng….pasukan thunderbirds tak payah melompat pon dan boleh jaringkan gol…tu laa buat lagi gaya yang bukan-bukan bila dah nak last-last minute..siap angkat tangan laa, toleh ke sana ke mari..antara yang buat spoil tu aku laa…kah kah kah…bila dah bertemu dengan rakan-rakan lama dalam facebook, aku terserempak dengan satu insan bernama si baya...kalau aku tengok balik gambar-gambar aktiviti kokurikulum skbe sekitar tahun 90an mesti ada muka makcik ni especially dalam bidang nyanyian berkumpulan…aku pon pelik kenapa dia tak masuk muzik-muzik 6 cempaka anjuran si miss tu…tapi bila fikir-fikir balik, masa tu muzik-muzik 6 cempaka tidak menawarkan nyanyian kategori berkumpulan…tambahan lagi program tu khas untuk kelas 6 cempaka jer…kah kah kah….

masa kat skbe dulu ada dua cikgu muzik yang hebat..cikgu zulkifli sharif (sorry yer miss ko memandai2 ubah nama bapak cikgu ni) dan cikgu latifah...cikgu latifah ni paling best mengajar muzik dan aku yang bersuara merdu ni laa yang selalu tak sabar tunggu kelas dia...kah kah kah..thats why aku dapat skor A masa tu walaupun suara macam katak...tapi suara budak-budak lain yang macam cengkerik tetap tak dapat A…nak buat macam mana kan dah aku ni bersuara emas (muahahahahaha gelak sambil menutup mulut)…aku hengat lagi si miss ni dok menyanyi kat depan kelas waktu ujian muzik tetap dapat B…mungkin dia tak amalkan telan telur dan madu sebelum buat persembahan….paling kuat pon pencabar masa tu si lailizah dan esmawati multar….tapi sesiapa pon tak boleh mencabar zaki puaat dalam kategori nyanyian solo sebab dia mempunya suara berkelas tersendiri….tak silap aku hanya zaki jer yang mampu menyanyikan lagu kak melah, kau kunci cintaku dalam hatimu dengan begitu baik sekali…tapi sekarang sore dah pancit jangan harap laa nak nyanyi dengan bagus….cikgu zulkifli ni boleh laa tapi takde laa aku rasa excited nak belajar muzik sebab dia banyak sangat ajar teori rekorder yang aku tak berkenan...lain ler dia ajar main piano bercitarasa tinggi...haha...aku ingat lagi ada satu ujian muzik dan aku tak tahu apa-apa langsung nak jawab soalan...tapi sebelum masuk tu sorang student perempuan yang dikenali ramai dengan nama gelaran istimewa 'abang kita' asyik nak propa yang dia ler paling tahu segala tentang soalan apa yang keluar...maka berduyun-duyun ler seisi kelas 6 cempaka dok tanya 'abang kita' yang kesudahannya 'abang kita' takde laa score mende pon....cakap banyak cam jadah....kah kah kah...

sebut pasal rekorder ni marlina omar atau nama glamernya malaklina ler yang mempunyai teknik meniup rekorder paling unik…aku rasa semua orang termasuk member comolot dia miss cuba nak ikut teknik tu…teknik meniup rekorder malaklina ni kira salah satu identiti kelas cempaka ketika itu dengan memasukkan rekorder tu hampir separuh ke dalam mulut untuk mendapatkan tiupan yang nyaring….kesudahannya bersembur-sembur air liur kat dalam rekorder tu tapi bunyiknya takde ler best pon…kah kah kah….Masa kat sekolah kebangsaan Bandar easter ni aku aktif dalam bidang kokurikulum…tapi bukan dalam bentuk sukan,tapi dalam bidang muzik dan badan beruniform….sebab tu laa sampai sekarang aku ni kaki bangku…jangan kan main bola, tengok bola pon tak pandai…kah kah kah…tapi aku paling suka masuk aktiviti syarahan bahasa melayu dan bahasa inggeris…jurulatih syarahan bahasa melayu aku ialah cikgu rukimin abu kahar dan cikgu subri sumirin….mana entah agaknya cikgu rukimin…cikgu subri dah pon aku jumpa dalam facebook….tak macam cikgu subri, cikgu rukimin ni garang nak mampos bila train orang…tapi walau pun garang tapi boleh dapat johan dan naib johan dan sampai ke peringkat daerah bertanding….

Sebut pasal kisah cikgu-cikgu kat SKBE ni kehidupan mereka amat ringkas…mereka takde laa bergaya ala ratu macam cikgu sekarang…tapi yang penting ilmu yang mereka curahkan..tapi nak buat camner kan, dah nama kelas 6 cempaka…anak-anak murid pon vokal dan kritikal…kadang-kadang tu apa yang dicurah macam mencurah air di atas daun keladi..yer, yer jer aku ni bagi perumpamaan…dulu rumah-rumah cikgu kat felda gugusan waha ni hanyalah rumah-rumah pegawai felda yang telah diubahsuai…takde laa cantik dan selesa banget macam sekarang…laa ni kerajaan siap baut rumah ala flat untuk guru-guru tinggal…udah ler selesa, pulak tu dapat menjimatkan banyak belanja…pendek kata memang banyak laa yang dilaburkan untuk pembangunan pendidikan….tapi bila dah banyak kemudahan pon tetap cikgu-cikgu dulu-dulu ni terutamanya kat SKBE tetap gagal mengajar aku matematik…aku ni bab-bab yang melibatkan matematik memang aku anti siket…penat dah si dalimah, fauzah dan noraini dok mengajar aku matematik kat sekolah rendah tapi aku tetap give up…memang tak boleh laa…sampai sekarang aku memang anti betoi dengan matematik ni…dan sentiasa mencari jalan untuk mempersoalkan reliability yang membabitkan kaedah pengiraan..umang hai…teruk betul gue…sampai begitu sekali…kakakakakakaka….

Dulu masa kat skbe aku paling enjoy subjek bahasa melayu, bahasa inggeris dan alam manusia…subjek bahasa melayu ni agak mudah sebab hanya menggunakan imagination jer..hahaha…tapi antara perkara yang aku paling tak suka dalam subjek bahasa melayu ketika itu ialah menulis surat rasmi…benci betul aku bila soalan peperiksaan semester ada yang bertanyakan sila buat surat rasmi berdasarkan permasalahan di atas…punya laa kepala aku pening sebab ia melibatkan format yang specific…tapi aku paling suka kalau soalan subjek BM esp karangan yang berbunyi: hari sangat panas. miswadi sedang makan dodol. Baya juga sedang makan dodol bersama beliau. Tiba-tiba…. Soalan: selepas perkataan tiba-tiba, sila sambungkan cerita tersebut agar ia menjadi cerita yang lengkap. Cikgu favourite aku dalam subjek bahas amelayu ialah cikgu rukimin dan cikgu subri…ada sorang cikgu tu nama dia cikgu ahmad kassim…udah ler menggatai dengan budak pompuan siap boleh failkan aku lagi..aku tak bleh terima dengan keputusan tersebut…kalau aku tau harus aku failkan kes tu ke mahkamah tinggi…ewahh…..sedap-sedap jer aku nak menyaman orang…tapi betoi laa sebab justification permarkahan lebih berdasarkan kepada siapa baik dengan dia….mesti laa aku tak bleh terima….hahahaha….selain bahasa melayu, aku amat suka subjek alam dan manusia…laa ni dah takde agaknya subjek tersebut..tahu jer laa kan asyik bertukar tak habis2…tapi cikgu yang ajar ni memang ngetop….cikgu aris padillah….nampak memang garang sebab suka mencubit orang tapi dia sangat baik sebab selalu bagi tips kat budak-budak kelas 6 cempaka apa yang nak keluar exam…yer laa kelas terejal macam 6 cempaka nak melawan kelas 6 melati? Jangan harap ler….sebab masa tu kelas 6 melati adalah kelas terpandai dalam felda simpang waha (boleh caya ke?) ..sampai ada sorang cikgu tu siap cakap, kalau awak ni pandai macam tut! atau tut! tak apalah…(nama tak boleh disebut kang tak pasal-pasal aku dapat surat saman)…elleh, macam ler pandai sangat (kata puak2 6 cempaka dalam hati terutamanya si miss kah kah kah..nasib ko laa miss sebab ko sorang jer yang hengat peristiwa tu…aku ni hengat2 lupa..tapi aku hengat laa dia masuk kat dalam kelas 6 cempaka yang bising mak tuan sambil marah-marah)….

Dulu masa kat SKBE aku aktfi gak pergi perkhemahan…pertama kali aku pegi berkhemah kat Jason bay, tanjung sedili…masa tu PBSM yang agak lembab guru penasihatnya pon nak berlawan dengan scout (pengakap) yang aktif pegi berkhemah sana sini…maklumlah masa tu pengakap didominasi oleh pelajar-pelajar ngetop lagi popular….antara pelajar skbe yang popular dalam pengakap ni termasuklah si nizam jamaluddin (anak pegawai felda), nadzir mohadjir (ketua pengawas) khir ramli (jangan confuse dengan khir toyo – pemain bola sepak, sepak takraw, etc, etc.), entah sapa lagi aku tak ingat…yang masuk PBSM semuanya muka tak laku tahap ikan kering jual kat gerai simpang waha macam aku, miss, zaki, etc. ramai sangat aku pon tak tau nak sebut sapa…(ceh walhal tak hengat)….yang lawaknya satu hari tu cikgu yassin tiba-tiba panggil aku suruh pergi camping…aku yang tak tau apa-apa masa tu pon yer kan jer laa….masa aku balik ke kelas aku terjumpa si miss cakap nak pegi campign dia pon pi cakap dengan cikgu yassin nak pegi…maka kami pon pegi laa dengan persiapan hanya satu hari…bodoh betul PBSM masa tu…senang-senang jer suruh budak2 prepare barang2 last minute semata-mata nak pegi berkhemah kat Jason bay…pulak tu aku dengan si miss bukan nya bawak barang nak pegi berkhemah, tapi macma nak pindah rumah…barang punya laa banyak…entah hapa-hapa yang dibawaknya…bukan guna pon semua menatang tu….tapi perkhemahan kat Jason bay takde laa perkara yang menarik hati pon…selain daripada incident jasopha kena rasuk hantu ketika budak-budak skbe sibuk membuat persembahan koir hidup segan mati tak mahu (yang tak tahan tu siap nyanyi lagu rock kapak tapi sore tak sampai), apa yang aku paling ingat ialah aku dnegan miss tak mandi selama 2-3 hari laa jugak….bau pon dah macam lembu tapi akhirnya dapat gak mandi selepas kita orang bangun pagi-pagi buta…tapi yg paling syok ialah time integration dengan peserta perkhemahan yang lain bila aku kena masuk kalau tak silap sekolah menengah air tawar punya camp…kira okay laa gak kan, at least aku dapat makan ikan bakar free…tapi yang aku tak tahan si miss masuk camp budak sekolah India….tapi kira allrite laa , ada unsur satu Malaysia….cuma dia tak boleh cakap tamil jer bila balik semula ke khemah SKBE….

Pengalaman pegi camping kedua dengan cikgu-cikgu SKBE ialah takde laa jauh pon..kat sekolah menengah Bandar easter jer…it upon aku dengan si miss bawak barang punya laa banyak….tapi kali ni yang pergi tak ramai..tak silap aku cuma aku, miss, norhanizam, zairi bachok, ramlee idris, sarizan, etc. tapi perkhemahan kat SMBE ni seronok sebab bukan sahaja dapat mandi dengan selesa, makanan cukup tempat tido pon okay…tak silap aku kelas sebelah library SMBE (sekitar tahun 1990an) tu tempat kami tido…yang tka bestnya kat sini banyak sangat kawat…udah ler panas berdentum, depa suruh kami kawat macam orang gila…kalau sekarang jangan harap ler aku nak buat…tak sanggup aku….lepas tu ada larian berhalangan ala-ala iron man…naik bukit turun bukit melompat sana sini…tapi ada tiga kenangan paling lawak sepanjang perkhemahan di SMBE yang melibatkan pelajar SKBE yang hampas ni…satu, buat persembahan ala gampang nyanyi lagu Isabella…kalau hantu dan jembalang dengar, depa pon takut….aku dengan si miss dok bantai gelak macam nak rak kat belakang kantin SMBE tu dengar si ramlee dan norhanizam terlolong-lolong nyanyi lagu Isabella…peristiwa kedua ialah incident menyorok bawah meja sebab terlambat bangun untuk kawat tengah malam…kesudahnnya, urusetia dok mencarik ke mana hilang semua budak-budak SKBE ni…takut lari balik rumah ke kan….walhal semua menyorok bawah meja takut kena denda…kah kah kah…tapi yang tka bleh tahan si zairi bachok boleh cakap sakit perut (udah ler menyorok, berbohong pulak)…dah kena tahan tak memasal….insiden ketiga, persembahan sketsa ala gampang tentang pertolongan cemas…ada umat tu siap berlakon pengsan patah kaki sampai aku nak mengangkat punya laa berat….last-last dapat makan rambutan masam….jadiklah, kira sesuai kalau nak diukur mutu lakonan budak2 skbe tahun 1990….last aku sertai perkhemahan kat SKBE ni ialah perkhemahan tahunan kat belakang sekolah jer…tapi mis dah banyak cerita tentang bab berkhemah kat SKBE ni…sila rujuk enry-entry lepas….

Bila fikir-fikir balik tentang pengalaman belajar kat SKBE ni, memang seronok…malahan terdapat sebilangan pelajar SKBE batch tahun 1990 yang menjadi guru dan ada yang mengajar juga di SKBE…antaranya macam Norfaezah Hanafei, Rinda Hamin, Shalawati Sidek, Hairon Alami Ibrahim, Nurazuan Razali, Lailizah Rahman, Suhayani Rugani etc. Kira fair laa sebab nama-nama yang aku sebutkan tu mewakili kelas 6 Cempaka, 6 Mawar, 6 Melati dan 6 Kenanga. Tapi majoriti lebih berpihak kepada 6 Mawar. Takpe laa at least Lailizah dapat jugak mewakili budak-budak separuh masa 6 cempaka yang terkenal dengan kedegilannya ketika itu….okay ler , akud ah letih nak menulis…aku nak kena sambung buat keje yang lebih penting…nanti ada masa aku sambung balik cerita…okay?

Edisi Khas: Selamat Hari Guru 2010 - Sekolah Kebangsaan Bandar Easter Kota Tinggi Johor. ,



Apa pon terima kasih kat miss sebab sudi menulis entri khas sempena hari guru 2010. kalu korang semua pelik apesal ler aku dengan si miss suka tulis entri-entri macam ni bila tiba hari guru...sebenarnya ini adalah projek dokumentasi untuk generasi akan datang tentang sekolah kebangsaan bandar easter kota tinggi johor ni...ia tidak formal tetapi cukup memberi memori indah kepada sesiapa yang pernah bersekolah di sekolah kebangsaan bandar easter, kota tinggi johor pada tahun 90an. selamat membaca. (p.s - kalau korang bertanya apa kejadahnya aku letak gambar budak-budak pompuan yang bergaya ala kak melah kat atas nu haa, sebabnya mudah..aku takde gambar lain nak letak.....kah kah kah....apa pon sambil membaca entry khas ni, sila laa dengar lagu kegemaran miss waktu kat SKBE dulu-dulu...menyanyi tak hengat..tu yang UPSR dapat result teruk...kah kah kah...)


video



Salam...

Hujung minggu lepas kepala aku betul2 rasa pening nak siapkan story kisah dulu2. Maklumlah lama tak tulis apa2. Si noya sibuk nak publish story aku dalam blog batu bata dia. Jangan dia gatal tangan duk edit sudahla. Hancuss karya agung aku yang maha suci nie. Memang nak kena penampar jepun gamaknya. Dah ler sakit hati aku tgk perlawanan Piala Thomas antara Malaysia-Jepun. Tapi kemarahan tersebut reda bila Malaysia menang selepas membenamkan cabaran Denmark smlm..Lega aku..Barulah de selera nak makan nasi..hahahhaah...lawak!! So kita tunggu la perjalanan skuad badminton Malaysia selepas nih. Aku teruja sebenarnya, bila Malaysia dan Nigeria dalam group yang sama. Sikit kecewa skuad badminton Nigeria dibatalkan penyertaan dalam kejohanan kali ini disebabkan masalah teknikal…terlepas flite..hahahhaha…Problem biasa di sini…kadang2 last minit leh cancel flite…

Masih lagi berkabung dengan kematian Presiden Nigeria yg amat dikasihi, Malam Umar Musa Yaradua. Oleh sebab Kano nie dikuasai oleh puak ala2 PAS so public holiday yang sepatutnya 7 hari tapi disingkatkan sehari jer. Bendera pun dipasang tak sampai separuh tiang. Tak ikhlas la tue....hahahah..Aku rasa maybe penduduk kano gembira kot...Ish2 macam nie pun ade. Ingat kat Malaysia jer rupanya kano pun mengamalkan cara berpolitik yang sempit...Politik ala2 mak jah kerepot (musuh aku no 1)...hahahahaha...
Rasanya dah lama kot aku tak menulis dalam blog yang suam-suam kuku lagi berpuaka nih. Seronok sakan dapat balik Malaysia. Tapi dek kerana ramai yang merungut kenapa aku senyap dan tak update story kat blog berpuaka nie termasuklah empunya blog nih, aku try la gagahkan diri menaip aper jer yang terlintas di otak aku yang semakin benak nie..Adoiii noya monthly report aku tak siap lagi..ko dera aku ek...

Lately dalam facebook ramai plaks member SKBE yang muncul. Ala2 jejak kasih jer..Anyway thanks FACEBOOK!!! sebab merapatkan mane2 hubungan yang longgar. Macam2 komen ada…ada yang baik…komen jahat pun ada…tp aku komen yang baik2 ajer….ada jer yang upload gambar2 lama. Kadang-kadang aku nak tergelak pun ada bila tengok gambar2 nie..Betul2 nostalgia..Especially gambar yang boleh diumpamakan kembang semangkuk..Yelah gambar lama yang macam dah lemau. Kalau ikut istilah biskut...Masuk angin gitew!!! Dulu2 nak dapatkan gambar kena buat tempahan..ala2 tempah baju…sekeping 50 sen jer dulu..Tapi tak mampu nak beli kadang-kadang. Siap ade nombor siri lagi dan tulis nama dalam list yang disediakan. 2 minggu baru dapat kot. Yelah jauh dari Bandar…Kamera??? Haram tak mampu!!!! Tapi pelik la dulu2..kenapa suka ambik gambar angle tak cantekk..main bantai jer ambik gambar…wakakakka…

Zaman nakal-nakal kat sekolah telah pun berlalu sekejap sahaja putaran hidup ni kan? Ramai yang dh jadi mak budak..bapak budak..ibu tunggal..bapak tunggal…tue ketentuan (lagu Kak melah) hanya segelintir jer member2 yg still membujang..ntah pasal aper..nak tunggu Puteri Gunung Ledang kot..Tak pun Intan Terpilih....Elooo Intan Terpilih pun dh jadi Intan Terserlah ok...Hahaha
Sekarang ni bila pikir-pikir balik, ‘bodohnya aku zaman sekolah dulu’. tapi kelakar pun ada. Tapi, semua tu dah jadi kenangan dalam hidup kan..kan….

16 Mei…Hari Guru disambut pada tarikh keramat tue setiap tahun. Mengingatkan aku kepada sumbangan guru-guru mendidik tanpa rasa jemu di SKBE (1985-1990)….takkan aku lupa kenangan belajar di SKBE selama 6 tahun. Dimana aku dan member-member satu group (6 Cempaka)…azlan, zaki, nizam, malaklina, esmakotty, elly rahman….RASAKAN korang dulu belajar malas keje main jer…UPSR ntah ape2 result..padan muka korang….hahahahahh…Alhamdulillah masing2 bangkit dari lamunan terhenti…masing2 jadi ORANG bukan jadi HANTU!!!!…So tema hari guru pada tahun ini…GURU PEMBINA NEGARA BANGSA…Rasa sebak plaks dada..sambil melayan lagu arwah A. Ramlee-Kenangan Mengusik Jiwa…Ok aku imbas kembali 10 orang guru-guru yang boleh dianggap top pada zaman kehebatan SKBE..layannnn!

1) Cikgu Noraini Abdul Karim – Merupakan cikgu favourite aku dulu. Dia mengajar subjek Matematik. Sampai sekarang aku masih teringat formula matematik yang diajarnya. Selain aktif menjadi coach team netball SKBE dulu dan jugak cikgu persatuan tunas puteri. Kira cikgu rock la dulu…lagi dia jenis stylo dan tau berfesyen..paling aku tak tahan kalo pakai lipstick tudia..dari jauh dah nampak! Sebab cara pengajaran dia aku jadi minat kepada matematik yang jadi subjek cari makan aku setiap kali exam. Cikgu..kau memang debomm….

2)Cikgu Zaini Karim – Cikgu Library. Aku tak ingat dia mengajar subjek ape time tue. Tapi dia guru yang baik dan lemah lembut. Dia lantik aku jadi ketua librarian dulu. Tue yang si azlan frust menonggeng..hahahhaah….bila dia jadi guru pengiring aku ngan azlan semasa lawatan ke KL tahun 1990…hahahah…macam orang jakun jer dulu..banyak gak dia habis sebab belanja aku ngan azlan melantak especially aiskrim dulu. Wei lan ko dah bayar lum duit gambar??? Ish2 dosa dowh….kira berhutang tue…Kalau sesiapa ingat, kakak cikgu zaini kerani dulu..nama dia kak tim..penjual lencana SKBE yg besi tue…Mane tah cikgu sekarang???

3)Cik Kalsom – Cikgu English yang sangat garang. Memperkenalkan gaya ikatan tudung ala2 3 dara pingitan dalam majalah gila-gila…Ingat lagi bila dia ajar kitorang menyanyi lagu English..ala dulu2 mane ler tau nak sebut..lidah kelu…lagu old mc donald..bila part and the moo moo here..moo moo there…si azlan ngan aku punya menyembur moooo…last2 kena marah..hahhahaha..tak leh lupa aku kisah tue 1989….hahahahah…macam lembu daaa…satu lagu insiden bila dia menempeleng md zahod ponari…hahahahah..tak yah aku ulang cerita nie…

4)Cikgu Norliyah Idris- Mengajar subjek agama islam. Kitorang gelar dia cikgu tepuk tangan sebab aper??? Sebab bila bagi ucapan di perhimpunan, cikgu norliyah akan tepuk tangan..so kitorang start la countdown…satu..dua..tiga…smpai abis bagi ucapan! Maapkan kitorang cikgu. Lagi satu dia pelopor motor jenama pasola dulu…sapa yang tak tau cari sendiri la…sehingat aku motor tue warna kuning kot…Glamer dulu…

5)Cikgu Khairun Nisa – Guru kelas aku 4 & 5 Cempaka…juga dikenali dengan nama yune! kitorang gelarkan dia si mata jengkol. Sebab mata cikgu yune akan membesar seperti jengkol apabila start marah dalam kelas..Dia paling sayang ngan si azlan dan malaklina. Ntah la dulu aku rasa dia cikgu yang paling aku tak suka sebab asyik marah2 dan mencari kesalahan aku jer..Tue perasaan aku kot.

6)Cikgu Dalimah Dali – Guru kelas aku 2 amanah dan 3 cempaka. Masa darjah 2 la dia yang memainkan peranan atas best performance amizah mohd amin menyanyikan lagu lenggang kangkung sambil menari di perhimpunan harian pada tahun 1988. Hahahha…vasssttt! HEBAT ko amizah..kalah beyonce! Wakakakakaka. Pergi Sekolah Naik Bas dari Aping Timur. Masa darjah 3 cempaka kelas kitorang sebelah kantin sekolah. Selalu kene baling ngan minyak oleh tukang kantin..eee..malas aku sebut namanya…naik darah tinggi aku!!!! Sebab kelas kitorang suka MEMEKAK bila takde cikgu…

7)Cikgu Rukimin Abu Kahar – Guru kelas aku, 6 cempaka. Style rambut ala2 david arumugam. First day mengajar, tulis nama dia macam ejaan cina..ruy key meen…hahahah…aku tak tau la korang sume ingat ker tak!!! Paling aku tak lupa sampai sekarang bila dia MENGHALAU aku dari kelas disebabkan aku berbual dengan Suzy Sani (datang SKBE training netball zon sedili) dan juga MENGHALAU kitorang satu group keluar kelas sebab sibuk menyanyikan lagu ISTANA RATU..tak guna nyer azlan..ko la spoil dulu…nasib baik kumpulan koir kalah dulu..wakakkaakaka.

8)Cikgu Khalid – Guru bahasa inggeris. Banyak kali gak aku kene lempang ngan dia. Memang aku anti giler2 ngan dia dulu. Sangat garang dulu tapi dia sangat baik dengan ayah aku. Aku, azlan, nizam dan malaklina belajar kelas malam di rumah dia time tue. Kira student harapan la. Kalau tak silap aku tahun 1989. Bila masuk sekolah menengah dapat berita dia dah meninggal dunia disebabkan sakit jantung. Al Fatihah buat Cikgu Khalid.

9)Cikgu Zulkiflee Arshad – Guru muzik. Perghhh…seronok kalau time kelas muzik..lagi2 dapat main rekorder! Dulu rekorder harga baru RM3 pun tak mampu nak beli. Paling seram bila ade ujian rekorder. Bila training kat rumah semua ok. Bila depan cikgu zul ntah ape2 bunyi yang keluar…tunggang langgang mane satu A, B…sumbang…Selain rekoder dulu alat2 muzik lain seperti drum sampin, kerincing, tamborin…aaaaahhh aku tak ingat da….

10)Cikgu Subri Sumirin – Mengajar subjek bahasa melayu di kelas malam. Tapi selalu la lepak2 berbual2 kat kelas aku. Coach team netball SKBE dulu. Kalau sape ingat dinding naik tangga yang lukis mural tue adalah kerja cikgu subri dulu. Satu geng ngan cikgu rukimin ngan cikgu bob. Selepas 20 tahun terputus hubungan akhirnya FACEBOOK menemukan kitorang..Thank you cikgu sebab rajin duk chat ngan saya..hahahahah…cikgu subri maybe bakal jadi ahli politik satu hari nanti…All the best cikgu….Paling buat aku terkejut dia boleh ingat kebanyakan ex pelajar2 dia…kagum!

Aku walaupun ada kalanya jahat gak tapi tkde la sampai kena buang sekolah dulu..Paling kuat kene penampar ngan cikgu md shah...berdiri atas kerusi...berdiri atas meja..berdiri atas meja yg diletak kerusi...hahahah..bila pkir2 balik lawak la..yelah cikgu dulu kalau denda murid2 sampai tak hengat dunia....Kalau sekarang tak pasal2 cikgu kene saman. Mak bapak sekarang terlalu memnjakan anak2. Tue aku no comment la. Curi2 kertas jadi amalan biasa dulu disekolah..konon2 main sukan sea la...time tue kan Malaysia hebat melahirkan perenang nurul huda Abdullah..konon2 nak ikut dia la...hahahahah..macam lakhanat jer dulu...

Tahun-tahun akhir di SKBE, ada perkhemahan tahunan bagi unit beruniform. Time tue cikgu-cikgu sibuk la duk mengajar cara ikatan, buat gadjet, pasang khemah dan banyak lagilah. Penat dowh dulu pasang khemah…sampai lebam2 tangan melecet…yelah khemah dulu bukan mcm khemas sekarang pasang siap…dulu nak korek tanah, nak cari kayu, tali…khemas jenis open air..sape yang duk tepi alamat sejuk la waktu malam..hahahaha..tapi memang best! Cikgu PBSM dulu seingat aku cikgu md yaasin, cikgu syed jaafar (dah arwah cikgu)..terima kasih sebab bagi saya makan ikan pari bakar…smbil menonton malam kebudayaan kekwat petet yang macam gampang dulu…kenyang aku makan kat dalam parit sebelah kantin sekolah.

3 hari perkhemahan tersebut, yang paling menarik ialah pertandingan masak cara hutan la…konon2 la…pakai daun keladi sebagai pinggan…Paling syok ape lagi kalau bukan masakan ‘Telur ayam dalam tanah’…ops!! silap…’telur ayam dibalut tanah kot’..hehehe..camne tu ek…huhuhu…Nak tau kenalah panggil doraemon kembali ke zaman silam 20 tahun yang lalu. Hehehehehe….hari terakhir perkhemahan semua pelajar dijamu dengan roti dan sup daging..kalau siapa masih ingat la…Dalam banyak2 insiden yang aku tak leh lupa ialah aktiviti sembunyikan barang. Konon2 ade yang hilang..bukan setakat barang jer..member2 pun kene sorokkan…tak jumpa esok pagi kena denda..macam tue pulak! Hahahaha..Lastly dapat la sekeping sijil yang dibuat dari kertas manila kad yang sangat famous ketika itu. Pilih jer nak warna apa…dicetak menggunakan mesin penggelek..cikgu ko kurikulum dulu ialah cikgu muhaini yang juga dikenali sebagai cikgu kelas pemulihan.

Kalau sesiapa masih ingat, dulu ada minggu kerja GERKO..dimana setiap unit beruniform akan pergi kerumah2 peneroka...ala macam unit kebajikan la. Bekerja sambil mintak derma. Berjalan dari pagi sampai ke petang semata2 nak mengutip derma untuk tabung. Biasanya satu group ade dalam 10 orang! Nasib baik kalau datang kerumah dapat duit jer..nasib tak baik kena siang ikan la..sapu sampah luar rumah la…lagi2 kalau rumah yang kitorang pergi ada buat kenduri…siap..sampai kene potong sayur! Hahahahah….semata2 nak dapat duit tuh…kalau dapat 50 sen dah kira nasib baik la. Kalau tak dapat memang menyumpah seranah la dulu…tapi tue semua kenangan indah yang tak leh dinilai dengan duit sekarang!

Aku pun dah kehabisan idea untuk menulis..Lagi bila dapat info terkini Malaysia kene belasah ngan China badminton Piala Thomas…3-0 lunyai beb..hilang mood aku nak menulis. Lastly selepas menghabiskan masa selama seminggu nak menyiapkan story nih aku noktahkan tangan aku menaip. Terima kasih buat member2 yang selalu menghubungi aku samada dalam FACEBOOK, YAHOO MESSENGER dan jugak EMAIL. Especially md azalanshah md syed, hairul zairi bachok, amizah md amin, norbaya ismail, khir ramli, yusry baai dan md naziri md iman...selamat maju jaya kepada semua member2 lain..Special kepada cikgu Subri Sumirin kerana selalu berhubungan melalui FACEBOOK. Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru di Malaysia.

"GURU....
Akulah yang kau pimpin dahulu
Melangkah dari teratak jahil itu
Meniti di titian ilmu
Belum puasku menghirup pengetahuan
Biarpun kini mendakap kejayaan
Sungguh.... tanpamu GURU
Siapalah aku
Justeru... kata ikhlasku
TERIMA KASIH GURU"

Ahad, Mei 02, 2010

pertemuan...


dengan kemudahan moden seperti facebook aku bersua lagi dengan rakan-rakan lama...mula-mula aku terjumpa abang N, dan sekarang aku jumpa emy...dua umat ni dari dulu aku cari baru laa sekarang terjumpa...masing-masing dah berkeluarga...sebut tentang abang N aku masih ingat tentang pengalaman yang sama-sama kami tempuh di Maktab Adabi Maharani...pengalaman menyewa rumah, tak cukup makan dan dapat housemate yang kepala otak mereng masih lagi kekal dalam ingatan...hahaha...aku lost contact dengan abang N bila lepas dia habis study kat UPM....dekat enam tahun laa jugak baru aku dapat contact dia semula...kelmarin aku telefon dia semula...masih tak berubah sama seperti abang N yang dulu...kami bercerita itu ini...termasuklah kisah taufik, BJ, azmi, zihamdi, ajak, emy, ard, pena, etc. ramai sangat sampai aku tak larat nak sebut di sini...tak sabar rasanya mahu jumpa abang N semula...aku pon tercari-cari mana taufik...lepas jer dia ke UK terus hilang contact...aku rasa dia mesti bermastautin terus di sana...tapi kenangan yang aku tak boleh lupa tentang abang N bila cikgu zack suruh dia present tentang sejarah Malaysia kat depan student2 lain..aku yang duduk di meja paling depan nak tergelak bila cikgu zack cakap - 'macam pembaca berita tamil'...hahahaha...lawak2...


Emy atau nama popularnya Emy gemok (bukan aku yang panggil okay, ni bob punya kerja) memang famous kat Maktab Adabi Maharani time tu...sebut jer nama dia, semua orang kenal...tu tak masuk lagi dengan geng-geng dia macam adriana, mumtazah, eja, etc. yang aku pelik dia pergi maktab bukan sahaja belajar tapi mengajar jugak...yes, mengajar cikgu-cikgu menjahit....lama betul aku tak contact emy...tahu-tahu jer dia dah kawin dan dapat anak lagi...(jangan tanya aku bila nak kawin laa dol)...emy dulu bawak motor pegi sekolah..merempit sana-sini dengan si ard lepas tu siap beli nasik lemak lagi..dia baik betol masa tu selalu belikan aku dengan zam nasik lemak tiap-tiap hari...tapi yang aku lawak pasal emy ni, dia memang brutal..yer laa dengan size badan yang comel, tak masuk lagi dengan mulut longkang dia yang kuat melawan apa orang cakap...tapi peristiwa lawak tentang si emy ni bila dia sibuk nak mempertahankan si mumtazzah dari serangan psikolgi tahap gaban si BJ...kesian BJ masa tu dah ler kena buli dengan budak-budak ni,lepas tu kena main-mainkan pulak ketulusannya untuk bersahabat dengan si mumtazzah...entah apa jadi satu hari tu, si emy ni ajak laa si mumtazzah ni bersemuka dengan si BJ untuk membetulkan salah faham...sekali kena tengking dengan si BJ terus bertempiaran lari...kah kah kah...nasib baik laa tak terburai semua nasik lemak yang dia bawak...lawak betol lah kalau nak ingat-ingat balik...okay lah, aku ada keja nak kena sambung, sat lagi nanti aku smabung cerita okay?...bye-bye..

Malam Alumni Maktab Adabi Maharani Muar 2010


sorry laa geng aku lama tak update...aku pon busy giler siapkan keje...tiba-tiba aku dimaklumkan ada malam pertemuan semula Maktab Adabi Maharani di Kelab Golf Tanjung Emas Muar...ni laa kali pertama aku dengar Maktab Adabi ada persatuan alumni...last year ada jugak dengar depa buat tapi kat kawasan sekolah jer...laa ni dah berkembang kat kelab golf laa pulak....tak lama lagi nanti buat plak kat convention centre...hahaha mana tahu kan...aku seperti biasa memang laa tak dapat nak menghadirkan diri...harap-harap member yang lain boleh hadir...bukan senang nak dapat peluang macam ni..setahun sekali pon payah...kalau dulu-dulu jangan harap ler nak buat majlis macam ni...nak buat majlis perpisahan pon payah...nasib baik laa masa time aku dulu budak-budak ni terutamanya junior kat asrama lelaki bersungguh-sungguh buat...cepat betul masa berlalu kan...tak sangka dah pon masuk 13 tahun....masih terngiang-ngiang lagi suara cikgu maimunah menjerit perkatan sogoshosha...punya laa kuat dan sampai hari ni ler aku ingat macam mana nak buat esei tentang topik tersebut...hahahaha...tu belom masuk cikgu zack, cikgu hassan, cikgu zainab dan arwah cikgu haznah...macam-macam...tapi baguslah bila dah ada majlis alumni sebegini sekurang-kurangnya yang jauh dapat dirapatkan dan yang dekat kita dekatkan lagi...bagi bekas-bekas pelajar Maktab Adabi Maharani Muar di luar sana yang teringin nak makan free, berikut maklumat majlis tersebut:

Malam Abadi Bersama adalah salah satu majlis di bawah anjuran Persatuan Alumni Maktab Adabi Maharani,Muar yang akan diadakan pada :

Tarikh : 15 MEI 2010.
Masa : 8:00 PM - 11:55 PM
Tempat : Kelab Golf Tanjung Emas, Muar.

Sebarang pertanyaan, sila hubungi :

Office Maktab Adabi : 06-9522486
Encik Mohd Hasan Bin Taib(PENGETUA) : 012-6703286
Muhamad Khair Bin Khamis : 017-6959457
Nur Haidar Binti Ismail : 019-7891782
Norhayati Binti Basri : 014-7221203

dan bagi sesiapa yang nak menghubungi rakan-rakan lama dengan cara yang lebih mudah, sila join group Maktab Adabi Maharani Muar di Facebook.